Wednesday, July 25, 2012

Logo Kemerdekaan 2012

Aku nak cakap banyak pun tak guna. Sangat terkujat juga la tengok tahun ini nya logo. Aiyooooo


Ini mesti  main copy paste guna ms paint. Hehehehehehehehe... Any comments?

 

Wednesday, July 18, 2012

Selam....Selam...Tapi tak selam...

Baru² ni balik ke kampung untuk menghantar nenek terchenta balik kampung. Kami ni suka sangat berjalan² di negeri Hang Tuah ni. Banyak sangat attraction yang boleh disinggah. Disebabkan asyik² ke Bandau Hilir, kami bercadang nak tengoklah juga kapal selam kat Pantai Klebang nun tuh.


Kapal Selam Melaka


On the way, jalan ke Pantai Klebang tuh, jalan agak jem. Rupa²nya orang beratur panjang nak menikmati Coconut Shake. Yummmmmm...Tetiba teringat coconut shake di Kuala Terengganu.

Sampai je di Pantai Klebang, akan nampak satu arca 1 Malaysia. Orang panggil tempat tuh Dataran Klebang. Dari jauh dah nampak happening. Wah!!! Syasya siap cakap, "Eh, macam kat Ganu la" Kelibat layang² berwarna-warni seperti di Pantai Batu Burok tuh.


pantai Klebang Melaka



Sampai habis satu pusingan dataran. Satu bayang kapal selam pun tak nampak. Bukan kapal selam nih besau gabak ker? Bila berpatah balik, lor rupanya don't belok². Kena lalu ke depan sampai jumpa simpang then belok ke kiri. Ya Rabbi, masya Allah...Jalannya layak dipanggil macam tempat jin bertandang. Kalaulah musim hujan....Kotorlah keretaku ini. Huhuhuhuhuhuhuhu



Sesampai sahaja, kami dah tersalah jalan sebab banyak lorong. Ntah mana² walaupun kapal selam tuh ada je di depan mata. Patah balik...Patah balik...Eiii sabau ajelah. Masa nak bayar tiket, En Penjual Tiket bagi diskaun. Wah, ini sudah cukup baik. Terubat sedikit rasa berbuku dengan jalan yang sangat cantik itu.



Info:


Tempat : Pantai Klebang
Harga Tiket : Dewasa RM1 Kanak² RM0.50

kapal selam smd quessant

kapal selam melaka
Besau tak dik???



posing tak ingat anak dara ni


saya comel tak?
 Dapat tengok di luar sahaja. Kalau dapat masuk ke dalam agak best juga tapi macam seriau je nak masuk ke dalam. Perasan nanti² tak leh nak bernafas dan panas woooo. Hahahahahaha



info tentang kapal selam




Pemandangan ketika mahu pulang.Ingat nak singgah lepak² tepi pantai. Happening katakan. Tapi takut terlewat balik ke KL sebab hari Ahad kan.....



Disebabkan alang² dah sampai Klebang, En Syawal sanggup beratur nak beli Coconut Shake tuh. Yummy..... Sangat sedap and thanks so much sebab sanggup beratur untuk kami. Hehehehehe

 

 

Monday, July 16, 2012

Semalam tanpa disangka², aku mendapat hadiah yang diidamkan selama ini. Hohoho. Ingatkan just nak tengok in live (selama nih tengok di website jer. Bila mencuba, En Syawal pun mengoffer untuk membeli. Yahooooo! Jimat duit...hehehehehehe


swatch

Dalam hati mata dah rambang. Bila tengok live, alamak....warna pink menggugat rasa la plak. Tapi kuatkan iman. hehehehehe...Hendak putih jua.



Anyway, thanks a zillions to En Syawal atas pemberian jam yang sangat ditunggu-tunggu. I really love it so much!!!!




 

Thursday, July 5, 2012

~resepi pavlova~

Sebenarnya, aku tak tahu pun kewujudan kek pavlova until aku tengok siri Masterchef Ostolia.....Wah! Macam menarik dan tertarik!!! Lantas mengambil keputusan nak buatlah kan. Tapi omong² kosong jer. Tak buat pun sehinggalah kawanku memberi idea untuk membuat Pavlova sempena our anniversary yang ke 8 tempoh hari. Plan asal nak wat rainbow cake tapi biasalah kan....Penyakit M..hehehehehehe

pavlova

So, ini bahan-bahan yang perlu disediakan.


  •  4 biji putih telur (disejukkan terlebih dahulu bagi memudahkan proses menceraikan antara putih dan kuning)
  • 3/4 cawan gula ( erk, tengok jugakla korang guna cawan apa, aku guna cawan plastik utk budak dari  Ikea)
  • 1 sudu kecil cuka makan atau 1 sudu kecil  jus lemon atau 1 sudu kecil cream or tar tar 
  • 1/2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla


 Hiasan

  • Buahan yang masam contoh macam buah strawbery, berry atau kiwi.
  • 1 cawan (240ml) Whipped cream (non dairy)
  • 1 sudu besar gula 
  • 1 sudu teh esen vanilla

 

 

 

Cara-caranya ialah :

  1. Pastikan putih telur tersebut berada di dalam suhu bilik. Pukul putih telur pada kelajuan perlahan sehingga kembang dan putih gebu  dan masukkan gula menggunakan sudu; sedikit demi sedikit dan tukar pada  kelajuan tinggi.


      2. Agak² dah berkilat, cuba try  tengok....Jadi tak bertanduk or kalo berani telangkupkan sahaja.

bertanduk
     3.  Pukul lagi untuk 2-3 minit dan masukkan esen vanilla sehingga putih berkilat.

     4.Kemudian,  gaulkan tepung jagung dan cuka dengan menggunakan spatula.

     5. Buatkan garisan bulat atas kertas minyak.Bentukkan meringue tadi mengikut bulatan tersebut.


      6. Panaskan oven dalam 150'C at least 15 minit. Masa memukul tuh dah boleh panaskan oven.

      7. Sebelum masukkan meringue, turunkan suhu kepada 130'C dan setkan masa selama 1 jam.

      8. Warna meringue akan bertukar coklat keemasan apabila masak nanti.




Cara² untuk hiasan

  1. Pukul  whipped cream sehingga kental. Untuk jimatkan masa, masukkan sahaja ke dalam freezer terlebih dahulu sebelum proses memukul.
  2. Masukkan gula dan esen vanilla.
  3. Masukkan ke dalam peti sejuk beku sementara nak tunggu meringue masak.
      4. Hias dengan potongan buah selepas whipped cream diletakkan di atas meringue dan jadilah pavlova.

 


Ok, dah siap!!! Simple dan senang jer. ^_^


 warning!!!! tiong-tiong

  •  pastikan tiada lanngsung kuning telur erkkk...nnt tak jadik tanduknya (then baru aku teringat kenapa dan kenapa marshmallow aku wat sampai dua kali tak jadik!)
  • pastikan alatan bebas daripada sebarang kesan minyak dan titisan air....haaa ini pun punca takde tanduk!
  • untuk memudahkan menceraikan antara kuning dan putih telur, masukkan ke dalam peti sejuk supaya mudah TETAPI pastikan telur berada di dalam suhu bilik semasa proses memukul.

Ok, all the best! Selamat mencuba...yummmmmyyy...