Tuesday, February 14, 2017

Mengembalikan kualiti hidup pesakit fibroid



Last 2 weeks, setelah berbincang dengan lebih terperinci dengan pakar O&G, alhamdulillah aku tak jadi kena histerektomi (buang rahim). Jadinya doktor telah mencadangkan beberapa options iaitu suntikan (6 bulan sebelum pembedahan- sangat tidak dipersetujui oleh doktor), uterine artery embolization (UAE) dan pengambilan ubat. For sure la kan aku nak makan ubat je. Sebab kesan sampingan suntikan dan UAE/UFE tu membuatkan aku tak berapa yakin walaupun pengambilan ubat esmya ni adalah sangat² baru di Malaysia.

Ulipristal Acetate 5mg, esmya, fibriods, fibriod, histerektomi

Setelah berbincang lanjut, aku memang setuju hendak mengambil ubat Ulipristal Acetate 5mg atau nama glamournya esmya. Walaupun ubat ni sangat mahal, aku pejam mata ajelah. Janji sihat. Pengambilan ubat ini memakan masa 18 bulan yang mana 3 bulan pertama dimakan secara terus, dan 1 bulan rehat dan diteruskan rutin yang sama sehingga mencapai 18 bulan. 

Kenapa boleh mengembalikan kualiti hidup pesakit fibriod...? Meh aku nak habaq :


  1. Tak perlu bawa spare baju, seluar 3 segi kecik dan pads banyak² kalau nak ke mana²
  2. Biasanya aku akan borong pads malam (nipis ke siang ke tak pakai sebab heavy flow all the time) banyak² untuk  macam nak pakai setahun
  3. Bila dah heavy flow all the time, makanya, tiap kali nak solat, kena tukar pad, tukar seluar 3 segi kecik tu. Kena bersihla semua. Secara x langsung ada istilah darah istihadah. Of course, aku memang ada buku catatan kalendar untuk periods
  4. Kalau dah duduk lama, rasa macam malasnya nak bangun. Kalau dah berdiri, rasa macam segannya nak duduk.
  5. Kat opis ke...kat rumah ke, aku memang lapik kerusi aku dengan alas plastik. Biasanya aku pakai baby changing mat tu....cilok je anak aku punya (depa dah besar pun, takkan nak pakai kut)
  6. Rasa tak best nak duduk di mana² (kecuali di opis dan rumah sebab ada baby changing mat tu) sebab takut stained.
  7. Anemia, hb low, mual, mabuk tu antara symptoms aku la... Kadang² kaki water retention,  kalau minum air kosong, mesti rasa nak terkucil (macam orang pregnan pulak kan). Naik tangga pun mengah-mengah. Memang symptom mak² mengandungla (perut pun dah 20 minggu... besar kan..)
  8. Disebabkan no 7 tu, aku makan banyak... hahahaha...pastu salahkan diri sendiri sebab gemuk.
  9. Dan kena makan supplements/ubat  macam iberet (aku benci betul sebab aku akan jadi loya dan mabuk- bau tu), mefenamic acid dan tranexamic acid. Sebenarnya ubat berkaitan darah ( yang tambah darah ke ...iron la senang) bau dia..adoiiiiila...
  10. Jenis aku, kadang² je kena senggugut yang amat sakit. Biasanya aku tahan ajelah dan telan ubat. Kalau teruk sangat, biasanya doktor akan cucuk kat punggung dan dapat MC 2 hari. Lepas kene cucuk, memang automatik mengantuk dan zzzZZZzzzzzz.
  11. Yang ni memang perlu persefahaman yang sangat² kukuh, iaitu kalau ko dah heavy bleeding all the time, macam mana la nak bersama kan dengan en suami ( orang dah kahwin je yea). Harap doktor or si isteri memberikan penjelasan yang sangat² jelas kepada kaum adam ni. Bukan salah si isteri mengalami masalah ni (dia pun takmo sebab serius memang x best kalo bleeding all the time...jenis tiap 2 jam kena tukar pad...dapat² aku dah nak masuk 8 tahun bleeding all the time ni (bapak lama kan))
Eh..eh..lamanya bleeding all the time....? Homopati dah try, herba² aku dah telan, ubat dari hospital of courselah kan... jumpa perawat Islam pun sudah. Tapi apakan daya, dosa banyak sangat. Sobs sobs....Sangka baik yea pada Allah. Allah masih belum berhendak untuk aku pulih lagi. Jadinya, keep patience and making doa'a. He is listening........Semoga aku cepat sembuh, aaammmiiinnn.


Tuesday, January 17, 2017

..beca berlampu..




Last week, tanpa tersengaja/unplanned nak merasai beca berlampu di Ayer 8/Precinct 8, Putrajaya selepas menonton rancangan Majalah Tiga. Rasa nak mencuba tu membuak-buak la (my kidsla). Konsepnya sama je kalau naik beca berlampu di Melaka, tinggal lagi kat Putrajaya ni sendiri kena kayuh la.....

So, selepas balik dari kerja dan anak² dari sekolah, selepas makan malam ...Kami pun bertolak menuju ke Putrajaya. Banyak juga pembangunan yang pesat di sini. Secara tidak langsung, nampak sangat dah lama tak ke Putrajaya specially ke Alamanda since IOI City Mall wujud..hihihi





beca berlampu Putrajaya

Met my cousin kat area situ juga sebab ada orang mengidam sangat-sangat sotong kering dari Sabah. Then, barulah terjah beca berlampu ni. Untuk kapasiti ramai macam kitaorang ni, lebih baik ambil slot van yang berharga RM35/ride. Kayuh² dalam 10-15 minit gitu. Tengok keadaan traffic yang melanda. Beca yang slow...atau 'gangguan' basikal² mahupun pejalan kaki.




Kalau rasa nak havoc, boleh la volume up lagu pilihan masing² dalam phone. Cucuk saja di beca tersebut. Disebabkan beca depan lagu dah kuat gila, en. somi malas nak suruh pasangkan lagu. So, bleh nampak muka budak² ni kepoyoan skit. Hahahaha...Padahal berebut pedal. Ikutkan nak je budak² ni naik dan kami yang dewasa ni lihat dari kejauhan tapi as their sop, at least mesti ada seorang dewasa. Yelah budak nak handle steering tu tu kans.....

Selepas berhempas pulas mengayuh....Kita main bubbles pula.. Lenguh tangan nak bagi budak² ni ceria...Hahahaha..Hamizan as usual nak basikal tu la... RM10 sampai ko pulangkan balik. Mainlah sepuas hati.


BTW, thanks to Fhata... Accompany with my kids untuk menceriakan suasana... Ok, boleh repeat lagi kalau mahu ke sini......

Monday, January 16, 2017

..the unplanned...


Assalamualaikum dan salam ceria...

Lama benar aku tak update blog ni. 2 tahun kebelakangan ni memang mengalami sedikit krisis menulis di samping mempunyai penyakit sampingan iaitu 'M' iaitu malaslah!!! Hahaha..apalagi kan....

Semalam planned sebenarnya nak ke Sungkai bagi memenuhi jemputan keluarga angkatku. Hampir 18 tahun kut tak berjumpa so why not kan? Tapi disebabkan ada sedikit salah faham terhadap lokasi sebenar...Dari Sungai Besi ke Sungkai tapi map membawa kami ke Tanjung Malim, masing² dah fed up. Lastly, selepas mengalas perut yang dah lapar di Tanjung Malim, kami bergerak menuju ke destinasi masing² untuk pulang. Kami decided nak ikut jalan dalam menuju ke Kuala Kubu Baru meanwhile parents aku nak ikut highway balik Gombak.

Di Batang Kali, singgah sebentar nak melawat makcik dan nenek aku. Sekali mereka dah tidur kepenatan (pagi buat majlis doa selamat), called x berangkat dan panggilan tidak disahuti...Kami pun ad hoc plan menuju ke Genting Highlands (alang² dah dekat kans)

Sebenarnya, dari tahun lepas Hamizan merengek nak naik cable car tapi malas la plak. Tapi disebabkan semalam semua dah frustrated, moh la kita ke Genting Highlands.


Awana Skyway, Genting Highlands

Rupanya cable car dah bertukar kepada yang baharu. So, yang last year viral tu benar belaka ( kami dah pi pun last year tapi sebenarnya tak siap lagi dan Q panjang sangat² dengan limpahan pelancong daripada China). Sekarang nama cable car tu Awana Skyway. 

Ingatkan tempat cable car ni di tempat yang sama rupanya berhampiran dengan Gohtong.(kalau tak silap) Tempat parking kereta aku rasa dalam 8 tingkat. Dan masih dalam construction lagi specially di parkir bas. Selepas membeli tiket yang berharga RM8/sehala, kami pun memulakan journey. (Hamizan's journey sebenarnya...kui kui)

#AwanaSkyway, Genting Highlands

Dari tempat parkir menuju ke cable car memang ambil masa menaiki tangga (ala escalator ade). Agak jauh tapi bagi yang muda² ni mungkin takde hal la kan. Bertingkat² ok. Toilet pun not bad (yang best ada paip...hahahaha). Aku rasa dah macam masuk airport or TBS je. Siap ada polis bantuan, tempat scanning bags/luggages dan siap kena ukur kebesaran luggages in case tak ikut standard ( if not, kena bayar lebih muatan)

Maksimum 1 gondola ni 10 orang tapi ni berlima, mereka sumbat lagi 3 orang pelancong dari Korea. Padahal boleh je nak naik kami berlima sebab bukan ramai orang pun. Ok, bagi aku takdelah tinggi sangat macam skyway yang lama ( ke perasaan aku), pastu sekejap je dalam 10 minit gitu (yang lama dalam 20 minit kalau x silap) dan ada dua perhentian stesen.

#AwanaSkyway, Genting Highlands

Takde muzik² macam gondola lama...Kira gondola ni smooth skit la. Bunyi rope tu perlahan la. So far so good. Ada dua stesen yang aku mentioned iaitu Chin Swee Station dan SkyAvanue Station. Kira ada dua pilihan samada nak naik di Awana Station or di Chin Swee Station.


Kalau berkemampuan, boleh pilih glass-bottom gondola dengan bayaran RM50/ride. Hahaha...makcik x mampu ok. Sepanjang 10 minit perjalanan ni, boleh nampak pemandangan yang dilalui oleh kenderaan darat. Kira yang lama tu nampak pemandangan hutan dan sajian aneka patung² binatang (aiishhh x reti nak explained apa menda tu..huhuhuhhuu)

Sebenarnya outdoor theme park sampai sekarang belum siap² lagi even dulu kata by April 2016 dah siap. Just wait and see lah. And of course kena jangka harga tiket bayaran masuk tu nanti kompem kebabom....hohohoho.

#AwanaSkyway, Genting Highlands Premium Outlets

Bila dah sampai, perghhh....Totally different dan memang sangat lawa. Berapa billions la agaknya ni... Hahaha.... Screen lampu besar menyambut ketibaan kami. Oh yea, tempat ni dinamakan Genting Highlands Premium Outlets (GHPO). Masih dalam construction dan ada yang dah siap. ID memang sangat lawa, tempat baru kan.....

Lupa nak mentioned, masa on the way nak ke parking di Awana Skyway tu, masjid dah ada. Dulu rasanya xde lagi kut. Toilet dalam GHPO pun ada paip. Sibuk je nak mentioned paip ( kita di Malaysia, senang nak mencuci...hahahaha). Selepas beberapa jam round, Hamizan dah nak ajak balik sebab mission dia hanya naik cable car je. Hahaha....

#AwanaSkyway, Genting Highlands

Disebabkan hujan lebat sangat, kami hold dulu nak naik gondola. Seriau plak kalau fikir yang bukan². Tapi masa nak balik tu, memang berkabus putih sahaja dan hujan masih lebat (tapi tidak selebat sebelum tu, takmolah aku dapat² lagi kalau ade kilat ke petir). Disebabkan ruang di sini besar, aku dapat accomplish steps aku sehingga 7k. Hahahahaha...Poyo... Tapi yang paling penting, Hamizan tersenyum puas hati. OK, esok sekolah yea...Boleh pulak request nak repeat naik lagi... Kopak mak ko oiii....

Ok, boleh naik lagi kalau dah siap sepenuhnya...eh ye ke...kui kui........