Tuesday, September 6, 2016

cara-cara buat nasik lemak yang memang sedap dan nampak sedap dalam gambar


Haaa...kali ni aku nak share resepi nasi lemak yang memang sedap dan nampak sedap dalam gambar..Chewaaahhh (ambil punch line sis Rozie Aziz)....kikiki


Kalau ikutkan, banyak je resepi nasi lemak bersepah²..Kalau malas nak masak, boleh je beli di mana²....Tapi disebabkan anak² dicutikan daripada sekolah sebab budak² darjah 6 mengambil peperiksaan UPSR, dan kebetulan pula aku membeli petai daripada jiranku.....

Mula² memang nak masak sambal sotong petai je pastu alang² budak² ni ada di rumah, bertukarlah kepada menu nasi lemak. Dengan gigihnya jam 5.00 am aku dah terpacak di dapur.....

Bahan-bahan tumisan

  • 3 ketul bawang merah - dihiris
  • 3 batang serai - ketuk je
  • 3 helai daun pandan - simpulan kasih je
  • 3 inci hali - dihiris
  • Setengah biji santan kelapa
  • Butter - agak² je ..janji leh ditumis


Cara-cara

  • Basuh beras bersih² sambil selawat (ambil berkat) dan toskan
  • Tumis bahan² tadi dengan butter sehingga naik bau wangi
  • Masukkan santan..reneh sekejap
  • Masukkan air -  aku pakai nisbah 1 santan : 3 air (agak² je sebab beras kita berbeza kan.....)
  • Kacau sehingga sebati
  • Masukkan beras tadi untuk ditanak


Sambil² tu bolehla nak merebus telur ke...Atau mencelur sayur kangkung

Untuk kangkung, antara tips nak bagi kangkung nampak segar bugar cantik menarik tertawan....Bila air rebusan dan mendidih, masukkan sedikit garam dan gula. Sebenarnya gula tu yang akan membuatkan sayuran kita bila dimasak nampak segar dan menyelerakan. Cubalah nanti..... >__<


Sambal Sotong Petai


  • 3 ketul sotong getah
  • 1 bawang besar 
  • 2 papan petai dipotong ikut suka
  • Gula Melaka
  • Cili kisar
  • Garam
  • Asam Jawa


Cara-cara


  • Panaskan kuali dan masukkan 3 sudu cili kisar 
  • Tumis sehingga pecah minyak
  • Masukkan bawang merah dan petai
  • Masukkan gula melaka (2 sudu besar* ),   garam secukup rasa  dan pes asam jawa (1 sudu besar )
  • Masukkan sotong sehingga masak

* gula melaka ni aku dah siap² jadikan dalam bentuk cecair..Senang nak masak kekdahnya


Tada....Senang je..Tak sampai 1 jam dah abis masak sampai en. somi balik keje pun tak sedar. Lama dia terpacak di depan rumah..kah kah kah....Siapa suruh tak bawa kunci mangga. Nasib baik aku ke ruang makan untuk letak hirisan timun jepun......Aku suka timun jepun sebab tahan lama dan rangup.

nasi lemak sedap, nasi lemak sambal sotong, sambal sotong petai

Sila menjamu mata....Inilah nasi lemak yang memang sedap dimakan dan nampak sedap dalam gambar...hahahaha.....

Antara dialog aku dan Hamizan

H : Mama, nanti mama buat nasi lemak banyak²...Adik nak jual kat sekolah dengan kawan² adik

Me : (terdiam)....erkkkkkk

Mak ko ni perlu ada supplement untuk penyakit M. Hahaha....Aduyai anakku.....

Wednesday, August 24, 2016

.: Allah Selamatkan Kamu :.



Alhamdulillah...Syukur Allah masih meminjamkan baki² usia kepadaku...Terima kasih ibu dan ayah kerana ibu ayah lah aku berada sekarang. Syukur alhamdulillah....


Kek aku rare ok....Sumbangan staf opis aku ni...Hahahaha..Jenuh nak abiskan....



Kek from my beloved family.....Thank you so much!!!





Disebabkan aku dan Nur sama bulan kelahiran, cuma selang seminggu je....So, kami plan melantak sebanyak mungkin di Seoul Garden...Hahahahaha...Sampai kene tegur dek sorang pakcik ni (meja sebelah kitaorang) sebab kami ni makan macam ada empat orang.... Opppssssss....

Bersantai di Teluk Usukan ~ Sabah's hidden treasure


Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog

Semasa percutian di Sabah tahun 2015, awal² lagi aku dah set nak ke Teluk Usukan selepas menonton rancangan Check In Check Out. Haaaa amik ko...Dalam hati, eh macam best je tempat ni...Dengan pantas merujuk kepada pak gugel, gigih gugel tempat penginapan di Check In Check Out menginap ni. Akhirnya dapat jugak membooking di Usukan Cove Lodge. Teluk Usukan ni terletak di Kampung Kuala Abai, Kota Belud. Perjalanan yang memakan masa lebih kurang 2 jam daripada Kota Kinabalu sangat mengujakan. Maklumlah tak sabar nak lihat sendiri keindahan di Teluk Usukan.



Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog


Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Selepas mendaftar masuk, secara automatik line bar telefon terutamanya line mobile data zero ok. Aikkk...Untuk makluman, hanya di lobi Usukan Cove Lodge sahaja menawarkan wifi percuma. Dalam bilik dapat jua wifi tapi segan² ma. Ujar pekerja di sana, kami mahu tetamu berehat sepenuhnya. Hahahaha...padan muka aku. 


Plan nak terjun laut tapi staf menegah sebab ujarnya baru beberapa hari sebelum tu ada orang kena sengat dengan obor². Tetiba teringat kisah kena sengat obor² di Pulau Kapas. (tapi aku sorang je tak kena). Jadinya, kami menyelusuri sahajalah tepian pantai sambil menikmati pemandangan. Anak² teruja nak mencuba buaian tidur, aku panggil tu sebab tak tahu namanya..adoiiila.
Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog

Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog

Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Hari kedua, selepas kami diberi taklimat oleh staf di sana, kami bertolak untuk snorkeling di Pulau Pandan-pandan. Perjalanan memakan masa hampir 15 minit ( kalau tak silap), dengan pemandangan lautan biru..Tersergam indah bayangan Gunung Kinabalu nun jauh di sana. 
Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Apalagi kalau sudah sampai di sana, kami pun mula la terjun untuk snorkeling. Trip yang hanya dihadiri oleh kami sekeluarga serta pasangan daripada Korea. Memang terbaikla! Cuma berkemungkinan nasib kami kurang baik, air agak bergodak..Mungkin disebabkan faktor cuaca (rasanya nak best pi pada bulan Mac- Julai). 
Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Selepas puas snorkeling di Pulau Pandan-pandan, kami dibawa pula di sebuah pulau yang tidak seberapa jauh daripada situ. Pasir yang sangat putih. Nampak macam tak dalam sebab nampak keputihan tapi sebenarnya agak dalam dan arus pun boleh tahan kuat. Masakan aku tak mabuk ketika snorkeling. Itu memang lawak....Time tengah siuk snorkeling, aku boleh mabuk.....
Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Apa² pun, percutian kali ini memang terbaik! Walaupun agak jauh dari kesibukan kota, tiada liputan internet....Sememangnya menjanjikan satu percutian yang betul² cuti tanpa gangguan dan tempat ni memang sangat privacy.....Sabah memang siuk!