Monday, December 14, 2015

.: I Believe I Can Fly!!! :.

Tandem Paragliding Kokol,Menggatal, Sabah.

Antara daya tarikan terbaru dan menarik di Sabah adalah tandem paragliding di Sabah. Ada 2 tempat iaitu samada di Bukit Kokol, Menggatal atau di Kompleks Sukan Ranau. Mula² aku nak try di Ranau, tetapi selepas berunding, mereka mencadangkan di Bukit Kokol...Lebih trill, adventure dan view yang lawa. Oklah, lagipun aku fikir aku di Ranau pun bukan lama sangat. Kalau di Bukit Kokol tu ok lagi sebab tak berapa jauh sangat pun dengan Kota Kinabalu.


Finally, apa yang dihajati tercapai. Bertolak jam 2.00 petang dari tempat pertemuan/pendaratan menuju ke Bukit Kokol dengan menaiki van yang telah disediakan. Pergh nak naik ke Bukit Kokol tu mencanak jugaklah. Nasib naik dengan kenderaan yang disediakan...Kalau tidak, memang semput tak boleh nak naik. Nak naik Mersilau pun semput apatah lagi Bukit Kokol ni.

#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding



Sesampai di sana berhampiran dengan Kokol Haven Resort, kami kena menapak selama lebih kurang 10 minit dengan berjalan kaki menuju ke atas bukit. Sesi menapak disertai oleh si Ciko. Menurut Kimi, Ciko ni menjadi jinak selepas mereka memberikan Ciko makan. Jadinya, Ciko membalas dengan menemani/escort kami semua menuju ke atas bukit.

Sesampai di atas bukit, perghhh saujana mata memandang. Memang sangat tinggi Bukit Kokol ni. Sementara nak tunggu persediaan paragiling, sesi bergambar dan sesi taklimat diadakan. Selepas mendengar sesi taklimat, aku macam nak tarik diri pun ada ok selepas melihat di mana tapak kitaorang nak take off.... Hahahhahaha.....



#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding

Hampir setengah jam menunggu angin (masa tu dah redha if angin takde, kita balik je) dan 2 kali jatuh (kasut licin dan nervous giler la....bawah tu gaung kut!) Aku siap bertukar/pinjam kasut dengan Kimi sebab tapak  kasut aku tu licin ok...(alasan kan) Dah le jatuh kali kedua mcm nangka busuk....

Hampir setengah jam menanti, angin datang tiba² dan sepantas kilat aku dah terbang!!!!!! WOOOOOWEEEEE.....Totally amazing dan subhanallah....



#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding

Kaedah yang aku naik ni dipanggil Tandem Flight iaitu terbang sebagai penumpang dan ada 'driver' atau dikenali sebagai tandem master yang akan membawa kita terbang. So, Tandem Master aku ni dikenali sebagai Mr. Chris. Orang yang kaya budi bahasa dan sangat profesional. Boleh bercakap pelbagai bahasa ibunda Sabah. Dengan En. Somi mereka berkurapak Brunei la. Aku tukang dengar la. 

Ketinggian sebelum take off adalah 780 meter atau 2600ft manakala jarak mendarat adalah sejauh 6km. Tapi masalahnya baru seminit take off, aku dah mabuk ok!!! Tak penah² aku nak mabuk eventhough aku ni seorang penggayat...Muahahahahaha.....

Hampir 15 minit di udara, kami landing dengan selamat walaupun pada mulanya aku rasa macam nak landing atas bumbung rumah orang je....Sementara nak tunggu van turun dari Bukit Kokol dan mengambil kami berdua, aku memang duduk sahaja la..Kalau bangun, rasa macam nak muntah. Warrghhh....


video

Sesiapa berminat untuk mencuba at least sekali seumur hidup, mehla try di Sabah. Kalau di semenanjung, menurut Kimi...di Jugra, Gunung Jerai..tapi nak dekat boleh try di Kuala Kubu Baru. Menurutnya, itu lagi best berbanding Jugra.

Terima kasih semua. Botol air  mineral sejuk  dan biskut disediakan untuk para penumpang. Memang tip top servis!!! Tidak lupa juga kepada En. Somi yang sangat² memahami wife yang banyak songeh ni. Bak kata dia, mengalahkan orang Sabah je aku ni..hahahhaa...       ( aku yang over nak try semua di Sabah)



#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding
Terima kasih Mr. Chris. Maybe one day we will meet again..(amboi, tak serik tu..hahahahahahhaa) Siuk bah!

** actually nak tandem bertiga bersama Hamizan, tapi menurut Mr. Chris; keadaan angin yang sedikit akan menyukarkan pergerakan di awangan dan paling teruk semasa nak landing. Takut Hamizan terpatah kakinya. Next time yea Dik kita naik bersama.......



#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding
Bolehla hubungi Mr Chriss Lammert untuk booking yea!!!!

No comments:

Post a Comment