Monday, November 11, 2019

Keindahan yang tersembunyi di Pulau Benan Kabupaten Lingga - Kepulauan Riau

#lingga #benan #wonderfulindonesia #pesonaindonesia #sailtoindonesia
Kepulauan Riau mempunyai banyak pulau-pulau yang indah yang wajib dikunjungi. Antara yang wajib dikunjungi adalah Pulau Benan iaitu sebuah pulau sepanjang empat (4) kilometer ini mempunyai keindahannya yang tersendiri iaitu terletak di Kabupaten Lingga yang tidak jauh dari Kota Tanjungpinang (hanya 1.5 jam dengan menaiki feri). Pulau Benan memiliki keindahan pantai yang menakjubkan dengan air lautnya yang biru kehijauan, begitu jernih dengan hamparan pasir yang lembut bak sutera. Keindahan pulau ini juga tidak kurang indahnya jika dinikmati pada waktu pagi dengan langit yang berwarna kuning keemasan.
#benan #lingga #kepri #wonderfulindonesia #pesonaindonesia #sailtoindonesia
Perjalanan kami setelah menginjakkan kaki di pelabuhan disambut dengan baju menggelembung diterpa hembusan angin laut yang begitu mengujakan kami, dengan pemandangan air jernih kehijauan. Tidak lama kemudian, kumpulan kami disambut mesra oleh Pak Edi Sutrisno selaku event organizer Wonderful Sail To Lingga. Biarpun kami terlewat sehari, namun kedatangan kami ke Pulau Benan begitu mengujakan kami.#benan #lingga #kepri #wonderfulindonesia #pesonaindonesia #sailtoindonesia


Seusai makan tengah hari, kami dibawa menuju ke penginapan kami di kotej. Melewati sebahagian rumah di kawasan ini dengan senyum manis mereka menjadikan kami yang datang ke pulau ini berasa diterima sebagai sebahagian daripada masyarakat di sini. Sepanjang perjalanan menuju ke kotej, persekitarannya yang sangat kemas dan mendamaikan, pantainya begitu bersih dengan pokok kelapa yang rapi berjajar di pinggir pantai. Penduduk di pulau ini hanya menggunakan motosikal atau basikal/speda sebagai pengangkutan darat yang utama selain feri sebagai penghubung di antara kepulauan yang lain.

#benan #lingga #kepri #wonderfulindonesia #pesonaindonesia #sailtoindonesia

Pada sebelah petang,  acara bagi peserta ‘Wonderful Sail to Indonesia’ diadakan dengan pertandingan kayak bersama penduduk setempat dalam kategori wanita, lelaki dan campuran. Pertandingan ini mendapat sorakan gemuruh dari para penonton yang menonton di sepanjang tepian jeti. Sementara itu, pemandangan sepanjang di jeti pulau ini juga dihiasi dengan layang-layang pelbagai bentuk dan warna yang menarik minat terutamanya bagi kanak-kanak di pulau ini.

#benan #lingga #kepri #wonderfulindonesia #pesonaindonesia #sailtoindonesia

Berakhirnya pertandingan berkayak tersebut dan sementara menunggu program pada sebelah malamnya, kami mengambil kesempatan untuk menyelusuri tepian pantai nan bersih dengan tebaran batu-batu karang yang menghiasi pantai. 

#benan #lingga #kepri #wonderfulindonesia #pesonaindonesia #sailtoindonesia

Pada sebelah malam, kami dihidangkan dengan makanan tempatan yang istimewa serta enak selain pelbagai juadah kuih-muih tradisional dengan diiringi kugiran muzik dari penduduk tempatan.  Kesemua hidangan makanan yang enak ini telah dimasak secara bergotong-royong oleh kaum wanita  penduduk setempat. Acara dimulakan dengan penyampaian hadiah kepada peserta cilik  yang telah memenangi dalam acara pertandingan gasing dan  menarik upih. Acara kemuncak pada malam ini diserikan dengan persembahan tarian Joget Dangkong Jerambang, iaitu tarian khas oleh Kumpulan Sanggar Langgam Selatan yang berasal daripada Dabo dengan diiringi muzik Melayu. Sebelum majlis melabuhkan tirai, kami juga berpeluang untuk menyumbangkan suara dalam nyanyian secara berkaraoke. 
#benan #lingga #kepri #wonderfulindonesia #pesonaindonesia #sailtoindonesia
Bagi Kepala Dinas Pariwisata Pemuda dan Olahraga Kabupaten Lingga, Pak Raja Fahrurrazi adalah menjadi satu harapan yang sangat luar biasa untuk menyambut kedatangan para pelancong untuk berkunjung ke Lingga terutamanya di Pulau Benan yang penuh dengan keistimewaannya tersendiri. Pulau Benan merupakan pulau yang terbersih di Kepulauan Riau dan pernah dinobatkan pada tahun 2018. Jadi tidak hairanlah jika sepanjang kami di sini, kami disajikan dengan pemandangan yang sangat mendamaikan dengan kebersihan yang sangat tinggi nilainya beserta pula dengan keramahan para penduduk tempatan. 

#benan #lingga #kepri #wonderfulindonesia #pesonaindonesia #sailtoindonesia


Setinggi-tinggi ucapan syabas dan terima kasih kepada Pak Raja Fahrurrazi, Kepala Dinas Pariwisata, Kepemudaan dan Olahraga Kabupaten Lingga dan Pak Edi Sutrisno beserta tim event organizer dalam menjayakan dan penajaan famtrip Wonderful Sail to Lingga 2019 dengan penuh kewibawaan dan komitmen yang tinggi. Kalian memang luar biasa!
Nota : terima kasih kepada Pak Bams Sanca Nektar di atas sumbangan gambar. No comments:

Post a Comment