Tuesday, December 22, 2015

Taman Botani Negara Shah Alam


The unplanned .......

Memang tidak dirancang ke Taman Botani Negara Shah Alam atau nama lama/glamernya dulu adalah Taman Bukit Cahaya Cerakah kalau tak silap aku.....Plan asal nak tengok Dilwale ngan kawan aku tapi tak jadi pulak....So, dapat idea nak ke sini sebab sebelum² ni memang dah berjanji dengan anak² nak ke rumah salji tu sebab nak bawa ke luar negara main salji memang sangat tak mampu la kan... Hatta nak main salji ke I-City or Genting Highlands pun aku fikir 3 4 ratus kali.....Hahahaha...

Taman Botani Negara Shah Alam

Time nak pi pun dah dekat tengahari...Yang best, tetiba kata masa kat kaunter tiket; hari ni kalau nak masuk rumah 4 musim percuma..Percuma ok? Aku siap bertanya kenapa hari ni percuma.....(banyak  tanya la plak kan......) Seusai beli tiket, kami menunggu bas untuk dibawa menerokai Taman Botani Negara Shah Alam ni.... Mak aihh luasnya....Last jejak kaki ke sini adalah masa aku bersekolah rendah......

Taman Botani Negara Shah Alam

Sesampai di rumah 4 musim, then baru aku tahu kenapa dapat percuma hari ni...Kuwang kuwang kuwang.....Hanya dapat tengok di pintu kaca sahaja sebab alasan pekerja tersebut sebab ais cair. So, tak dapatlah nak masuk ke dalam....Hamizan dah tarik muka..Cian ko nak,....Ada rezeki, kita mai lagi yea.......

Taman Botani Negara Shah Alam

Untuk ubati kesedihan Hamizan ni, kami tunggu bas lagi untuk ke Taman Haiwan. Terubat jugalah specially bila dia dapat memberikan makan kepada rusa-rusa di sana. Boleh pulak cabut rumput dan bagi makan...Aduyai....

Taman Botani Negara Shah Alam


Sebelum nak balik, Hamizan requested nak naik basikal 2 orang tu. Penat dan jenuhla nak melayan... Kali ni tarik muka panjang skit. Selepas mengusha di sawah padi, en somi pun tunaikanlah hajat. Memula naik dengan akaknya, tapi akaknya malas nak melayan sangat. Sudahnya nasik dengan en somi la....Sementara menunggu depa naik basikal..(lagipun dah nak tutup pun), baik aku duduk² bersama Syasya dan Sara sambil menghilangkan dahaga.


Seusai solat di Masjid Salahhudin Abdul Aziz, kami berhenti makan di cafe di tepi tasik. Servis memang lambat even view cantik. Kitaorang dapat tempat duduk bersila dengan dinding kaca. Pastu, mula la pulak Hamizan requested again nak naik boat yang ada paddle tu. Huhuhuhu....Next time la yea adik sebab masa pun dah nak masuk maghrib. In sha allah, boleh pi lagi. Banyak tempat rekreasi yang menarik di Shah Alam ni sebenarnya even nak sukan ekstrem skit bolehlah cuba Skytrex. Ok, sekian........hihihihihi..........

Monday, December 14, 2015

.: I Believe I Can Fly!!! :.

Tandem Paragliding Kokol,Menggatal, Sabah.

Antara daya tarikan terbaru dan menarik di Sabah adalah tandem paragliding di Sabah. Ada 2 tempat iaitu samada di Bukit Kokol, Menggatal atau di Kompleks Sukan Ranau. Mula² aku nak try di Ranau, tetapi selepas berunding, mereka mencadangkan di Bukit Kokol...Lebih trill, adventure dan view yang lawa. Oklah, lagipun aku fikir aku di Ranau pun bukan lama sangat. Kalau di Bukit Kokol tu ok lagi sebab tak berapa jauh sangat pun dengan Kota Kinabalu.


Finally, apa yang dihajati tercapai. Bertolak jam 2.00 petang dari tempat pertemuan/pendaratan menuju ke Bukit Kokol dengan menaiki van yang telah disediakan. Pergh nak naik ke Bukit Kokol tu mencanak jugaklah. Nasib naik dengan kenderaan yang disediakan...Kalau tidak, memang semput tak boleh nak naik. Nak naik Mersilau pun semput apatah lagi Bukit Kokol ni.

#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding



Sesampai di sana berhampiran dengan Kokol Haven Resort, kami kena menapak selama lebih kurang 10 minit dengan berjalan kaki menuju ke atas bukit. Sesi menapak disertai oleh si Ciko. Menurut Kimi, Ciko ni menjadi jinak selepas mereka memberikan Ciko makan. Jadinya, Ciko membalas dengan menemani/escort kami semua menuju ke atas bukit.

Sesampai di atas bukit, perghhh saujana mata memandang. Memang sangat tinggi Bukit Kokol ni. Sementara nak tunggu persediaan paragiling, sesi bergambar dan sesi taklimat diadakan. Selepas mendengar sesi taklimat, aku macam nak tarik diri pun ada ok selepas melihat di mana tapak kitaorang nak take off.... Hahahhahaha.....



#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding

Hampir setengah jam menunggu angin (masa tu dah redha if angin takde, kita balik je) dan 2 kali jatuh (kasut licin dan nervous giler la....bawah tu gaung kut!) Aku siap bertukar/pinjam kasut dengan Kimi sebab tapak  kasut aku tu licin ok...(alasan kan) Dah le jatuh kali kedua mcm nangka busuk....

Hampir setengah jam menanti, angin datang tiba² dan sepantas kilat aku dah terbang!!!!!! WOOOOOWEEEEE.....Totally amazing dan subhanallah....



#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding

Kaedah yang aku naik ni dipanggil Tandem Flight iaitu terbang sebagai penumpang dan ada 'driver' atau dikenali sebagai tandem master yang akan membawa kita terbang. So, Tandem Master aku ni dikenali sebagai Mr. Chris. Orang yang kaya budi bahasa dan sangat profesional. Boleh bercakap pelbagai bahasa ibunda Sabah. Dengan En. Somi mereka berkurapak Brunei la. Aku tukang dengar la. 

Ketinggian sebelum take off adalah 780 meter atau 2600ft manakala jarak mendarat adalah sejauh 6km. Tapi masalahnya baru seminit take off, aku dah mabuk ok!!! Tak penah² aku nak mabuk eventhough aku ni seorang penggayat...Muahahahahaha.....

Hampir 15 minit di udara, kami landing dengan selamat walaupun pada mulanya aku rasa macam nak landing atas bumbung rumah orang je....Sementara nak tunggu van turun dari Bukit Kokol dan mengambil kami berdua, aku memang duduk sahaja la..Kalau bangun, rasa macam nak muntah. Warrghhh....


video

Sesiapa berminat untuk mencuba at least sekali seumur hidup, mehla try di Sabah. Kalau di semenanjung, menurut Kimi...di Jugra, Gunung Jerai..tapi nak dekat boleh try di Kuala Kubu Baru. Menurutnya, itu lagi best berbanding Jugra.

Terima kasih semua. Botol air  mineral sejuk  dan biskut disediakan untuk para penumpang. Memang tip top servis!!! Tidak lupa juga kepada En. Somi yang sangat² memahami wife yang banyak songeh ni. Bak kata dia, mengalahkan orang Sabah je aku ni..hahahhaa...       ( aku yang over nak try semua di Sabah)



#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding
Terima kasih Mr. Chris. Maybe one day we will meet again..(amboi, tak serik tu..hahahahahahhaa) Siuk bah!

** actually nak tandem bertiga bersama Hamizan, tapi menurut Mr. Chris; keadaan angin yang sedikit akan menyukarkan pergerakan di awangan dan paling teruk semasa nak landing. Takut Hamizan terpatah kakinya. Next time yea Dik kita naik bersama.......



#Paragliding, #Sabah, #Bukit Kokol, #Tandem Paragliding
Bolehla hubungi Mr Chriss Lammert untuk booking yea!!!!

Sakit Tumit



Sejak akhir² ni aku mengalami sakit tumit terutamanya di kaki kanan. Bukan jenis yang bangun dari tidur, nak pijak sakit tu. Sakit tumit aku ni yang sentiasa sakit je…Non-stop sakitnya…Rasanya dah berbulan² sakit tumit sampai nak berlari fun run pun terpaksa berjalan laju ajelah aku ni.

So, ini antara artikel yang aku dapat kongsikan untuk diri aku dan semua:

Sakit di bahagian tumit atau tapak kaki sering berlaku.

Antara punca sakit tapak kaki adalah :
1. Radang pada tisu di bahagian tumit dan tapak kaki
2. Tekanan pada saraf di bahagian tapak kaki
3. Proses penuaan menyebabkan lapisan lemak dan tisu mula mengecut
4. Kecederaan tulang seperti retak

Antara keadaan yang sering berlaku adalah keadaan di panggil ‘Plantar fasciitis‘ iaitu plantar = tapak kaki; fasciitis = radang pada fascia ( tisu) di bahagian tapak kaki.

Plantar fasciitis : Kenapa sakit tapak kaki/tumit lebih teruk di waktu pagi ?

Semasa tidur tisu dan otot di bahagian tapak kaki berada dlm posisi ‘rehat’ , otot betis dan fascia di tapak kaki akan memendek dan kekal dalam posisi tersebut selama beberapa jam. Apabila bangun pagi dan meletak tapak ke lantai serta mula memijak, tekanan daripada berat badan akan menyebabkan regangan pada tisu fascia secara tiba-tiba. Ini boleh menyebabkan kecederaan dan mungkin luka pada tisu tersebut. Bagaimanapun tisu tersebut akan mula meregang sedikit demi sedikit apabila kita terus menapak menjadikannya kurang tegang dan sakit juga akan semakin berkurangan.

Bagaimana mencegahnya ?

Sebaik bangun tidur lakukan regangan kaki dan tapak kaki terlebih dahulu sebelum mula memijak lantai

Gunakan alat sokongan tapak kaki atau ‘night splint’ untuk menetapkan posisi tapak kaki semasa tidur

Benarkah faktor kegemukan/ berat badan berkait dgn sakit tumit ?

Ya. Apabila berdiri dan berjalan berat akan diedarkan sama rata di bahagian kaki (tulang dan tisu).Dan bahagian kaki dapat menampung berat tertentu sahaja. Berat berlebihan akan memberikan tekanan berlebihan lalu menyebabkan regangan berlebihan di bahagian kaki. Akibatnya risiko kecederaan adalah lebih tinggi. Dan tekanan berulangan tersebut akhirnya menyebabkan rasa sakit pada tumit dan tapak kaki.

Bagaimana merawat dan mencegahnya ?

  • o    Rehatkan kaki jika sakit. Misalnya, kurangkan aktiviti seperti berjalan jauh atau lama, mendaki dan berlari. Elakkan mengangkat beban yang berat.
  • o    Lakukan tuam ais di bahagian tapak kaki 2-3 kali sehari atau lebih kerap jika sakit baru bermula untuk mengurangkan radang dan ketegangan fascia’. Ia juga boleh dilakukan selepas bersenam atau berjalan jauh kerana aktivi fizikal seumpamanya boleh juga mendatangkan kecederaan pada tisu tanpa kita sedari.
  • o    Lakukan regangan kaki atau tapak kaki sekurangnya 3 kali sehari ; terutama sblm mula memijak pada waktu pagi
  • o    Pakai gel atau ‘heel lifts/support’ untuk mengurangkan tekakanan/stress pd bahagian tumit dan tapak kaki.
  • o    Pilih kasut yang sesuai untuk pamakaian harian atau bersenam. Kasut yang terlalu nipis dan lembut akan menyebabkan tekanan pada tumit dan tapak kaki berubah-ubah dan menjadi berlebihan terutama jika berjalan di permukaan tidak rata.
  • o    Menurunkan berat badan adalah langkah yang baik. Selain mengurangkan tekanan di bahagian tapak kaki, tekanan pada sendi lutut, pinggul juga dapat dikurangkan. Penyakit lain berkaitan dengan obesiti juga dapat dielakkan.
  • o    Lain-lain : pemakaian ‘night splints’ atau orthotics


Apakah fungsi tuam ais atau sejuk ?

Ia dapat mengurangkan radang dan mengurangkan rasa sakit.
Bagaimana melakukannya ?
– balutkan ais dengan kain dan letak di bahagian tapak kaki atau
– bekukan air dalam botol air mineral dan untuk menuam letakkan di lantai. Letakkan tapak kaki di atas botol ( pijak botol) dan gerakkan kaki ke depan dan belakang (‘roll the bottle’) sambil menonton TV atau membaca . Mudahkan ?

* nota ini sebagai panduan sahaja. Jika anda mengalami masalah tersebut – rujuklah doktor anda untuk pemeriksaan dan rawatan sebenar
Sumber : https://imfcare.wordpress.com/2012/05/03/sakit-tapak-kaki-dan-tumit-bagaimana-mencegahnya/

Artikel kedua ; Sakit Tumit : Punca dan Penyelesaian

Kebiasaannya, sakit tumit ini mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

-paling sakit apabila bangun dari tidur atau ingin memulakan pergerakan kaki dari duduk atau berdiri yang lama
-sakit akan mula hilang dengan pergerakan kaki (jika terlampau teruk sakit tidak hilang)
-tiada bengkak atau tanda merah pada tumit
-tiada trauma yang berlaku pada tumit
-Sakit tumit boleh didefinisi dengan pelbagai punca. Namun begitu punca yang paling biasa ialah 'Calcaneal Spurr'. Kebiasannya, apabila berjumpa dengan pesakit yang mengadu sakit tumit dengan simptom-simptom di atas, saya tidak akan melakukan x-ray (untuk melindungi pesakit dari radiasi tidak perlu). Jikapun xray dilakukan, apa yang kita nampak ialah tulang kecil yang tumbuh di tulang tumit kita.

Apa itu Calcaneal Spurr?



  
Calcaneal spurr ialah tulang kecil (bony spurr) yang tumbuh pada tulang tumit (tulang calcaneum) kita. Pertumbuhan spurr ini berlaku secara fisiologi akibat geseran dan tekanan yang berpanjangan dan berterusan antara tulang calcaneum dan tisu serat sekitarnya. Ini akan merangsang pertumbuhan spurr yang tidak mengikut 'allignment' tulang asal. Spurr akan tumbuh umpama duri di dahan, menekan tisu serat dan otot di tapak kaki (tumit) kita.

Semasa tidur atau duduk dan berdiri lama, spurr akan menekan tapak kaki kita disatu titik yang sama. Ini akan mengakibatkan kawan berkenaan tidak mendapat bekalan darah dan oksigen yang sepatutnya dan menimbulkan kesakitan. Dengan pergerakan, spurr tadi tidak lagi duduk di titik tetap, kawasan tersebut mula mendapat bekalan darah dan oksigen yang sepatutnya dan kesakitan akan mula hilang.

Apakah cara merawat Calcaneal Spurr?

Dikebanyakan masa, doktor tidak akan membedah buang spurr yang tumbuh tadi melainkan ia terlalu besar dan signifikan sehingga menyakitkan tumit sepanjang masa. Ini kerana kesan pembedahan itu sendiri akan menimbulkan pelbagai gejala kesakitan yang lain. Jadi apa yang kita lakukan ialah:

1)Membekalkan ubat tahan sakit
2)Merujuk pesakit pada Jabatan Fisioterapi (untuk mengurangkan kesakitan)
3)Memberi sedikit petua untuk pesakit apabila dirumah

Petua untuk pesakit:

-apabila bangun dari tidur, jangan terus bangun untuk menapak, tetapi mulakan dengan senaman tapak kaki. Pusing dan gerakkan pergelangan kaki beberapa kali. Dengan cara ini, bekalan darah dan oksigen akan mula sampai ke kawasan yang ditekan spurr tadi.
-begitu juga apabila mahu memulakan pergerakan dari duduk dan berdiri yang lama
-mulakan menapak dengan hujung kaki (bukan tumit) dengan perlahan dan berjalan seperti biasa
-rendam kaki dengan air suam (terpulang jika mahu merendam dengan air suam campuran herba dan sebagainya)


Semua diatas banyak membantu dalam mengurangkan kesakitan spurr.



Sumber : http://akudoktormuslim.blogspot.my/2014/11/sakit-tumit-punca-dan-penyelesaian.html?m=1


Wednesday, August 26, 2015

moon punya pasal



 Sarah Hughes GLOBE


Assalamualaikum dan Salam Ceria,

Gara-gara sharing maring di Geng Jahit di page facebook, aku terjebak nak tengok best sangat ke offer yang diberikan oleh Kak Moon kita melalui blognya. Yelah dolu² memang aku rajin ke Globe ikut ibu aku pi beli baju ke kain ke. Ingat lagi siap ade akak² penjaga lif berskirt biru gelap dan berbaju pink pekat dengan senyum manis menyambut kedatangan kami dolu². Sekarang takdelah kan....

Aku pun searched la blog kak Moon ni, so menarik and why not kan kalau tak cuba datang lihat sendiri. So, aku pun bagitau la en somi. As usual, dia memang tahu perangai aku yang giler sangat kain lawa² ni. Kebetulan en. somi suruh aku menjahit alas sofa sebab sofa lama dah tinggal kayu. So, nak letak atas sofa untuk mengalas. Sebab selepas dia tengok aku jahitkan sebab orang ordered, terus mintak aku buatkan untuk rumah.



Plan nak pi hari Ahad, tapi tetiba ad hoc en. somi ajak pi hari Sabtu berdua dengan menaiki lrt. Cantiks la ada tukang angkat beg plastik nanti...Kui Kui Kui

Sesampai sana, sengaja nak naik tangga..Boleh singgah di setiap floor. Wakakakaka.... Akhirnya sampai jugak di level 7. Sesampai je, memang banyak kain langsir dan sofa yang lawa² gituh. Dan sememangnya, aku tunjukkan bukti dari blog kak Moon. Terus bagi diskaun ko...Even kat price tag tu dah diskaun, tapi kak Moon punya pasal.....Dapat lagi diskaun..Berbaloi².......

Bukan aku sememangnya dah rambang mata, en. somi also. Hahahahaha....Bajet sejam je nak kat sini tapi makan masa dekat 2 jam lebih sebab dah janji dengan kawan untuk berjumpa di Putrajaya jam 4 petang. Kuwang-kuwang.....

Antara kain² yang berkenan di hati...Yang berkenan opkos berharga mahal yang lari daripada bajet..hahahahaha


Gambar atas ni, akhirnya aku pilih kain hijau di sebelah kanan ni. Konon² nak buat bantal lantai yang besau atau nak buat bean bag aje. Dapat la RM10/m. Kain tebal tau....




Warna merun corak flora ni, en. somi berkenan sangat² untuk dijadikan kain langsir di bilik tidur kami. Tapi terpaksa melupakan hasrat setelah 6 7 kali belek dan belek dan belek. Awatla en. somi......


Kain ni harga asal dalam RM125/m....Tebal dan memang tebal la. Nak buat sofa memang cantik la. Tapi kalau aku jahit sendiri pakai mesin portable aku, mau rosak mesin jahit aku. Mampu tengok ajelah. Tapi Sarah Hughes GLOBE dah bagi diskaun menjadikan RM45/m tau. Tapi kan, kalau cakap kita dijemput oleh Kak Moon...leh dapat RM25/m tau!!!! Terkujat aku...Maklumlah, orang pestime kena jemput (padahal menjemput diri sendiri....hahahahahaha)


Setelah membeli, memang puas hati la. Ada yang kain dibuat sofa tu orang buat langsir rumah, pun cantik gaks. Dalam selang membeli  - belah tu, sempat la jugak kami menjamu juadah yang disediakan oleh pihak Kak Moon dan Sarah Hughes Globe ni. Maklumlah masih di dalam bulan Syawal lagi kan....


Hati gumbira dan harap² akan mendapat jemputan lagi daripada Kak Moon. Tenkiu kak!!!!!




Leh rujuk di : Moon punyer blog


Tuesday, August 18, 2015

Why Do You Get Belly Fat?




Some amount of belly fat is normal, it helps to cushion the bones and organs and provide protection. Well excess fat might become a cause of concern. Don’t worry; you can cut any type of fat by doing exercise and following a strict diet low on carbs. There are a number of reasons for belly fat in teens and adults.
a. Genetics:
Scientists have discovered that the number of fat cells you will develop depends entirely on your genes. If your parents or grandparents had excess belly fat, you too might have the same. Yes, it is true genetics is a determinant of how the fat is distributed.
You may have apple-shaped or pear-shaped body structure. Accumulation of fat occurs differently for different people, it actually depends on the body structure.For those who are pear-shaped, the fat tends to accumulate in the lower part of the body like the buttocks. But for those who are apple-shaped, your body tends to store fat around the middle section, thus resulting in fat accumulation around the belly. You must know that there are two types of belly fat, it is either visceral which accumulates around the abdominal organs or subcutaneous which occurs between the skin and abdominal wall.
 cakap pasal genetiks ni, arwah datuk aku mmg perutnya macam mengandung 12 bulan....mebilah kut kalau perutku cenggitu....
b. Weak metabolism:
According to Mayo Clinic reports, as age increases the metabolism slows down and this cause belly fat. Women are more prone to belly fat than men.Weak metabolism is yet another reason.

You must have noticed that some of your friends eat a lot of sugar-based foods, fried foods or cold drinks. Yet they manage to keep a flat stomach. The reason being, they have a very high metabolism rate. If your metabolism is not good, you may have a bloated stomach. Thyroid conditions, diabetes and other medical conditions can be the reasons behind slow metabolism.
 memang perasan yang sekarang ni metabolisme dah down gila²
c. Hormonal Changes:
You might have heard the word ‘middle- age spread’. This means, as women progress towards their middle years the ratio of body fat increases compared to the body weight.During menopause, when the levels of estrogengoes down and the amount of androgens or male hormones increase then there is an increased risk of fat accumulation in the waist.Hormones actually regulate the fat concentration in the body, and your figure depends entirely on it!
 aku memang tengah ada masalah dengan hormon ni!!! 
d. Stress and hypertension:
Stress increases the levels of cortisol in the blood and it leads to fat accumulating in the body.
stress pun iya jugak
e. Diseases:
Women suffering from diabetes, breast cancer, sleep apnea, colorectal cancer, cardiovascular disease and hypertension, stroke and metabolic syndrome have fat accumulation in the belly.

f. Sagging muscles:
If the muscles around your abdominal area are saggy, they may lead to a fat belly. All you need to do is tone your belly to get slimmer waistline!
 kena bersenam ni!
g. Poor posture:
Slouching is the main reason behind fat accumulation in the body.Learn to sit straight from your very childhood. Sitting with a curved back or spine may result in all the fat accumulation around your stomach area.

h. Sedentary lifestyle:
A sedentary lifestyle is one of the major causes behind the occurrence of belly fat. If you don’t indulge in any physical activity and spend most of the time sitting, watching T.V., reading etc., it is known as a sedentary lifestyle. Lack of regular exercise or not exercising at all can lead to fat storage around the belly area. In other words, being a couch potato will make you fat.
 yela..lifestyle pun dah berubah..menjadi pemalas....
i. Overeating:
If you eat too much, that can also lead to weight gain and belly fat. Coupled with a sedentary lifestyle, it can have major consequences.

Belly fat is in fact the colloquial term for abdominal fat. According to medical experts, belly fat can be potentially dangerous. Excess of it can lead to a number of health problems including heart diseases, high blood pressure, type 2 diabetes, a decrease in the level of HDL or good cholesterol, and can even lead to strokes or sleep apnea. You have to combat this problem before it gets too late
 erk...aku memang makan banyak
Cardio Exercises:
Running
Cardio is one of the most effective ways to burn calories and shed unwanted flab from your body. Cardio exercises are immensely helpful for reducing belly fat. At the same time, doing cardio on a regular basis will offer you with other health benefits such as reduction of stress, an increase in your lung capacity, better sleep and a sense of overall well-being.
 You have to prevent your body from getting used to any fixed workout routine. Hence, you can switch occasionally. Try running for a change. It is an effective way to keep your heart rate up, burn calories and lose belly fat.
Walking
One of the very first cardio exercises to reduce belly fat is walking. Surprised? Do you think it’s too simple to be effective? Well then, you should know that walking is a great and effective way to burn away that ugly belly fat. In fact, it is an excellent fat burner for your entire body. If you follow a healthy diet along with walking at a steady pace for 30-45 minutes for at least 4-5 days every week, you will witness a gradual change in your weight. This low-impact exercise increases your metabolism as well as your heart rate. A heightened metabolic rate will burn away calories at a faster pace, thus helping to eliminate the fat accumulated around your belly. In fact, walking has a decreased risk of injuries and is considered to be a good workout for beginners.

 Jogging
If you don’t like running, try jogging instead. Research suggests that jogging is more effective at breaking down unwanted fat when compared to weightlifting. This is a form of aerobic exercise that is extremely useful for fighting obesity and staying fit.

Cycling
This is another kind of effective cardio exercise that helps you to shed belly fat by burning calories. Ensure that your heart rate goes up while you are cycling.

Swimming
With swimming you get cardio, weight loss and toning at the same time! The strokes that you choose should be up-tempo and strenuous in order to help you burn more calories. You can start with swimming 1-2 times every week.

You can follow these effective and simple exercises to reduce belly fat. You can easily do most of these exercises at home without the help of any personal trainer. All you need is determination and a lot of stamina. Reducing tummy fat is no longer an elusive dream!

1. Eat Right:
Reducing abdominal fat is 80% about eating the right food. Have a healthy and balanced diet, with adequate macro and micro nutrients. Most importantly, skip takeaways and fast foods. Eat food prepared at home. Don’t have time? Go for raw fruits or veggies, or steam cooked veggies instead.

2. Drink Water:
Many get confused between being thirsty, tired or hungry, and end up nibbling sugary or fatty food. Always carry a water bottle. And make sure you keep sipping water throughout the day. One need to drink 6 – 8 glasses of water, though this depends on your weight and lifestyle. Calculate accordingly and make sure you consume enough water.
 disebabkan berat aku ni, aku kena minum air kosong sekurang-kurangnya 3.7 liter..pengsan mak
3. Short Bursts:
According to recent studies, instead of working out for hours or running a few miles, doing short bursts of active exercises is very helpful in reducing stubborn fat. For example, if you are walking on a treadmill, randomly increase the speed for a few seconds and get back to walking.
  4. Say No to Sugar:
Sugar is one thing you should greatly reduce, if not omit from your daily platter. There are many sources of hidden sugar, so it’s a good idea to reduce sugar. Use alternatives like honey, palm sugar and licorice extract.
 nasi pun ada gula gaks....so kena kurangkan yea
5. Reduce Sodium intake:
Of course, you need to add salt to your food. Besides sodium salt, you have potassium, lemon and sea salts you can consider. Also, adding spices like pepper, a few herbs also helps reduce salt requirement.

6. Vitamin C:
Vitamin C is important for the secretion of carnitine, a compound that helps body convert fat into energy. Besides, it also helps block cortisol, a hormone that’s secreted by the body when under stress. Spike in cortisol levels is the main reason for abdominal fat.

7. Fat burning foods:
There are many natural ways to reduce fat. . Garlic, onion, ginger, cayenne pepper, cabbage, tomato, spices like cinnamon and mustard are some of the fat reducing foods. Consuming a few cloves of raw garlic and a 1-inch piece of ginger every morning is good for fat metabolism.

Having a glass of warm water with lemon juice and honey in the morning, is a popular option for weight loss. Similarly, there are many other ways to induct fat burning foods in one’s diet.

8. Include healthy Fats:
When trying to get rid of bad cholesterol, addition of good cholesterol can be helpful. Avocados, olives, coconut and nuts are few sources of good cholesterol.

9. Do not skip breakfast:
Many think skipping breakfast helps with quick weight loss. On the contrary, skipping breakfast is a major blunder. It increases bloating and pushes your body into starvation mode, a key for abdominal fat gain.
 hari-hari bawa bekalan sarapan..sampai kadang² kena perli...(ada aku kisah?)
Latest studies reveal having smaller and frequent meals is the key to maintain a healthy metabolism rate, which is important for weight management. So reduce the size of your meals and make up for it by snacking healthy. You could consider having dry fruits and nuts, raw veggies or fruits and steamed veggies
 source : here