Tuesday, March 29, 2011

A cake stand for muffin or cupcakes

Sempena hari jadi Syasya, as usual muffin nyer menu mesti ada. Tapi masalahnya tempat nak meletakkan muffin aku takde. Atau senang kata cake stand takde. Nak membeli rasa macam ehmm... no need la..huhuhu (berkira atau rasa rajin byk?)

Comel kan?


So, i decided to make my own cake stand. Here are the steps:

Step 1


what you should have: 
Cake Boards
Satin ribbon ( any ribbon you like) for cake board and the polysthrene cake
Wrapping papers
Craft glue
A pair of scissors
A pencil


Bahan-bahan yang diperlukan

Step 2

  • Balut polysthrene cake dengan ribbon tadi. Mine was quite tall and  i cut it into two.
polysthrene cake yang sudah dibalut
Step 3
  • Trace cake board pada wrapping paper dan gamkannya di atasnya (optional - utk kelihatan cantik)
  • Atau lekatkan sahaja kertas pelapik kek.
Trace atas wrapping paper
Step 4
  • Lekatkan polysthrene cake yang sudah dibalut pada cake board yang sudah dilekatkan dengan wrapping paper.
  • Ulang langkah ini sehingga anda dapat beberapa tingkat kek yang dihendaki.
Gam betul-betul supaya kuat dan stabil yea....
Step 5
  • Tada..dah siap...simple bukan?
  • As usual ade sedikit senget (tapi tak nampak) sebab masa potong polystrene tuh hehehehehe...senget you i potong....*wink*
Mine was polka dot theme with stripes muffin cups.
For more info, i'm learned this tutorial ( bukan original nyer idea) and you can found it here . Enjoy!















No comments:

Post a Comment