Friday, October 11, 2013

Keutamaan Solat Sunat (Sebelum) Fajr – Pahalanya dan Surah Yang Dibaca

Assalamualaikum,
 
Pagi tadi semasa otw ke opis, mcm biasa jam 7.30am kompem tukar tune radio ke ikim FM. Kali ni ustaz membicarakan tentang salah satu kelebihan solat sebelum subuh atau solat fajr. Menurut ustaz, solat rawatib ini amat diutamakan oleh Rasulullah (s.a.w), iaitu solat rawatib/mengiringi Solat Subuh.(Solat Sunat Sebelum Solat Subuh) 
 
 
Solat sunat 2 rakaat sebelum Solat Fajr (atau Subuh) itu amat disukai oleh Rasulullah (s.a.w) dan beliau mengajak umatnya menjadikankan suatu ketetapan atau meruntinkan mengamalkannya, mensolatkannya tanpa lama dan kekal mengerjakannya dalam kehidupan sehari-harian
 
(a) Waktunya
Diriwayatkan hadith dari Nafi’ hadith dari Ibni Omar (r.a) bahawasanya Hafsah, ibu kpd orang iman, menceritakan kepadanya bahawasanya Rasulullah (s.a.w) ada dia ketika diam tukang azan (yakni, muazin) sudah selesai membaca azannya untuk solat Subuh dan telah jelas nampak fajr Subuh, solat dia (Nabi) dua rakaat solat sunat yang ringkas (atau diringkaskan) sebelum bahawa didirikan solat Subuh).) [Hadith Muslim] 
 
 
Nota: Solat sunat 2 rakaat sebelum Solat Subuh (satu solat rawatib) itu dikerjakan secara rengkas, yakni tidaklah membaca surah-suarh yang panjang, memadai surah-surah pendek supaya segera selesai. Namun ketertibannya dijaga, seperti cukup tamakninahnya dalam setiap rukunnya.] 

(b)Sentiasa Diperhatikan Supaya Tidak Tetinggal
Menceritakan hdith oleh Ato’ hadith dari Ubaidi b. Umairin hadith dari Aisyah (r.ah) bahawasanya Nabi (s.a.w) tidak ada atas sesuatu dari solat sunah yang lebih tersangat menjaga darinya (oleh Rasulallah (s.a.w)) atas dua rakaat sebelum solat Subuh.’ [Hadith Muslim] 
 
[Nota: Hadith ini menyebutkan bahawa Rasulallah (s.a.w) sangat menjaga solat sunat 2 rakaat sebelum Solat Subuh ini – tidak diremehkan atau ditinggalkannya. Ini menunjukkan betapa utamanya solat rawatin ini.] 


(c)Pahalanya 
Diriwayatkan hadith dari Qatadah hadith dari Zurarah b Aufa hadith dari Said b Hisyam hadith dari Aisyah hadith dari Nabi (s.a.w) yang bersabda: ‘Rak’atal fajri khairun minad-dunya wa-ma fiha.’ (Yang bermaksud: Dua rakaat solat (sunat) sebelum Solat Fajr (ie. Subuh) itu lebih baik dari (nilainya dari nilai) dunia dan seisinya.) [Hadith Muslim, Kitab Solat] 
 
[Nota: Jelaslah mengapa dalam hadith sebelum ini Aisyah (r.a) memberitahu bahawa Rasulullah (s.a.w) dalam hayatnya sentiasalah mempastikan bahawa dia tidak terlupa atau tertinggal mengerjakan solat (sunat) 2 rakaat sebelum Solat Subuh ini. Kerana pahala mengerjakannya hanya rakaat lebih utama pada Allah (a.w) dari nilai dunia dan segala yang ada di permukaaan dan di dalam perut dunia. Rugilah orang yang tahu (atau, diberitahu) begitu besar ganjaran pahalanya, tidak mengerjakannya. Bersolat setakat 3 minit dapat ganjaran dividen akhirat yang amat besar!] 


d)Surah-surahnya 
Menceritakan Marwan b ibnu Mua’wiyah hadith dari Yazid, iaitu Ibnu Kasyana hadith dari Abi Hazim hadith dari Abi Hurairah bahawasanya Rasulullah (s.a.w) membaca di dalam dua rakaat (solat sebelum) Fajr (Subuh) dengan (surah) ‘Qul ya aiyuhalla kafiruna’ (Surah al-Kafirun) dan ‘Qu huallahu ahad’ (Surah al-Ikhlas). [Hadith Muslim, Kitab Solat] 
 
[Nota: Jelaslah dalam hadith ini ada surah yang khusus untuk solat sunat 2 rakaat sebelum Solat Subuh – Surah al-Kafirun (pada rakaat pertama) dan Surah al-Ikhlas (pada rakaat ke-2). Hadith ini bukanlah mentapkan bahawa hanya dua surah ini sahaja dibaca dan tidak boleh surah-surah lain, tapi, kalau kita baca dua surah sedemikian ini, kita mencontohi Rasulullah (s.a.w), maka pasti mendapat pahala sunahnya, selain pahala mengerjakannya.]
 
sumber: di sini
 
*tetapi menurut ustaz di dalam radio ikim tadi, kita disarankan membaca surah alam....rakaat pertama alam nasrah....rakaat kedua alam tarakai....
 
Ini kerana antara kelebihan melakukan solat sunat ini adalah Diriwayatkan oleh Imam Muslim dengan sanadnya daripada Saiyidah Aishah r.a., isteri Rasulullah SAW, bahawa Baginda telah bersabda:

"Solat dua rakaat (sebelum) Solat Subuh itu lebih baik daripada dunia dan segala isi buminya".

Dan diriwayatkan oleh Saiyidah Aishah juga bahawa Rasulullah SAW bersabda lagi berkenaan solat dua rakaat ini:

"Dua rakaat ini lebih aku sukai daripada segala isi dunia."

Dan diriwayatkan lagi oleh Saiyidah Aishah r.a. bahawa Rasulullah SAW apabila di dalam perkara Solat Sunat, Baginda mengambil berat untuk mengerjakan Solat Sunat Subuh lebih daripada yang lain-lain.


Allahu Akhbar...Sebagai peringatan bersama, marilah kita sama² meluangkan sedikit masa untuk melakukan solat sunat Subuh ini.

solat sunat sebelum Subuh
*google*

Jazakallahu khairah

Amalan Puasa Bulan Zulhijjah


Amalan Puasa Bulan Zulhijjah
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Kita perlu menghayati ‘Roh Haji’ walaupun tidak ke Tanah Suci supaya beroleh ganjaran yang disarankan pada 10 hari pertama bulan Zulhijjah. Allah Yang Maha adil dan Maha Penyayang tetap mahu seluruh umat Islam dapat manfaat di atas keutamaan jemaah yang telah dijemput khusus di Tanah Suci.

Kepada yang tidak dapat ke sana, Allah tidak pernah melupakan. Kita tetap diberi keutamaan. Kita masih tetap dituntut oleh Allah SWT supaya menghayati ‘Roh Haji’, kerana Allah tetap mahu mengurniakan pahala dan rahmat-Nya dengan syarat kita kekal mematuhi perintah Allah dan menjauhi larangan-Nya.
.
Pada sepuluh hari pertama Zulhijjah disamping memperbanyakkan berzikir, istighfar, doa dan sedekah, digalakkan juga mengerjakan puasa. Berpuasa setiap hari daripada 10 Zulhijjah seolah-olah berpuasa setahun dan berdiri mengerjakan solat setiap malam daripadanya sebanding dengan solat di malam Lailatulqadar.
.
Rasulullah SAW bersabda: “Tiada sebarang hari pun yang lebih disukai Allah dimana seorang hamba beribadat di dalam hari-hari itu daripada ibadat yang dilakukannya di dalam 10 hari Zulhijah. Puasa sehari di dalam hari itu menyamai puasa setahun dan qiamulail (menghidupkan malam) di dalam hari itu seumpama qiamulail setahun.”
.
Diriwayatkan dari Ibn Abbas r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Tiada amal soleh yang dilakukan pada hari-hari lain yang lebih disukai daripada hari-hari ini (sepuluh hari pertama dalam bulan Zulhijjah).” (Hadith Riwayat al-Bukhari)
.
Dalam hadis yang lain yang diriwayatkan dari Hunaidah bin Khalid, dari isterinya, dari beberapa isteri Nabi SAW: “Sesungguhnya Rasulullah SAW melakukan puasa sembilan hari di awal bulan Zulhijjah, di Hari Asyura dan tiga hari di setiap bulan iaitu hari Isnin yang pertama dan dua hari Khamis yang berikutnya.” (Hadith Riwayat Imam Ahmad dan an-Nasa’ie)
.
Rasulullah SAW bersabda: “Celakalah orang yang tidak mendapat bahagian kebaikan dalam hari-hari sepuluh, jagalah terutama berpuasa pada hari kesembilan Zulhijjah sebab ia mengandungi kebaikan (keuntungan) yang lebih banyak dari apa yang dapat dihitung oleh ahli hitung.” (Riwayat Abu Dardaa.)
.
.
Puasa 1 – 10 Zulhijjah
.
HARI PERISTIWA KELEBIHAN PUASA

1 Zulhijjah Allah mengampuni Nabi Adam di Arafah. Sesiapa yang berpuasa pada hari ini, Allah mengampuni dosanya.

2 Zulhijjah Allah telah mengabulkan doa Nabi Yunus dan mengeluarkannya dari perut ikan nun. Sesiapa berpuasa pada hari ini, maka seperti orang yang beribadah dan berpuasa setahun tanpa melakukan maksiat.

3 Zulhijjah Doa Nabi Zakaria diperkenankan Allah, Sesiapa berpuasa pada hari itu, maka Allah mengabulkan doanya.

4 Zulhijjah Nabi Isa dilahirkan. Sesiapa berpuasa pada hari itu, Allah akan menghilangkan kesusahan, kemelaratan dan kefakirannya serta pada hari kiamat bersama orang yang baik, mulia dan terhormat.

5 Zulhijjah Nabi Musa a.s. dilahirkan dan memuliakan munajatnya. Sesiapa berpuasa pada hari itu terlepas ia daripada sifat munafik serta seksa kubur.

6 Zulhijjah Allah membukakan pintu kebaikan untuk Nabi-Nabi-Nya. Sesiapa berpuasa pada hari itu akan dipandang Allah dengan penuh rahmat dan kasih sayang serta tidak akan diazab.

7 Zulhijjah Pintu neraka jahanam akan dikunci dan tidak dibuka sebelum berakhir hari ke-10 Zulhijjah. Sesiapa berpuasa pada hari ini, Allah menghindarkannya daripada 30 pintu kemelaratan dan kesukaran serta membuka 30 pintu kemudahan dan kesenangan.

8 Zulhijjah Hari ini dinamakan “Tarwiyah” (Hari berfikir).Nabi Ibrahim bermimpi mendapat perintah dari Allah supaya menyembelih puteranya Ismail. Seharian ia berfikir apakah perintah itu datangnya dari Allah atau dari syaitan. .Sesiapa berpuasa pada hari itu ia akan akan mendapat pahala yang tidak terhingga banyaknya kecuali Allah.

9 Zulhijjah Hari ini dinamakan “Hari Arafah” (Hari tahu). Arafah bermakna tahu atau memahami.1. Di tempat inilah Nabi Adam a.s. mengerti jati dirinya.2. Pada hari ini Allah memberitahu Nabi Ibrahim bahawa perintah menyembelih anak itu adalah perintah dari-Nya bukan dari syaitan.3. Pada hari ini juga turunnya ayat al-Quran terakhir. .Sesiapa berpuasa pada hari itu akan diampunkan Allah dosanya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

10 Zulhijjah Hari Raya Aidiladha, dinamakan juga Raya Korban dan hari “Nahar” (menyembelih). Haram berpuasa pada hari ini.Sesiapa berkorban dengan satu korban, maka setiap titisan darah yang mengalir dari leher haiwan itu, Allah akan mengampuni semua dosanya dan dosa ahli keluar-ganya.Dan sesiapa memberi makan orang mukmin atau bersedekah dengan satu pemberian, maka Allah akan membangkitkannya pada hari kiamat dengan selamat dan timbangannya pun menjadi lebih berat daripada Bukit Uhud..
.
.
Puasa Arafah
Puasa Hari Arafah ialah puasa pada hari ke 9 Zulhijjah yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. Mereka boleh memanfaatkan kemuliaan hari Arafah dengan berpuasa sunat, berzikir dan melakukan amalan-amalan sunat lain.
Berpuasa Sunat Arafah dapat menghasilkan ganjaran pahala yang sangat besar, sebagaimana sabda Rasulullah SAW: “Berpuasa pada Hari Arafah dinilai di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang sebelumnya dan yang selepasnya.” (Hadis riwayat Muslim).
Daripada Abu Qatadah al-Anshari r.a.; Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)
.
Rasulullah SAW juga bersabda: “Orang yang berpuasa pada Hari Arafah (9 Zulhijjah), Allah akan menuliskan baginya puasa 60 tahun dan Allah menuliskannya sebagai orang yang taat.”
.
.
Niat Puasa Hari Arafah;
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ مِنْ يَوْمِ الْعَرْفَةَ سُنَّةً لِلَّهِ تَعَالَى
Daku berniat puasa hari Arafah, sunat kerana Allah Ta’ala.
.
Rasulullah SAW. bersabda lagi: “Tiada hari yang paling ramai Allah SWT melepaskan hamba-Nya dari api neraka melainkan pada Hari Arafah. Dan sesungguhnya Allah Azzawajalla menghampiri (hamba-hamba-Nya) dan berbangga dengan mereka di kalangan para malaikat serta bertanya; Apa yang dikehendaki oleh mereka?”
.
Manakala bagi mereka yang melakukan ibadah haji pula adalah disunatkan untuk tidak berpuasa pada hari Arafah dan adalah menyalahi perkara yang utama jika mereka berpuasa juga pada hari itu.
Diriwayatkan dari Ummu al-Fadhl binti al-Harith: “Ramai di kalangan sahabat Rasulullah SAW yang ragu-ragu tentang berpuasa pada hari Arafah sedangkan kami berada di sana bersama Rasulullah SAW, lalu aku membawa kepada Baginda satu bekas yang berisi susu sewaktu Baginda berada di Arafah lantas Baginda meminumnya.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)

Juga daripada hadis yang diriwayatkan dari Abu Hurairah ra: “Sesungguhnya Rasulullah SAW melarang berpuasa pada Hari Arafah bagi mereka yang berada di Arafah.” (Hadith Riwayat Abu Dawud dan an-Nasa’ie; at-Thabrani dari Aisyah r.ha.).
.
.
Pendapat Ulama Tentang Puasa Arafah
1. Al-Imam as-Syaf’ie rh berpendapat; “Disunatkan puasa pada hari ‘Arafah bagi mereka yang tidak mengerjakan ibadah haji. Adapun bagi yang mengerjakan ibadah haji, adalah lebih baik untuknya berbuka agar ia kuat beribadat di ‘Arafah.”

2. Dari pendapat Imam Ahmad rh pula; “Jika ia sanggup berpuasa maka boleh berpuasa, tetapi jika tidak hendaklah ia berbuka, sebab hari ‘Arafah memerlukan kekuatan (tenaga).” Begitu juga dengan para sahabat yang lain, lebih ramai yang cenderung untuk tidak berpuasa pada hari ‘Arafah ketika mengerjakan ibadah haji

3. Ulama Syafi’iyyah membenarkan untuk berpuasa pada hari tasyrik hanya untuk keadaan tertentu seperti bersumpah, qadha puasa di bulan Ramadhan serta puasa kifarah (denda). Puasa tanpa sebab tertentu pada hari-hari ini (puasa sunat) adalah ditegah.
.
.
Haram Berpuasa
Adapun berpuasa pada hari Aidiladha (10 Dzulhijjah) dan hari-hari Tasyrik (11, 12 dan 13 Zulhijjah) adalah diharamkan berdasarkan hadis yang diriwayatkan dari Umar ra: “Bahawasanya Rasulullah SAW melarang berpuasa pada dua hari, iaitu Aidil Adha dan Aidil Fitri.” (Hadith Riwayat Imam Muslim, Ahmad, an-Nasa’ie, Abu Dawud)
.
Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW telah mengirimkan Abdullah Ibn Huzhaqah untuk mengumumkan di Mina: “Kamu dilarang berpuasa pada hari-hari ini (hari Tasyrik). Ia adalah hari untuk makan dan minum serta mengingati Allah.” (Hadith Riwayat Imam Ahmad r.a.).
.
.
Puasa Tambahan
Disunatkan juga berpuasa pada hari ke 8 Zulhijjah di samping berpuasa pada Hari Arafah (9 Dzulhijjah) sebagai langkah berhati-hati yang mana kemungkinan pada hari ke 8 Zulhijjah itu adalah hari yang ke 9 Zulhijjah (Hari Arafah).

Bahkan adalah disunatkan berpuasa lapan hari, iaitu dari hari yang pertama bulan Zulhijjah hingga ke hari yang ke lapan sama ada bagi orang yang mengerjakan haji atau tidak mengerjakan haji, bersama-sama dengan Hari Arafah.
.
Hadis riwayat Ibni Abbas: “Siapa yang berpuasa pada hari akhir Zulhijah dan awal Muharam, nescaya Allah ampunkan segala dosanya walau selama 50 tahun melakukannya.”
.
Bertapa besarnya keistimewaan dan kelebihan puasa yang terdapat di dalam bulan Zulhijjah ini. Jadi marilah kita di tanah air merebut peluang dan kesempatan ini dengan melakukan puasa 1-9 Zulhijjah, atau setidak-tidaknya berpuasa pada Hari Arafah iaitu pada 9 Zulhijah yang amat besar pahala dan manfaatnya dengan melakukannya seikhlas hati.
.
Wallahu A’alam Bissowab
.




Thursday, September 12, 2013

NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia

As salam semua...


NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia
Meh..meh...minta jasa baik kengkawan semua untuk vote design aku di NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia ......huhuhuhuhu.....(sayang korang ketat²!!!)


Tapi nak vote nih, kena liked page NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia  ini dahulu yea.


NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia


 Pastu klik Go to gallery and vote......Aku nye design page kedua.....Serupa macam pix di bawah....


NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia

Silalah vote!!! Hari² pun boleh vote..... ^_^


NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia

NESCAFÉ Dolce Gusto Malaysia


Tapi siapa yang pakai facebook mobile application, kena masuk menggunakan internet browser dan pi pada setting untuk tick pada desktop view. Kalau tidak, page requested cannot be found daaaa...

Vote jangan tak vote!

*huhuhuhu....Thanks in advanced!


Thursday, September 5, 2013

Amazing Sabah!! ~Kundasang War Memorial~


Salam Semua,

Beberapa jam sebelum bertolak ke Kudat, kami berkesempatan melawat ke Kundasang War Memorial. Dokat je sebenarnya tapi sebenar-benarnya dah 2 kali pergi Kundasang tak pernah perasan tempat ni. Hahahahaha.....Dok asyik nampak Gunung Kinabalu aje bah.

Ada kawan aku cakap, tempat ni berhantu. Entahla, sebab kami pi di awal pagi kan....Sangat menarik dan tertarik tempat macam ni. Aku rasa hantu pun takut tengok aku. Hahahahaha......Opppssss....


War Memorial ini adalah tugu peringatan sempena memperingati askar-askar Australia dan British yang ditawan oleh tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua yang mati di Sandakan. Dibina pada 1962, taman ini memperingati perjalanan maut ke Ranau dan memperingati rakyat tempatan yang sanggup berkorban untuk menyelamatkan tahanan perang tersebut. Ya la dulu-dulu sinikan hutan....Sebab tu kut kawanku kata tempat ni berhantu......

Memorial ini terbahagi kepada empat bahagian, dan setiap bahagian mempunyai keunikannya sendiri. Taman ini juga dihiasi dengan pelbagai spesies bunga dan sudah tentulah aku merakamkan gambar untuk dijadikan kenangan dengan berlatar belakangkan gunung.

So, please enjoy the photos... ^_^



kundasang war memorial 

*sila abaikan 2013..ekeekekekekee*

kundasang war memorial

kundasang war memorial


kundasang war memorial


kundasang war memorial

kundasang war memorial



kundasang war memorial

Info:
Terletak kira² 90km atau lebih kurang 2jam perjalanan dengan kenderaan dari Kota Kinabalu atau 10 minit daripada Kinabalu Park.

Kalau menaiki bas dari Terminal Bas Jalan Padang ke Kundasang/Ranau, bayaran dikenakan adalah RM17.00. Manakala dengan menaiki teksi pula dari Padang Merdeka/hotel, bayaran dikenakan adalah di antara RM160.00 hingga RM300.00

Waktu
Dibuka setiap hari dari jam 8.30 pagi hingga 5.30 petang

Kadar bayaran
Warganegara RM2.00
Bukan Warganegara RM10.00


Friday, August 30, 2013

Merdeka 2013!



Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yang Ke-56!!!




Thursday, August 29, 2013

Amazing Sabah!! ~ Mesilau Dairy Farm~


Salam Semua...

Kundasang adalah salah satu tempat kesukaan aku..Tapi sayang aku belum pernah naik gunung lagi..Ajak en Syawal, macam² alasan ..Apa boleh buat kalau sudah tiada minat..Sudahnya, pancitla aku..Huhuhuhu.

Kali ni nak share satu tempat yang best! Serius macam pi New Zealand....Dengan cuaca yang dingin..pemandangan yang sangat mempesonakan....Ehmm....Rasanya mau lagi kami ke sini....Ladang lembu ni milik Desa Cattle Dairy Farm. Terletak di Mesilau Highland, Kundasang.

 Dengan cuaca yang sejuk, ladang rumput yang luas dan berlatar belakangkan Gunung Kinabalu perghhhh... memang macam  kat New Zealand.

Aku lupa plak bayaran masuk kalau tak silap aku dewasa RM4.00, kanak-kanak@student RM2.00 murah kan? Tempat ini dibuka dari jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang.


Mesilau Dairy Farm, Kundasang 

Macam biasa, kami mesti posing bergambar dahulu. Best wooo....Memang macam pi obersea...Hahahaha

Mesilau Dairy Farm, Kundasang
berlatarbelakangkan kawanan lembu



Mesilau Dairy Farm, Kundasang

Selepas puas bergambar dari kejauhan, kami berhenti di tepi jalan untuk melihat dengan lebih dekat. Maklumlah, lembu biasanya berwarna coklat, putih atau hitam. Tapi di sini bertompok² hitam putih. Memang sangat sesuai dengan tema baju Syasya dan Sara! Hahahahaha....




Memula kami bergambar di tepi pagar sahaja. Sudahnya, aku, Syasya dan Sara memanjat pagar dan mendekati kawanan lembu dan bergambar. Haaaa tak keje giler apa?Bukan selalu wat keje giler. Sara pula nyaris terpijak lembu nye crepe....hahahaha....



 Mesilau Dairy Farm, Kundasang

Selepas puas bergambar dengan lembu²...macam tak pernah tengok lembu kan? Kami menuju ke atas bukit.....Untuk melihat sendiri ada apa di sana?

Pemandangan semuanya berkabus... Masa bergambar di batu ni, tetiba perasan ada ulat bulu besau jari kelingking di tudungku. Warghhhh...Ini mesti ikut masa aku dok panjat pagar tuh. Sebab rumput yang diragut kawanan lembu ni, lain skit. Masa aku pijak, memang tenggelam kaki....


 Dalam bangunan tuh, ada tempat lembu2 diproses untuk mendapatkan hasil tenusu. Kedai cenderamata pun ada. Tapi kami hendak meninjau anak² lembu dulu....Hehehehe

Mesilau Dairy Farm, Kundasang




Mesilau Dairy Farm, Kundasang
kambing² ni sangat rakus makan....

Ada sebuah bangsal yang menempatkan anak-anak lembu dan kambing. Di sinilah budak² berasa sangat seronok kerana  boleh memberi makan haiwan-haiwan tu. Tapi tak boleh bagi makan sesuka hati, cuma boleh beri makanan yang disediakan. Susu untuk lembu dan rumput untuk kambing. Boleh beli kat situ.Kalau tak silap, seikat RM3.00 kut. Lupa suda......


Mesilau Dairy Farm, Kundasang


Dah penat bagi makan, kami naik semula masuk bangunan. Konon² nak membeli susu segar. Habis suda ok....Cuma kebetulan tinggal susu yang boleh diminum di dalam cawan plastik. Nak beli dalam kotak semuanya licin........Sedap gaks susu ni....

Sebelum balik, terperasan sebuah rumah ni. Mak aiihhh lawanya bunga² loceng dia......Sempat snap sekeping....ehehehehehe


Nak tahu mengenai ladang ni layari FB : http://www.facebook.com/desacattlefarm. Kat Desa Cattle Farm ni juga dijual susu segar (kena datang awal jam 8.00 pagi ,kalau tak melepas macam aku) dan berperisa dan juga cenderahati. Dan aku macam biasa la...Kompem beli fridge magnet!


 

Amazing Sabah!!! ~Mandi air panas di Poring Hot Spring~

Salam semua,

Masih lagi bersiaran sekitar Ranau. Selepas bertagal kami bergegas ke Poring Hot Spring. Masa sudah suntuk tetapi demi anak² kami turutkan. Hehehehe...

Poring Hot Spring ni terletak lebih kurang 40 km dari Kinabalu National Park dan lebih kurang 13 km dari Ranau. Tiket untuk masuk Poring Hot Spring bernilai RM3.00 untuk warganegara Malaysia dan RM15 untuk warganegara asing. Kalau  dah beli tiket semasa di Kinabalu National Park, tak perlu bayar lagi untuk masuk ke PHS sebab boleh gunakan tiket yang sama.

Kali ni, PHS berwajah baru. Dulu kena berjalan di atas jambatan gantung untuk ke kolam. Sekarang sudah dibina jambatan konkrit nan gah. So, takdelah gayat dan takut²..Ngeeee. Kolam² di situ pun berwajah baru juga. Dah ada stesyen untuk rendam kaki sahaja. ^_^

Kami sampai pun agak lewat, budak² nak mandi manda kawasan yang ada slider tuh. Dapat mandi 10 minit di situ pun jadilah. Memang best! Di situ, airnya biasa² sahaja. Bukan jenis air panas. Selepas tempat tuh ditutup, barulah kami berpindah mandi manda di kawasan kolam panas.

poring hot spring
Rock Poll



poring hot spring
sukanya budak²


poring hot spring
kawasan mata air panas

poring hot spring
 Kali ni aku malas nak berendam dalam kolam air panas. Baju basahan memang dah ready tapi malas ya amat. Maklumlah ini kali ke-3 bertandang. Sudahnya aku berendam kaki sahajalah. Merah² kakiku, ingatkan aku berendam di dalam kolam yang paling panas, rupanya yang paling kurang panas. Hahahaha....Memang tak tahan panas gamaknya.
poring hot spring
ada jambatan lama..air sungai yang sangat cantik

 Poring Hot Spring ni diiktiraf sebagai “World Heritage Site” atau “Tapak Warisan Dunia” oleh UNESCO dan sebagai salah satu tempat pelancongan yang harus pergi kalau berada di Sabah. Orang kata mata air panasnya mengandungi  mineral sulfurik secara semulajadi ni memang sesuai untuk mengubati pelbagai penyakit luar dan dalaman kita. Sebab tu aku rendam kaki je. (kes malas)

poring hot spring
jangan tak tahu, toilet pun lawa

Selain aktiviti mandi manda, ada juga aktiviti dan tempat menarik yang lain :
  • Kolam Air Panas
  • Taman Kupu-Kupu
  • Jambatan Kanopi
  • Air Terjun Kipungit
  • Gua Kelawar
  • Air Terjun Langanan
Tapi disebabkan fokus kami hanya berendam dan bermandi-manda dan lagipun masa agak terhad...Tak dapatla meneruskan aktiviti yang ada ni. Maybe next time la kut. ^_^

Untuk pengetahuan, tempat dibuka setiap hari dari jam 7 pagi sehingga 6 petang. Ada kolam air panas tertutup tetapi perlu disewa mengikut jam. So, senang nak mandi di kolam tertutup ni, aurat pun boleh terpelihara atau ada orang nak privacy ke.
poring hot spring
di kawasan sekitarnya



On the way nak mulih ke hotel, kami singgah tengok gerai² kraftangan di situ. Ehmm, harga lagi murah berbanding di pasar Filipina tu. Apalagi, rembatla selai dua. Hehehehe....

Pastu kekonon nak singgah tengok bunga Rafflesia@pakma. Kira musim mengembang pula tuh. Singgahla sebentar di Eva Rafflesia Garden. Sekali owner dia minta seorang dikenakan bayaran sebanyak RM40. Sorry naik lori la sebab sebelum ke sana ada orang tempatan bagitau yang kadar bayaran hanya RM3. Tak kuasa mak...Patah balikla sebab tak berbaloi. Dulu bunga pakma ni, ibu aku wat ubat herba jer.





Friday, August 16, 2013

.:Inai kuku:.



Salam semua...

Hari ni nak berkongsi satu item yang best terutamanya sesiapa yang hendak mendirikan rumah tangga. Heheehhehehe.....

Apa kemendalah yang nak dikongsinya..Poyo je lebih. Sebenarnya aku nak kongsi pasal inai...Lorrrr...hahahaha....

Bukan apa, dolu² masa aku kahwin dolu²....Aku siap pakai inai 3hari 2 malam tau ...Dah jadi macam pakej honeymoon la plak... Tak merah² pun... Macam² petua aku guna.....Sudahnya tetap warna oren....huwaaaa tak lawa...warna oren....Tak pekat pun kalernya.....

Masa aku balik ke Sabah last year, gatai nak berinai...So, masa pi pekan Papar tu, aku rembatla 2-3 tiub inai.....Wah, gelap & hampir hitam walaupun pakai sekejap sahaja. Itulah first time tengok kuku pakai inai warna golap..Hahahaha....


Disebabkan aku beli banyak, borong ehhh....Sehari sebelum raya, aku pakai lagi....Hehehehe....Pakai dalam 45 minit je...Wah, cantik² (puji sendiri ja).


tiub inai kuku
setelah seminggu pakai
 Inai jenis ni, selepas pakai warnanya memang agak gelap sedikit. Tetapi selepas sehari, barulah nampak merahnya. Dan tak sampai 2 minggu (basuh pinggan, basuh baju...basuh itu ini), inai ni akan jadi pudar oren sehingga orang lain takkan sedar kita ni pakai inai. Sangat² rekemenkan kepada para pengantin baru yang nak berinai merah tapi dalam tempoh yang singkat. Yela, ade orang segan berjari merah....Orang macam aku suka la....Hahahahaha......


tiub inai kahwin, pengantin
inilah rupa tiub inai ni
Kalau pakai di kulit pula, warnanya akan menjadi coklat gelap, tetapi akan menjadi oren dan tak sampai seminggu akan pudar. Harga tiub inai ni aku beli dalam RM1.50 je. Kenyit² mata kat tokey dapatlah murah.Hahahah...Tak kenyit mata harga dalam RM2 seketui.......



Amazing Sabah!! ~ ‘Tagal’ Sungai Moroli~

“Tagal” Sungai Moroli Kg. Luanti

Dari ladang teh Sabah, kami menuju  ke satu tempat iaitu “Tagal” Sungai Moroli Kg. Luanti (terletak 131km dari Kota Kinabalu). Di sini terdapatnya beratus-ratus dan beribu-ribu ikan kelah jinak di sepanjang sungai Moroli ni.

Untuk pengetahuan tentang harga:

  • Tiket masuk ke sini adalah RM5 untuk warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas
  • RM2 untuk pelajar dan mereka di bawah 18 tahun. 
  • Warganegara asing dikenakan bayaran RM10.
 *  tapi bagi mereka yang tinggal di kawasan Ranau atau Kota Kinabalu tiket berharga RM3.00. Aku pun tak tahu kenapa tapi sebab penduduk tempatan aje kut.....


Di sini, boleh pilih samada nak mandi ataupun nak berendam kaki. Tapi limit hanya untuk 15 minit sahaja. Dan kalau nak bagi ikan² ni makan, boleh beli makanan ikan dalam RM1 atau RM0.80 kalau tak silap.Tapi kalau nak ikan mengerumuni kaki² korang, taburlah makanan ikan tuh. Confirm banyak gila ikan!!! 


tagal sungai moroli,sabah, Kampung Luanti, Ranau Sabah.
Untuk makluman tempat ni pernah memenangi anugerah “Malaysia River Care” pada tahun 2006.


Memang siuk la...Confirm aku sorang je turun ke sungai....Hahahahahaha....Syasya dan Sara ada hati nak turun tapi dok terjerit². Tak tahu plak aku jerit sebab takut ke geli....Tapi yang pastinya anak teruna aku sorang nih, memang duduk jauh....Turun di gigi air pun takmo...Paling suka, dok baling batu²...eiiii nak kene nih!! 

Memang best la!!! Terbaik!! Sampai ada satu tahap...ikan kelah yang agak besar ni gigit kaki aku...Eiii..sakit wooo....Ingat jemari kakiku ini hotdog ke apa? Hahahahaha....Kalau yang kecik² tuh ala, macam gigitan manja je....... Aku letak makanan dalam genggaman tangan.. Ada juga  letak je dalam air sungai.. Pastu gerenti banyak ikan kelah yang akan datang..Cuma ada sedikit annoying sebab pengusaha tuh pakai loud speaker untuk memanggil pelancong² naik ke darat and giliran untuk bertagal pula. Tapi lantakla...Janji happy and of course, sungainya sangat² bersih bah.



Sedikit Info

Untuk pengetahuan semua, Ikan Kelah jinak ni tak boleh ditangkap atau dipancing sesuka hati kerana ianya dinamakan “Tagal” oleh masyarakat Sabah.

Apa itu “Tagal” ?

Tagal merupakan satu sistem di mana ianya adalah bermaksud pemulihan dan penjagaan sungai. Sekiranya berada di Sabah dan terlihat papan tanda “Tagal” ianya bermaksud  dilarang sama sekali menangkap segala hidupan air di sungai ini, dilarang mencemarkan sungai, semua alat yang digunakan untuk menangkap hidupan air dan hasil tangkapan akan dirampas dan boleh didenda maksimum RM50k.

Kalau zaman dulu-dulu sesiapa yang melanggar sistem Tagal ni akan dikenakan “Sogit” iaitu denda seekor babi. Ikan Kelah Garap ataupun Tortombroides adalah species ikan kelah yang banyak terdapat di Kg. Luanti ni..


  Dalam bahasa Kadazandusun, "tagal" bermaksud tidak boleh menangkap ikan dan sebarang hidupan di sungai. Ini adalah untuk menjaga alam sekitar dan juga ekosistem untuk kegunaan terhadap generasi pada masa akan datang. Jenis ikan yang popular yang terdapat di sini ialah:

 • Ikan Pelian yang berasal dari spesis Cyprinidae. Ikan ini dikatakan dapat menyembuhkan penyakit kulit seperti Psoriasis.
Jika 'fish massage' tidak membuatkan anda teruja, anda boleh juga mencuba aktiviti lain seperti:
• Meredah Hutan (Jungle Trekking)
• Meredah Sungai (River Trekking)
• Berkhemah
• Karaoke
• Persembahan Tarian Tradisional
• Menaiki jambatan gantung
• "White Water Rafting" 
Kampung Luanti juga menyediakan program Homestay yang membuatkan pelancong lebih selesa dan mendapat pengalaman baru tinggal bersama dengan orang lampung.

Thursday, August 15, 2013

Amazing Sabah!! ~Ladang Teh Sabah~

Ladang Teh Sabah

Salam Semua....


(sambungan coretan perjalanan yang hampir berbulan² tangguh..hihihi)

Setiba kami kami di Kundasan, destinasi pertama adalah hendak ke Ladang Teh sebelum kami menuju ke Tagal ikan di Sungai Meroli  yang berada berdekatan di situ. Kalau ikut geografinya, Ladang Teh Sabah ini terletak di Kampung Nalapak Ranau



ladang teh sabah


Lebih kurang dalam 17 kilometer dari Ranau akan nampak Kampung Nalapak, then belok ke kiri sejauh kira-kira tiga (3) kilometer untuk sampai ke ladang teh ini. Ladangnya luas terbentang dikatakan di pinggiran kaki Gunung Kinabalu. Tapilah kan...Ini pendapat peribadi aku la...Aku lebih suka tengok ladang teh di Cameron Highlands. Mungkin faktor jalan dan cara pengurusannya kut......


ladang teh sabah
Di sini terdapat sebuah restoran di kompleks kilang teh ini, di samping tempat jualan produk teh serta cenderamata lainnya, untuk dibawa pulang sebagai kenangan.So, aku beli la juga beberapa teh Sabah ni dan macam biasalah....Bergambar di sana sini sebelum menuju ke Sungai Meroli....heheheehehehehe



Tuesday, August 6, 2013

..coret-coret Ramadhan..



Marhaban ya Ramadhan...

Sedar tak sedar masa sudah menginjak ke bulan Syawal sudah. Sedihnya meninggalkan Ramadhan yang penuh keberkatan ini. Moga kita dapat ketemu lagi. Lebih² lagi bulan yang mana Allah memberikan bonus kepada hamba²Nya yang beriman.

Ramdhan kali ini betul² menduga kami sekeluarga. Apa² senantiasa bersangka baik kepada Allah. :)


Minggu kedua berpuasa, seluruh keluarga mengalami demam panas. Nak tak nak, aku terpaksa cuti untuk menjaga en Syawal terutamanya. Sebab memang sangat teruk dan dia memang jarang sekali sakit. Serentak dengan itu, anak²ku pula. Aku yang memang steady pun leh kantoi. Sudahnya aku pun sama demam sebab penat menjaga depa semua....Huhuhuhu.

Syukur, Alhamdulillah demam sudah kebah. Rupernya demam nak kena campak. Sabo ajelah kan.....

demam panas

En Syawal kena 3 botol air, aku plak kena sebotol aje tapi sebab kena masukkan 2 jenis ubat dalam drip tuh..Aduyai....sakitnya....Ampunkanlah dosa² hambaMu ini....Amin...

Pastu, dalam pala hotak..Dah fikir macam²...Rasa macam nak kansel aje order kuih raya. Takut tak sempat!
Itulah, tahun ni gatai sangat nak menjual kuih raya. Konon nak testing market. Terus wat 3 jenis kuih pula tuh..Tamak....Apa² pun, semuanya sudah selamat dihantar. Harap semuanya berpuas hati yea. Ada 2 orang rakanku betul² order last minute; ikutkan hati aku memang dah malas...Tapi aku inda mau hampakan permintaan...Itu pun sudah selamat dihantar. Aku jual yea!!!! ^_^

kuih raya

Sekembali bekerja selepas demam, gaji pun baru dapat (lambat seh..). Apalagi, time lunch kami keluar la cuci² mata. Kebetulan ada jualan gudang air botol di seksyen 13, Bandar Baru Bangi. Rembat jangan tak rembat. Beli di kilang Pemanis; berdekatan dengan balai bomba Bangi. 

Rembat tak ingat, datang sampai 6 orang...Pastu baru terfikir, erkkkkkk botol² ni camner ni? Hahahahahaha...Lawak je and aku terpaksa bawa kereta dengan penuh sopan dan santun...Auuuwwww...


jualan gudang


Pada 2 Ogos 2013 pula, ada reunion aka iffar bersama rakan² seperjuangan Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri. Agak kelam kabut aku dibuatnya. Time tu plak isu banyak masuk dan kebetulan hari terakhir sesi persekolahan. Mana² pi sangat jem ok. Kami sampai pun azan maghrib hampir berkumandang.


Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

 Memang sangat happening sebab ada yang berbelas tahun tak jumpa. Masing² membesar dengan jayanya. Hahahahahahaha. Jangan marah erkkkk.....

 

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

Alang² tu, sambutlah birthday untuk orang² tua ni seperti abang Nan @ batman dan Afat dan juga untuk Sara. Alang² birthday jatuh pada bulan Ramadhan kan? Anyway, happy birthday!!!!

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.

Jiran Muda di Santai Cafe, Bandar Tasik Permaisuri.


Paling best, kenakan abang Nan dengan palitan krim kek di mukanya ketika dia tengah ketidakupayaan untuk membalas serangan kitaorang. Orang tengah menyusukan anak...Sampai Ecah pun pelik dengan kisah ayahnya. Awat muka lagu tu noooo? Hahahahaha...Kita gurau² yea...



 Hari Sabtunya plak, gatai sopping ke Sogo & jalan TAR. Hamik ko....Penat....Dengan membawa Hamizan, ya Allah..Berikanlah kekuatan..Sabo ajelah dugaan. Sebab dah berjanji nak naik train kan....Aku pi berdua. Dapat le menjala skit di Sogo. Sebelum Hamizan banyak songeh, aku belikan set kenderaan berat, bagi makan kenyang² sebelum bertolak ke Jalan TAR plak.

Sesampai sana, padat dan jem dengan pelbagai ragam manusia. Tudung entah ke mana aku nak rembat...Sudahnya masuk ke kedai kain untuk membeli kain ela untuk dibuat tudung lagi bagus! Murah, tak jarang, labuh dan puas hati! Jalan Tar tuh, aku jalan suku je. Tak larat sebab sambil mendukung Hamizan (kang hilang payah plak) dan membawa hasil jalaan di Sogo.

diy tudung halfmoon

Tahun ni gatai nak pakai halfmoon. Kui kui kui......Bila dah siap jahit, tetiba.......Alamak, macam tudung nikah pun ada..Ehmmmm..Lantak la....Aku rasa raya tahun ni ramai yang pakai baju tunang dan baju nikah. Banyak jual baju kosong tapi bermanik dan berlace ala² baju tunang dan baju nikah. Raya nanti kita tengok! kui kui kui........



Sebelum terlewat, kami iffar sekeluarga di rumah ibunda di Gombak. Sambil menyambut hari kelahiran adik bongsuku; Luqman yang ke 21 tahun. Moga mendapat keberkatan usia dan menjadi anak yang soleh hendaknya,amin!


Masa inilah barulah kami dapat berjumpa dengan ahli keluarga baru kami; Aqilah Humairah. Hamizan dan Sara sangat teruja dengan baby. *erk, nak baby lagi kena minta kat papa yea?* kuwang kuwang kuwang

 
birthday girl

Hari ini, tanggal 6 Ogos 2013, Allah meminjamkan lagi kepada kami Dayang Nurul Qaisara selama 6 tahun, ♥ Syukur ya Allah! Kami sekeluarga sayang Sara ketat²!!!!