Tuesday, January 17, 2017

..beca berlampu..




Last week, tanpa tersengaja/unplanned nak merasai beca berlampu di Ayer 8/Precinct 8, Putrajaya selepas menonton rancangan Majalah Tiga. Rasa nak mencuba tu membuak-buak la (my kidsla). Konsepnya sama je kalau naik beca berlampu di Melaka, tinggal lagi kat Putrajaya ni sendiri kena kayuh la.....

So, selepas balik dari kerja dan anak² dari sekolah, selepas makan malam ...Kami pun bertolak menuju ke Putrajaya. Banyak juga pembangunan yang pesat di sini. Secara tidak langsung, nampak sangat dah lama tak ke Putrajaya specially ke Alamanda since IOI City Mall wujud..hihihi





beca berlampu Putrajaya

Met my cousin kat area situ juga sebab ada orang mengidam sangat-sangat sotong kering dari Sabah. Then, barulah terjah beca berlampu ni. Untuk kapasiti ramai macam kitaorang ni, lebih baik ambil slot van yang berharga RM35/ride. Kayuh² dalam 10-15 minit gitu. Tengok keadaan traffic yang melanda. Beca yang slow...atau 'gangguan' basikal² mahupun pejalan kaki.




Kalau rasa nak havoc, boleh la volume up lagu pilihan masing² dalam phone. Cucuk saja di beca tersebut. Disebabkan beca depan lagu dah kuat gila, en. somi malas nak suruh pasangkan lagu. So, bleh nampak muka budak² ni kepoyoan skit. Hahahaha...Padahal berebut pedal. Ikutkan nak je budak² ni naik dan kami yang dewasa ni lihat dari kejauhan tapi as their sop, at least mesti ada seorang dewasa. Yelah budak nak handle steering tu tu kans.....

Selepas berhempas pulas mengayuh....Kita main bubbles pula.. Lenguh tangan nak bagi budak² ni ceria...Hahahaha..Hamizan as usual nak basikal tu la... RM10 sampai ko pulangkan balik. Mainlah sepuas hati.


BTW, thanks to Fhata... Accompany with my kids untuk menceriakan suasana... Ok, boleh repeat lagi kalau mahu ke sini......

Monday, January 16, 2017

..the unplanned...


Assalamualaikum dan salam ceria...

Lama benar aku tak update blog ni. 2 tahun kebelakangan ni memang mengalami sedikit krisis menulis di samping mempunyai penyakit sampingan iaitu 'M' iaitu malaslah!!! Hahaha..apalagi kan....

Semalam planned sebenarnya nak ke Sungkai bagi memenuhi jemputan keluarga angkatku. Hampir 18 tahun kut tak berjumpa so why not kan? Tapi disebabkan ada sedikit salah faham terhadap lokasi sebenar...Dari Sungai Besi ke Sungkai tapi map membawa kami ke Tanjung Malim, masing² dah fed up. Lastly, selepas mengalas perut yang dah lapar di Tanjung Malim, kami bergerak menuju ke destinasi masing² untuk pulang. Kami decided nak ikut jalan dalam menuju ke Kuala Kubu Baru meanwhile parents aku nak ikut highway balik Gombak.

Di Batang Kali, singgah sebentar nak melawat makcik dan nenek aku. Sekali mereka dah tidur kepenatan (pagi buat majlis doa selamat), called x berangkat dan panggilan tidak disahuti...Kami pun ad hoc plan menuju ke Genting Highlands (alang² dah dekat kans)

Sebenarnya, dari tahun lepas Hamizan merengek nak naik cable car tapi malas la plak. Tapi disebabkan semalam semua dah frustrated, moh la kita ke Genting Highlands.


Awana Skyway, Genting Highlands

Rupanya cable car dah bertukar kepada yang baharu. So, yang last year viral tu benar belaka ( kami dah pi pun last year tapi sebenarnya tak siap lagi dan Q panjang sangat² dengan limpahan pelancong daripada China). Sekarang nama cable car tu Awana Skyway. 

Ingatkan tempat cable car ni di tempat yang sama rupanya berhampiran dengan Gohtong.(kalau tak silap) Tempat parking kereta aku rasa dalam 8 tingkat. Dan masih dalam construction lagi specially di parkir bas. Selepas membeli tiket yang berharga RM8/sehala, kami pun memulakan journey. (Hamizan's journey sebenarnya...kui kui)

#AwanaSkyway, Genting Highlands

Dari tempat parkir menuju ke cable car memang ambil masa menaiki tangga (ala escalator ade). Agak jauh tapi bagi yang muda² ni mungkin takde hal la kan. Bertingkat² ok. Toilet pun not bad (yang best ada paip...hahahaha). Aku rasa dah macam masuk airport or TBS je. Siap ada polis bantuan, tempat scanning bags/luggages dan siap kena ukur kebesaran luggages in case tak ikut standard ( if not, kena bayar lebih muatan)

Maksimum 1 gondola ni 10 orang tapi ni berlima, mereka sumbat lagi 3 orang pelancong dari Korea. Padahal boleh je nak naik kami berlima sebab bukan ramai orang pun. Ok, bagi aku takdelah tinggi sangat macam skyway yang lama ( ke perasaan aku), pastu sekejap je dalam 10 minit gitu (yang lama dalam 20 minit kalau x silap) dan ada dua perhentian stesen.

#AwanaSkyway, Genting Highlands

Takde muzik² macam gondola lama...Kira gondola ni smooth skit la. Bunyi rope tu perlahan la. So far so good. Ada dua stesen yang aku mentioned iaitu Chin Swee Station dan SkyAvanue Station. Kira ada dua pilihan samada nak naik di Awana Station or di Chin Swee Station.


Kalau berkemampuan, boleh pilih glass-bottom gondola dengan bayaran RM50/ride. Hahaha...makcik x mampu ok. Sepanjang 10 minit perjalanan ni, boleh nampak pemandangan yang dilalui oleh kenderaan darat. Kira yang lama tu nampak pemandangan hutan dan sajian aneka patung² binatang (aiishhh x reti nak explained apa menda tu..huhuhuhhuu)

Sebenarnya outdoor theme park sampai sekarang belum siap² lagi even dulu kata by April 2016 dah siap. Just wait and see lah. And of course kena jangka harga tiket bayaran masuk tu nanti kompem kebabom....hohohoho.

#AwanaSkyway, Genting Highlands Premium Outlets

Bila dah sampai, perghhh....Totally different dan memang sangat lawa. Berapa billions la agaknya ni... Hahaha.... Screen lampu besar menyambut ketibaan kami. Oh yea, tempat ni dinamakan Genting Highlands Premium Outlets (GHPO). Masih dalam construction dan ada yang dah siap. ID memang sangat lawa, tempat baru kan.....

Lupa nak mentioned, masa on the way nak ke parking di Awana Skyway tu, masjid dah ada. Dulu rasanya xde lagi kut. Toilet dalam GHPO pun ada paip. Sibuk je nak mentioned paip ( kita di Malaysia, senang nak mencuci...hahahaha). Selepas beberapa jam round, Hamizan dah nak ajak balik sebab mission dia hanya naik cable car je. Hahaha....

#AwanaSkyway, Genting Highlands

Disebabkan hujan lebat sangat, kami hold dulu nak naik gondola. Seriau plak kalau fikir yang bukan². Tapi masa nak balik tu, memang berkabus putih sahaja dan hujan masih lebat (tapi tidak selebat sebelum tu, takmolah aku dapat² lagi kalau ade kilat ke petir). Disebabkan ruang di sini besar, aku dapat accomplish steps aku sehingga 7k. Hahahahaha...Poyo... Tapi yang paling penting, Hamizan tersenyum puas hati. OK, esok sekolah yea...Boleh pulak request nak repeat naik lagi... Kopak mak ko oiii....

Ok, boleh naik lagi kalau dah siap sepenuhnya...eh ye ke...kui kui........


Thursday, January 12, 2017

..Pengalaman bersalin yang tidak dapat dilupakan - emergency c-section ..


Rahim ni pinjaman dari Allah. Bukan milik kita, redha, ya memang sakit,  tahu. Setiap kesakitan yang ditanggung, Allah hapuskan dosa. Mana tahu masa depan akan bertambah  baik.  Kita tak tahu. Doakan yang baik-baik saja.
Antara pengalaman ngeri aku di bilik pembedahan adalah semasa hendak melahirkan Hamizan. Yea..anak lelaki yang sangat diharapkan olehku... Kisahnya bermula ketika check up yang keberapa kali ntah...Disebabkan aku ada masalah fibriod, doktor dapat mengesan bahawa kandungan kali ini transverse lie position atau melintang lagi...Pakar sebelum ni dah warning, kalau kandungan kedua melintang, kemungkinan besar untuk next pregnancy akan melintang dan akan menghadapi risiko..opsssss

transverse lie position, breech, stomach surgery staple, czer, c-sect
Jadinya boleh diagaklah kesakitan semasa mengandung baby melintang ni macam mana...nak tidur mengiring sakit...nak terlentang pun sakit..Sudahnya tidur secara duduk ajelah baru rasa selesa.....

Last check up, doktor dah set date untuk operation. Ngam² jatuh pada 1 Syawal. Oh no....segala makanan idaman kalbu x dapat merasa. Boleh pula aku deal ngan doktor tu suh tangguh lagi seminggu... Hahahaha... Best part, doktor pun setuju dengan syarat, jangan jauh sangat beraya..Hanya di kawasan Lembah Klang sahaja. Aku mengiyakan sahaja. Iyalah sangat kanssss....

Kalau namanya raya, setakat beraya di KL...Apalah sangat..So aku ajaklah en somi beraya di Melaka dan Johor. Malam raya di Melaka, aku sudah sakit contraction...Aaahh sudah ..tapi aku rileks je lagi...Sakit contraction ni berlarutan masa aku beraya di Muor sampai aku boleh terjatuh dari kerusi (kerusi siap patah) Malu betul aku dengan tuan rumah time tu..huhuhuhuhuhu...Pastu aku ada idea weng..Ajak en somi beraya di Johor Bahru plak..hahaha..tapi aku fikir², aku tangguhlah dulu sbb contraction aku dah semakin kerap.

Sesampai di KL, aku beraya lagi sehinggalah malam sebelum serah diri esok tu..Contraction aku dah setengah jam sela masanya. ...pun aku bagi tahu en somi, kita pi hospital esok ajelah masa nak serah diri........

Then, the story begins.......cehhhh panjang benar mukadimahnya yea

Aku ingat lagi, jam 9.30 pagi aku dah melapor diri di hospital...Setel semua..aku rileks² je atas katil even contraction dah 15 minit....Masa dalam wad, aku dah start show (darah)...Masa tu konon nak ke toilet sebab berhajat besau..Dah nampak show, hilang selera nak berhajat... dan sebenarnya bukaan dah 10 cm..Baby time tu pula tiada pergerakan, memang nurse kelam kabut la....Aku masih cool lagi...Rupanya baby sedang tido (menurut doktor la)...Masa tu dah 4.30 petang....Masing² dah kelam kabut...Baik doktor mahupun nurse....Sebabnya,  bukaan dah 10 cm tapi yelah baby melintang...Memang time tu aku x dapat nak bergerak even angkat kaki pun.

Doktor dah start calling² pakar sebab kes aku unik skit. Bekalan darah pula berkurangan. Masa tu doktor dan panggil kami untuk beritahu yang aku ni mungkin akan hadapi sedikit masalah...Memula doktor takmo berterus terang tapi akhirnya bagitau yang aku dan baby macam xde harapan....Tetapi doktor akan selamatkan ibu terlebih dahulu. Doktor dah suh aku bagitahu ahli keluarga...mohon bacaan yasin semoga dipermudahkan...(masa ni aku dah agak macam lain je)..

Aku pun masa ni dah siap setkan wasiat² aku..Sedih tau time ni...Masa ni aku memang dah berlapang dada kalau² baby ni xleh nak survived.


OT Room

Setelah dapat menghubungi pakar² perubatan, aku disorong masuk ke OT room jam 10.45 malam. Kira aku ni emergency operation la sebab kalau ikut jadual...Esok pagi baru aku dijadualkan untuk dibedah. Disebabkan aku dah tahu risiko yang bakal aku hadapi, hampir 15 minit dan sebanyak 5 kali percubaan cucuk jarum di belakang badan, akhirnya setelah aku bagi tahu kerisauan aku kepada doktor....Jarum ke-6 baru berjaya...Sebab aku menggigil kesejukan dan ketakutan yang amat tinggi. (mau tak takut kalau doktor dah sesiap bagi tahu yang aku dan baby takde harapan nak hidup)

Biasanya kalau masuk ot room, aku rileks je...Tapi kali ni...tidakkk. Sebab apa...Sebab doktor awal-awal dah bagi tahu risiko yang bakal aku hadapi. Slow talk to us (aku dan en somi) yang mana apa² yang berlaku, doktor akan sedaya upaya akan selamatkan aku dahulu. Sekiranya anak tidak dapat diselamatkan, aku kena redha. Yea..time tu aku sudah berlapang dada untuk terima sebarang kemungkinan. Doktor pun ada bagitahu yang aku pun akan berhadapan dengan risiko yang mana boleh meragut nyawa aku. Dalam pala hotak, siap fikir nak calonkan siapa in case kalau² aku takde, siapa yang layak ganti tempat aku untuk menjaga anak². Sempat tuuuuuu...............

Masa di sinilah aku tiga (3) kali yea muntah hijau. Selama ini asyik dengar muntah hijau, skali haaa amik ko...Memang aku muntah hijau macam warna striking tu. Pas muntah, aku terbau daging burger, tetiba macam  nak makan...Sempat aku aku tanya doktor yang aku tengah lapar. (padahal bau daging terbakar tu doktor sedaya upaya hendak hentikan pendarahan aku...kui kui).

Lepas tu, aku cakap lagi dengan doktor yang aku mengantuk sangat dan rasa nak tidur. Tapi doktor tak bagi sebab katanya nanti aku bangun dah berada di tempat lain. (ceh)...Jadinya doktor ajaklah berbual-bual supaya aku tak tidur.

Setelah hampir 2 jam.....

Akhirnya perutku dapat dibedah dan dari biasan lampu bercermin di atas, aku nampak lutut anakku. Memang dah biru dan tiada teriakan tangisan. Masa tu aku dah berlapang dada la...Takpelah mungkin bukan rezeki aku time tu. Masa tu aku tengok memang kelam kabut la selepas anakku dikeluarkan dari perutku, Terus dibawa ke bilik sebelah (pakar kanak² dah standby). Menurut en somi, dia nampak anakku ditolak ke bilik sebelah. Tapi cepat je pergerakan sampai dia nak bertanya pun tak sempat.

Tak silap aku selepas 15 minit gitu, nurse bagi tahu aku mendapat baby boy. Alhamdulillah...(sempat aku melihat dan identify gender anak aku). Masa ni perut aku masih terbuka lagi dan doktor berusaha untuk menjahit kembali.


Jeng..jeng..jeng...

Tanpa disangka-sangka, aku menjerit (aku rasa takdelah kuat mana janji doktor boleh dengarla). Sebab apa? Sebab aku punya bius sudah habis. Habis ok! Aku dapat rasa perutku terbuka. Gelabah ayam doktor anest time tu. Aku hanya dicucuk morphin je di peha time (seingat aku la). Sakit?? Aku tak retilah nak describekan sakit dengan perut masih terbuka tu macam mana........

Selepas adegan tu, kulit perut aku doktor tak boleh nak katupkan sebab aku rasa dah keras kut sebab terdedah lama sangat (huhuhu). Jadinya doktor ambil option untuk staple sahaja dengan bantuan seorang lagi. Omakauuu..memang macam gun staple je aku tengok.

Selesai semua tu..aku pun dah mengantuk dan kena sorong ke HDU. Masa kat sini aku dah picit² butang. Masa nurse datang, aku bagitahulah yang bius aku dah habis. Sebab sakit tu lagi sakit daripada bius aku abis masa perut terdedah tu. Rasa macam badan aku terpotong dua dengan pedang samurai je. First time aku nangis. Biasanya hati kental je kalau masuk HDU (2004) dan operated (3 kali ..yang ni ke 4). Nurse kata, tak boleh tambah lagi morphin (ke seangkatan dengannya)...puan kena tunggu lagi 7 jam.... Aku??? Mana tak nangis sebab aku dah rasa sakit yang amat² sampailah aku tertidur dalam kesakitan.

Beberapa hari kemudian....

Selepas 2 hari (kut...sehari ke dua hari di HDU...memory lost)...aku dipindahkan ke wad biasa. Masa ni dah boleh tengok muka baby dan orang pun dah boleh melawat kami. Masa ni, aku masih lagi tidak dibenarkan bangun dari katil. Sampai aku rasa macam ada batu tumbuh la kat montot aku ni. Penat la hai baring duduk je. One thing, baby dah boleh balik rumah tapi aku kena stay.

Tapi disebabkan tiada siapa-siapa yang boleh menjaga baby dan kebetulan dua anak aku yang lain masih kecil, aku mohon pihak hospital tolong jagakan. Allahamdulillah....syukur...

Pada masa yang sama aku ditahan wad tu, keadaan aku masa tu aku tak boleh tidur secara baring...Sebab bila baring je, aku akan sesak nafas..Macam ada something yang menarik dari belikat terus ke jantung.. memang akan menggelupur la aku..Jadinya, aku tidur secara duduk..Mohon katil aku ditegakkan. Ada satu malam tu, tiba² tidur tak nyenyak aku diganggu. Ada seorang doktor kesian tengok aku tidur macam tu..terus dia tarik picu tepi katil untuk aku baring. Wah...menggelupur aku nak bernafas. Nasib baik nurse kat situ sedar tengok aku terkapai²...(port katil aku depan stesyen nurse...) Sudahnya, memang aku tak bagi sesiapa pun usik katil aku.. Aku sanggup tidur dengan sakit di tengkuk asalkan aku dapat bernafas dengan elok.

As usual, doktor akan buat ward checking setiap pagi...Kebetulan perut aku membuncit macam 6 bulan tak ingat...Tekan² keras je. Then, the doc asked....Actually, sejak kena operated tu, memang aku tak kentut apatah lagi membuang  kan....Pastu doc kata, kalau esok aku masih tak mengeluarkan apa² (kentut ke atau tut...) Aku kena puasa dan kena operate balik (takut ada komplikasi lain la pulak). Arrghh sudah...Lagi la aku seriau...Takmolah kena zass lagi...Sakit sekarang pun tak tertanggung. Malam tu aku berpesan pada semua rakan²/jiran² katil jikalau terdengar bunyi meriam buluh ke malam tu...Anggap tak dengar la. Apa tidaknya, kebetulan menu lunch dan malam ada buah betik, depa semua of course takmo makan sebab berpantang...Aku rasa dalam 3 potong gak la aku telan dengan harapan aku dapat membuang. Oh yea, tengah hari tu juga aku dapat mandi (yahuu) dan cabut beg kencing bagai dengan syarat aku berkerusi roda....

Malam tu...

Ok, aku dah bersiap nak tidur.. Punyalah berpesan pada jiran tetangga..Kalau terdengar meriam buluh or bauan..sila abaikan..... Sekali, halamak......keluar angin pus-pus...kah..kah...kah.....Aku rasa sepoi-sepoi pun tak macam ni...Adoiiii....(Sebab takut kena tahan lagi.....hahahah tak tahan duduk lama² dalam wad) Tapi pagi tu gigih aku explained pada doktor yang memang aku ada kentut. Tapi seperti dapat ku agak, doktor kata dia akan discaj aku sehingga aku membuang. Gigih lagi aku mencari betik asalkan aku dapat membuang.. Mana taknya, almost dua minggu aku tak membuang....ho..ho..ho...


Finally, dapat jugaklah aku membuang dan beberapa hari  kemudianya aku dapat discaj with my baby, Muhammad Hamizan...

Terima kasih pada sanak saudara dan kawan² yang sudi datang melawat. Maaflah masa tu masih dalam keadaan high dek morphin. Memang aku cakap merapu je banyak...hihihi....


Ni contoh rupa perut kena staple. Bukan perut aku la kan..Sumber dari pakcik Google. Cuma bezanya, staple aku rapat² dan banyak. Dua minggu selepas operated, aku kena mai hospital untuk cabut staple ni. Ingatkan ada bius ke, rupanya tak. Aku tahan ajelah. Sekali nurse kat situ kata, aku kena mai lagi next week sebab tak boleh nak cabut semua...Dia cuma cabut secara alternate sahaja. Aduhhhh....

Lupa nak bagitau, doktor potong perut aku secara classic J ok... and I have inverted T scar...huhuhu
setelah staple dicabut

transverse lie position, breech, stomach surgery staple, czer, c-sect
ini rupa perut kene staple

Ok, rumah aku di tingkat 5. Jalan pelan², naik turun tangga macam ketam...Dan aku berpantang seorang diri dengan 2 anak aku yang masih kecil. Gila gigih time tu...Hahahaha..... Hampir 3 hari sekali aku akan ke hospital ( urusan perut aku dan baby aku kena kuning..kena check darah selalu....) Dan masa dalam ward, doktor diagnosed baby tiada deria pendengaran. Pi check up yang tu pula... Memang hidupku masa tu ulang alik sahaja ke hospital. Dan pada hari ke-30, aku tumpah darah pula....Jadinya, kena berkejar pula ke emergency

Itu belum cerita mistik kena ganggu sepanjang berpantang dan katil patah 2 sebanyak 3 kali semasa berpantang. Memang banyak dugaan semasa mengandung, melahirkan dan semasa dalam pantang kali ini.

Apa-apa pun yang berlaku masa tu, aku bersyukur sangat². Hanya Allah sahaja yang dapat membalas baik budi en suami yang menjagaku. Paling penting, aku sentiasa bersangka baik kepada Allah dan apa yang berlaku semua ni, in sha Allah ada hikmah di sebaliknya.