Tuesday, September 23, 2014

Cara Pemakanan Bagi Pengidap Fibriod

Di kalangan wanita yang mengalami fibroid, memelihara cara pemakanan yang betul memainkan peranan yang besar terhadap rawatan fibroid di peringkat awal. Cara pemakanan yang betul akan membantut pertumbuhan fibroid.

3 Prinsip Utama perlu dikendalikan:

Pertama: Pengambilan makanan secara  tetap dari segi masa dan kuantitatif dan tidak terlampau makan.

Kedua: Pengambilan makanan rendah lemak, lebihkan makan daging tanpa lemak,sayur-sayuran, buah-buahan dan sebagainya.

Ketiga: Lebihkan pengambilan bijirin seperti jagung, kacang.

Selain itu, perempuan yang mempunyai fibroid juga perlu:

1.   Hindari makanan sejuk :Bagi wanita yang fungsi perutnya kurang baik, cubalah menghindari makan makanan sejuk sebelum dan semasa datang haid. In dapat mengelakkan daripada berlakunya gumpalan darah(stasis) dan mengelakkan memburukkan lagi kesakitan haid.

·      Contoh : Minuman sejuk,ketam,siput,kepah,tembikai,pisang,peria,manggis,timun ,oren dan sebagainya.

2.   Hindari makanan masam :Makanan masam akan menyebabkan darah menjadi pekat dan aliran haid terhalang.Jadi wanita yang mengalami kesakitan haid perlu menghindarkan diri daripada mengambil makanan masam semasa datang haid.

·      Contoh : Cuka,strawberi,ceri,manga,lemon,kimchi,belimbing,kurma masam dan sebagainya.

3.   Hindari makanan pedas :Segelintir wanita yang mengalami kesakitan haid dan kadar aliran haid yang banyak, mengambil makanan pedas akan memburukkan hyperemia pelvis dan radang,atau mengakibatkan otot rahim mengalami penguncupan yang berlebihan,seterusnya kesakitan haid menjadi lebih teruk. Jadi penghidap kesakitan haid sepatutnya kurangkan atau mengelakkan daripada makan makanan pedas.

·      Contoh: Cili,lada,bawang putih, bawang merah,halia, sup ayam,durian,perasa pedas dan sebagainya.

4.   Jangan makan longan,kurma,gelatin,royal jelly(madu susu lebah) dan lain-lain makanan mempunyai bahan hormon yang boleh menyebabkan pengumpalan darah.

5.   Jangan makan daging kambing,udang,ketam,belut,ikan masin dan sebagainya.

6.   Kurangkan pengambilan madu,propolis (lem lebah)dan gelatin. Ada fakta yang membuktikan bahawa tonik tersebut mudah menaikkan hormon estrogen dan mengaruh terhadap penyakit fibroid. Seterusnya memudaratkan keadaan kesihatan.

Elakkan makanan berlemak tinggi

Di samping itu, penghidap fibroid perlu lebihkan makan sayur-sayuran,buah-buahan dan elakkan makanan yang berminyak.Secara keseluruhan, penghidap fibroid perlu menghindarkan diri daripada makanan yang memberi rangsangan yang besar terhadap badan seperti lada,cili. Lagipun,pertumbuhan fibroid adalah berhubungan dengan rangsangan hormon estrogen dalam jangka panjang.

Melalui eksperimen haiwan membuktikan bahawa makanan yang berlemak tinggi akan merangsang pertumbuhan dan pembebasan hormon,jadi kadar berlakunya penyakit fibroid atas wanita yang gemuk adalah lebih tinggi jika berbanding dengan yang lain.

Selain itu, penghidap fibroid juga perlu mengelakkan daripada makan kolagen, produk peningkatan payudara,gelatin, royal jelly(madu susu lebah) dan lain-lain makanan yang mudah terasa badan panas, mengakibatkan pengumpalan darah, dan juga perlu elakkan makanan yang mengandungi komponen-komponen hormon.

sumber : di sini

No comments:

Post a Comment