Tuesday, September 6, 2016

cara-cara buat nasik lemak yang memang sedap dan nampak sedap dalam gambar


Haaa...kali ni aku nak share resepi nasi lemak yang memang sedap dan nampak sedap dalam gambar..Chewaaahhh (ambil punch line sis Rozie Aziz)....kikiki


Kalau ikutkan, banyak je resepi nasi lemak bersepah²..Kalau malas nak masak, boleh je beli di mana²....Tapi disebabkan anak² dicutikan daripada sekolah sebab budak² darjah 6 mengambil peperiksaan UPSR, dan kebetulan pula aku membeli petai daripada jiranku.....

Mula² memang nak masak sambal sotong petai je pastu alang² budak² ni ada di rumah, bertukarlah kepada menu nasi lemak. Dengan gigihnya jam 5.00 am aku dah terpacak di dapur.....

Bahan-bahan tumisan

  • 3 ketul bawang merah - dihiris
  • 3 batang serai - ketuk je
  • 3 helai daun pandan - simpulan kasih je
  • 3 inci hali - dihiris
  • Setengah biji santan kelapa
  • Butter - agak² je ..janji leh ditumis


Cara-cara

  • Basuh beras bersih² sambil selawat (ambil berkat) dan toskan
  • Tumis bahan² tadi dengan butter sehingga naik bau wangi
  • Masukkan santan..reneh sekejap
  • Masukkan air -  aku pakai nisbah 1 santan : 3 air (agak² je sebab beras kita berbeza kan.....)
  • Kacau sehingga sebati
  • Masukkan beras tadi untuk ditanak


Sambil² tu bolehla nak merebus telur ke...Atau mencelur sayur kangkung

Untuk kangkung, antara tips nak bagi kangkung nampak segar bugar cantik menarik tertawan....Bila air rebusan dan mendidih, masukkan sedikit garam dan gula. Sebenarnya gula tu yang akan membuatkan sayuran kita bila dimasak nampak segar dan menyelerakan. Cubalah nanti..... >__<


Sambal Sotong Petai


  • 3 ketul sotong getah
  • 1 bawang besar 
  • 2 papan petai dipotong ikut suka
  • Gula Melaka
  • Cili kisar
  • Garam
  • Asam Jawa


Cara-cara


  • Panaskan kuali dan masukkan 3 sudu cili kisar 
  • Tumis sehingga pecah minyak
  • Masukkan bawang merah dan petai
  • Masukkan gula melaka (2 sudu besar* ),   garam secukup rasa  dan pes asam jawa (1 sudu besar )
  • Masukkan sotong sehingga masak

* gula melaka ni aku dah siap² jadikan dalam bentuk cecair..Senang nak masak kekdahnya


Tada....Senang je..Tak sampai 1 jam dah abis masak sampai en. somi balik keje pun tak sedar. Lama dia terpacak di depan rumah..kah kah kah....Siapa suruh tak bawa kunci mangga. Nasib baik aku ke ruang makan untuk letak hirisan timun jepun......Aku suka timun jepun sebab tahan lama dan rangup.

nasi lemak sedap, nasi lemak sambal sotong, sambal sotong petai

Sila menjamu mata....Inilah nasi lemak yang memang sedap dimakan dan nampak sedap dalam gambar...hahahaha.....

Antara dialog aku dan Hamizan

H : Mama, nanti mama buat nasi lemak banyak²...Adik nak jual kat sekolah dengan kawan² adik

Me : (terdiam)....erkkkkkk

Mak ko ni perlu ada supplement untuk penyakit M. Hahaha....Aduyai anakku.....

Wednesday, August 24, 2016

.: Allah Selamatkan Kamu :.



Alhamdulillah...Syukur Allah masih meminjamkan baki² usia kepadaku...Terima kasih ibu dan ayah kerana ibu ayah lah aku berada sekarang. Syukur alhamdulillah....


Kek aku rare ok....Sumbangan staf opis aku ni...Hahahaha..Jenuh nak abiskan....



Kek from my beloved family.....Thank you so much!!!





Disebabkan aku dan Nur sama bulan kelahiran, cuma selang seminggu je....So, kami plan melantak sebanyak mungkin di Seoul Garden...Hahahahaha...Sampai kene tegur dek sorang pakcik ni (meja sebelah kitaorang) sebab kami ni makan macam ada empat orang.... Opppssssss....

Bersantai di Teluk Usukan ~ Sabah's hidden treasure


Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog

Semasa percutian di Sabah tahun 2015, awal² lagi aku dah set nak ke Teluk Usukan selepas menonton rancangan Check In Check Out. Haaaa amik ko...Dalam hati, eh macam best je tempat ni...Dengan pantas merujuk kepada pak gugel, gigih gugel tempat penginapan di Check In Check Out menginap ni. Akhirnya dapat jugak membooking di Usukan Cove Lodge. Teluk Usukan ni terletak di Kampung Kuala Abai, Kota Belud. Perjalanan yang memakan masa lebih kurang 2 jam daripada Kota Kinabalu sangat mengujakan. Maklumlah tak sabar nak lihat sendiri keindahan di Teluk Usukan.



Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog


Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Selepas mendaftar masuk, secara automatik line bar telefon terutamanya line mobile data zero ok. Aikkk...Untuk makluman, hanya di lobi Usukan Cove Lodge sahaja menawarkan wifi percuma. Dalam bilik dapat jua wifi tapi segan² ma. Ujar pekerja di sana, kami mahu tetamu berehat sepenuhnya. Hahahaha...padan muka aku. 


Plan nak terjun laut tapi staf menegah sebab ujarnya baru beberapa hari sebelum tu ada orang kena sengat dengan obor². Tetiba teringat kisah kena sengat obor² di Pulau Kapas. (tapi aku sorang je tak kena). Jadinya, kami menyelusuri sahajalah tepian pantai sambil menikmati pemandangan. Anak² teruja nak mencuba buaian tidur, aku panggil tu sebab tak tahu namanya..adoiiila.
Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog

Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog

Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Hari kedua, selepas kami diberi taklimat oleh staf di sana, kami bertolak untuk snorkeling di Pulau Pandan-pandan. Perjalanan memakan masa hampir 15 minit ( kalau tak silap), dengan pemandangan lautan biru..Tersergam indah bayangan Gunung Kinabalu nun jauh di sana. 
Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Apalagi kalau sudah sampai di sana, kami pun mula la terjun untuk snorkeling. Trip yang hanya dihadiri oleh kami sekeluarga serta pasangan daripada Korea. Memang terbaikla! Cuma berkemungkinan nasib kami kurang baik, air agak bergodak..Mungkin disebabkan faktor cuaca (rasanya nak best pi pada bulan Mac- Julai). 
Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Selepas puas snorkeling di Pulau Pandan-pandan, kami dibawa pula di sebuah pulau yang tidak seberapa jauh daripada situ. Pasir yang sangat putih. Nampak macam tak dalam sebab nampak keputihan tapi sebenarnya agak dalam dan arus pun boleh tahan kuat. Masakan aku tak mabuk ketika snorkeling. Itu memang lawak....Time tengah siuk snorkeling, aku boleh mabuk.....
Usukan Cove Lodge, Teluk Usukan, Sabah, travelog
Apa² pun, percutian kali ini memang terbaik! Walaupun agak jauh dari kesibukan kota, tiada liputan internet....Sememangnya menjanjikan satu percutian yang betul² cuti tanpa gangguan dan tempat ni memang sangat privacy.....Sabah memang siuk!


Monday, January 18, 2016

5K


Assalamualaikum.....

5k fun run merupakan salah satu KPI tahun 2014. Chewah...Poyos kan tapi disebabkan hot la jugak my sis asyik tepek pix pegang medal kan....Masalah negaranya, aku ni dah lama stop berkecimpung dalam sukan. So, gituhla kisahnya nak target...by 2014..aku dah berlari marathon..at least 5k pun jadiklah kan daripada zero.

So, bermulah acara untuk mencapai KPI....Dengan Syasya dan Sara aku paksa depa join skali..Hahahhaaha.... En Somi dan Hamizan jadi pom -pom boys ajelah.

And, not bad bila dapat abiskan 5K dalam jangkamasa di bawah 40 minit. Oklah untuk aku yang bukan fit ni kan......hihihihihihi

Monday, January 11, 2016

Dulu lain, sekarang dah lain : Seputar isu ibu muda posing sambil susukan anak




breastfeeding, bf

....kisah aku pada 2007....

Aku bawa bag menyusu je kalau ke opis...Masa tu nak pi cari port mengepam..Surau plak jauh bebenau....Terserempakla dengan seorang pegawai atasan dan veteran .....Lalu dia pun tegur aku....

 " Nak pi pam susu ke?"

 Aku pun jawablah iya sbb mmg nak cari port mengepam pun

 Leh bayangkan tak dia balas apa?????

 "Meh abg (dan² dia tuko pada abg..pangkat lg tinggi daripada aku..memang aku x respek dia pastu..sorryla) tolong isapkan nenen tu"

 Korang  rasa apa???

Sexual harassment betuiii



*************************************************************************
Soalan: Ustaz, apa hukum upload gambar selfie posing susukan anak?

Ustaz: Astaghfirullah. Hukumnya haram dan kena cepat2 delete.

Soalan: Tapi, dia tak dedah aurat pun. Seluruh tubuh terlindung...

Ustaz:  apa saja yg penampilan perempuan boleh menarik perhatian ajnabi walaupun tutup aurat ialah haram. Dalil:

1. فلا يخضن بالقول . سورة الأحزاب
Orang perempuan tidak boleh lunakkan suara

2. ولا يضربن بأرجلهن ليعلم ما يخفين من زينتهن سورة النور
Orang perempuan jangan hentak kaki utk tunjuk perhiasan tersembunyi.

3. ولا يبدين زينتهن الا ما ظهر منها . سورة النور
Orang perempuan jangan tunjuk perhiasan yg tersembunyi kecuali yang terzahir.

4. ايما امرأة استعطرت فمرت على قوم ليجدوا ريحها فهي كذا وكذا اي زانية . حديث مسلم
Mana2 wanita yg berwangi2an dan melintasi kaum lelaki sehingga terbau wangiannya, maka ia telah (menghampiri) zina.

Dalil² ini bukan untuk mendiskriminasi kaum wanita, tetapi sebagai perlindungan buat mereka. Orang lelaki diminta menghormati wanita. Aurat mereka adalah ekslusif buat insan-insan istimewa dalam hidup mereka. Menjaga wanita dari didiskriminasi dan dieksploitasi adalah tanda Agama Islam menyayangi Agama. Maka jangan la membuka ruang dieksploitasi dengan gambar yang boleh dimanipulasi.

sayangi diri dengan sifat malu dalam diri


Wednesday, January 6, 2016

trip of the year 2015 ~Perhentian Island~


Baru nak plan

Plan asal nak ke Pulau Perhentian adalah idea daripada Huda yang sangat² teringin nak menjejakkan kaki ke sana. Aku macam biasa on ajelah kalau kewangan mengizinkan. Boleh last minute (bulan Februari) Huda baru nak habaq mai nak ke sana padahal dari tahun lepas dia dah suarakan pendapat dia tapi sepi macam angin lalu je bila aku tanya berkali² masa akhir tahun 2014. Plan nak pi masa waktu puncak orang bercuti panjang (kebetulan pilih 1 May – yang jatuh pada hari Jumaat). Opkos banyak chalet yang dah fully booking even baru bulan Feb ok!

Akhirnya, memang rezeki aku dapat jugak pakej sempoi dan murah. Yang penting boleh berjimba². Sekali, ayah ibu aku kata nak join sekali. Cuak dah sebab chalet tu sempoi untuk backpackers je. Depa kata as long as toilet ada dalam bilik, so depa ok aje. So, memang okla kan......Kami pergi satu family macam pi ke Bukit Merah bulan Mac lepas.

Dari Gombak Ke Kuala Besut

Plan asal nak bertolak jam 8 malam tapi disebabkan jem teruk, maklumlah KL kan.. Akhirnya hampir jam 12 tengah malam juga la kami bertolak dengan sewaan van. Kali ni takmo drive, guna khidmat van beserta pemandu. Disebabkan kami ni 12 org termasuk kanak², 2 orang adik aku yang lelaki join another van yang kebetulan pergi dan balik seiring sejalan dengan kami ke Pulau Perhentian.

Pemandu van kami ni hampir seusia ngan ayah aku. Boleh pula nak terbabas van kat karak sebab dia mengantuk. Memang laki aku kena berborak² la bagi nak hilangkan mengantuk. Dan paling BEST dia ikut jalan dalam ....Aduyaiii aku ni bajet nak sampai awal (tak sabar² kan) sebab another van dah sampai awal sebab ikut lebuhraya LPT.


Pulau Perhentian kami sampai...!

pulau perhentian


Sesampai di Kuala Besut, keseronokan dan keriangan anak² dari wajah mereka tidak dapat disembunyikan. Begitu juga dengan kami yang dah besar panjang ni, and of course dengan aku skali. Huhuhu....Rasa macam nak terjun je. Hilang segala kepenatan.

pulau perhentianDisebabkan pemandu kami seorang otai Kuala Besut, penantian kami di jeti memakan masa hanya 20 minit je masa menunggu jika nak dibandingkan dengan para pengunjung yang lain. Lama depa tunggu turn tapi kami yang dapat naik boat kami dulu. Otai called owner boat (pakej kami), suh mai amil cepat². (kami dah x sabau² dah ni)....hihihihihi......

pulau perhentian

Dalam perjalanan ke Pulau Perhentian Kechil, tetiba aku rasa seram sejuk apabila melihat kebanyakan chalet² di situ terletak agak jauh dari pantai…Siap ada jauh bertingkek-tingkek (kena naik tangga la ni dalam erti kata lain)..Sebab apa aku seram sejuk, sebab baru teringat yang aku ni main hentam je booking tempat tanpa bertanya..Janji murah je..hohohoho..Lupa yang ibu aku ikut sama…Sesampai jeti, selepas aku called owner…alhamdulillah….chalet kami betul² di tepi pantai…Yeay!!!!!!

Day 1

pulau perhentian

Selepas meletakkan barang² di dalam bilik masing² (bilik orang back packers je), berehat dan tidor sekejap, petang tu kami bercadang berjalan² di sekitar pulau sambal mandi la…apalagi kan???? Hihihihihihihi….Kami konon²nya nak panjat tangga ke Kincir Angin..hiking la konon….Pi pun dah dekat jam 6 petang, memang mandi ajelah di Long Beach. Ayah pulak ikut kami…

“Eh kata nak hiking ke kincir angin…?”

“Tak jadilah ayah…tengok laut cun melecun…!” aku pun terus terjun mandi…hohohohohoho..tak senonoh…..

pulau perhentian

Cun weh Long Beach!!!!!


Day 2



pulau perhentian

Sehari suntuk kami pi snorkeling......Best!!!! Sebab memang sangat jernih airnya. Memula ibu takmo ikut,....konon² nak lepak chalet je....pujuk punya pujuk...ehm...ibu pun enjoys gaks kan....Hampir jam 6 petang kami sampai di chalet kami semula.


pulau perhentian

pulau perhentian

Day 3

As usual, pagi² dah bersiap nak mandi manda di Long Beach....Alhamdulillah..memang best! akhirnya jam 2.00 petang, kami mengucapkan selamat tinggal Perhentian....Jikalau ada rezeki lagi, kami nak repeat lagi..Maybe pi ke chalet di Perhentian Besar pula........Missed Perhentian.....