Tuesday, April 24, 2012

Oh PTPTN.....

La nih orang dok kecoh pasal PTPTN..ehmmm...Nasib aku JPA..Memang sangat bernasib baik.... Got this from email....


ptptn, maya karin, ombak rindu

Friday, April 20, 2012

~Apa yang berlaku, pasti ada hikmahnya~

Cerita ini nak aku berkongsi bersama-sama semasa aku mendengarnya di radio IKIM.fm pada frekuensi 91.5 (Lembah Klang). Setiap pagi, tepat jam 7.30 pagi ketika memandu ke tempat kerja, pasti aku akan tune ke IKIM. Sebab seronok mendengar slot motivasi di pagi hari. Memberikan ketenangan dan santapan rohani. Untuk makluman, siaran ulangan motivasi pada jam 7.30 malam.

Kali ini nak berkongsi antara motivasi yang terpahat di minda ku. Cerita yang agak simple dan menarik. Sambil mendengar aku membayangkan cerita Merlin. Chewah...Apa kaitannya?

Begini ceritanya....................................

Merlin Castle

Di sebuah kerajaan, ada seorang Bendahara yang suka berkata "Apa yang berlaku, pasti ada hikmahnya" sekiranya rakyat jelata atau sesiapa pun yang datang mengadu masalah kepada beliau.

Pada suatu hari, Raja sedang berlatih bermain pedang bersam-sama adindanya. Sedang bermain pedang, adinda Raja tersebut telah melukakan betis Raja tersebut tanpa disengajakan.


Luka di betis Raja itu agak dalam. Raja tersebut mengadu kepada Bendaharanya. Bendahara seraya berkata;

"Apa yang berlaku, pasti ada hikmahnya Tuanku"

Raja pun bingkas bangun dan membengis. Ujar raja itu bahawa adindanya mungkin ingin merampas takhtanya. Pada fikiran Raja itu, adindanya mahu membunuh dia. Tanpa berfikir panjang, Raja mengurung Bendahara tersebut. Meringkukla bendahara itu di dalam penjara di bawah tanah.


Keesokkan harinya, Raja memutuskan ingin berburu di hutan. Entah macam mana, Raja tersebut terpisah dengan rombongannya ketika di dalam hutan.


Ketika itu Raja sudah jauh tersasar masuk ke dalam hutan. Entah ke mana. Tak semena-mena, Raja tersebut ditangkap oleh satu puak yang tidak kenal siapakah Raja mereka. Puas Raja itu memberitahu bahawa dia adalah Raja mereka tapi tidak diendahkan oleh puak tersebut.

Raja itu diikat di sebatang pokok. Keesokkan harinya, Raja tersebut dibawa untuk berjumpa dengan ketua puak tersebut. Rupa-rupanya raja tersebut perlu dikorbankan untuk santapan dewa mereka. Sebelum itu, ketua puak tersebut memerintahkan pembantunya untuk memeriksa sekali Raja tersebut sebelum menjadi hamba korban.

Pembantu tersebut menunjukkan luka di betis Raja tersebut. Ketua puak itu pun berkata;"Celaka kamu, kamu telah cacat untuk dijadikan korban!"

Ketua puak itu menyuruh Raja itu pergi sebelum malam menjelma. Sekiranya puak mereka dapat menangkap sekali lagi, Raja tersebut tetap akan dijadikan korban tanpa mengira kecacatan (luka) yang dialami oleh Raja tersebut.

Raja itupun lari menyelamatkan diri sehinggalah ditemui oleh ahli rombongan Raja. Sesampai sahaja di istana, Raja terus meminta maaf kepada Bendaharanya. Sekarang barulah Raja faham akan maksud yang selalu disampaikan oleh Bendaharanya itu.

Seraya tersenyum, Bendahara berkata: "Hamba pun ingin mengucapkan terima kasih kepada Tuanku"

Raja kaget dan pelik dan bertanya kenapa. Bendahara berkata, "Tuanku, sekiranya hamba tidak dipenjarakan, sudah tentu hamba akan menemani Tuanku berburu. Dan sekiranya kita berdua sesat dan dijumpai oleh puak tersebut, sudah tentunya hambalah yang akan menjadi mangsa korban mereka kerana hamba sudah tentu tiada cacat celanya". Begitulah ujar Bendahara dengan panjang lebar.

Begitulah kisahnya. Ada sedikit olahan ayat aku gubah.....


Motif kisah ini:

  • Sentiasa bersangka baik kepada Allah sekiranya ditempa musibah kerana apa yang berlaku pada ketika itu mungkin ada hikmahnya disebaliknya.
  • Kadang-kadang kita ingat sesuatu yang berlaku pada kita itu sangat teruk bagi kita, walhal ianya baik untuk kita
  • Allah turunkan hujan, ribut petir sebelum kita mendapat pelangi yang indah.
Renung-renungkan wahai sahabatku....


Erk..motif letak gambar Merlin?
  • Sambil mendengar pakar motivasi tuh bercerita, aku terbayangkan kisah Merlin nih
  • Aku peminat cerita ini. Dulu gila bangat  dengan si Arthur..hahahahha (bengong)

ok, sekian terima kasih. >_<

*pix adalah hasil dari Google*

Friday, April 13, 2012

Travelog : Cameron Highlands ~ Part 1~

Plan nak ke Cameron Highlands sudah dirancang. Pada 5 Feb 2012 lepas kami sekeluarga bertolak dari Sungai Besi menuju ke Cameron Highlands. Plan asal nak ikut ke susur Simpang Pulai, tapi dari arah Kuala Lumpur macam agak jauh nak menuju, kami mengambil keputusan masuk saja dari Tapah.

Bermulah episod pening dan pening. Hehehehehehe. Last aku pergi ke Cameron Highlands adalah ketika 40 hari berpantang si Syasya nih untuk membawa mertua aku ke sana. Kiranya ini adalah kali ke 7 aku berkunjung ke Cameron Highlands nih.

Sesampai di Lata Iskandar, kami berhenti seketika. Anak-anakku dah merengek nak mandi. What??? Sejuk woooo....Memang dalam beg aku ada membawa baju renang tapi itu plan untuk ke laut keesokan harinya. Selepas  air terjun Lata Iskandar, kami pun sampai ke ladang teh Boh di Ringlet.


lata iskandar



BOH Tea Plantation


First place tempat yang kami tuju adalah BOH Tea Plantation. Ingatkan dekat dari jalan utama tapi agak jauh juga dan jalan adalah macam ular kena palu. Tiap kali membelok, kene bunyi hon sehinggakan En Hubby bermain dengan bunyi hon. Hohohoho.

Jalan masuk ke ladang Boh ini terletak di sebelah kanan hala ke Tanah Rata. Boleh nampak signboard besar di tepi jalan....Buat makluman semua ladang teh ini akan kelihatan setelah anda melalui kebun-kebun sayur yang terletak pada permulaan jalan masuk ke sini.

BOH Tea Plantation
baru sampai!
Ketika sampai di sini, barulah aku boleh ingat balik....OOOwhhh this place! Pernah ke kawasan pendalaman sejauh 2 jam perjalanan dari sini dengan menaiki trak tentera menuju ke perkampungan orang asli pada tahun 1997 bersama rombongan students UIA yang dipantau oleh ibuku.

Memula ingat tempat nih kene bayau. Tapi takde orang jaga masuk ajelah kan? Rupanya dah free entrance.Owh....Singgah sekejap di kilang pemprosessan teh. Memang sedap baunya. Harum baunya!



cameron highlands
on the way to the top!

Aku, Syasya dan Sara decided nak naik sampai puncak. Ala, naik tangga jer. Tapi agak semput bagi orang macam aku...Hahahahah..Kurang stamina. As usual, my doters dah sampai atas...Perghhh....Pemandangan yang sungguh indah, damai dan nyaman - terbentang luas saujana mata memandang. Chewah!


BOH Tea Plantation
angin sejuk...agak kencang pada hari itu...




ladang teh
I do really luv so much this pix!
Ehmm....where was my hubby and Hamizan? Hahahaha..Depa malas nak naik ke atas; alasan hubby ku...Hamizan nih berat nak dukung...Yelah....



Setakat kat bawah jer... :P

see......tinggi tuh menapak!

Selepas penat lelah menaiki ke puncak ladang teh, kami singgah pekena teh di Tea Shop. 

Sementara nak tunggu en Hubby beratur beli minuman
 Nikmati teh sambil tengok pemadangan di sini memang mengasyikan. Sedap mata memandang kehijauan pokok teh ini.

Ok, sebelum berangkat to another place, kita ambil gambar dahulu. Peace Hamizan! >_<


Wednesday, April 11, 2012

Saturday, April 7, 2012

Sakit Tengkuk

Aduh! Ini sudah masuk minggu ke 3 aku sakit tengkuk. Nak pusing kiri takleh, pusing kanan pun sama, tunduk pun sakit,dongak pun sakit. TEGAK ajelah yea....

Rasa nak menangis bila nak bawa kereta. Waaaa...

Kritikal sakitnya pada minggu inilah (minggu ke3). Biasanya kalau aku salah bantal, paling koman orang kata...sehari dua sahaja. Pastu ok dah. Macam-macam petua aku cuba. Antaranya adalah tepuk bantal. Ehmm....

Paling sakit bila nak baring untuk tidur. Ehmm..Takkan takmo tidur kut? Dan apabila bangun dari tidur. Betul-betul sakit. Sudahnya aku serender jugalah berjumpa doktor. Aku dapat ubat Dicloran Gel iaitu sejenis ubat sapu anti-inflammatory & analgelisic gel. Bila pakai, tak rasa apa-apa pun. Sebelum ini, pakai Yoko-yoko. Harap jer panas. Itupun terbit 2-3 jam selepas sapu.Huhuhuhuhu

Kalau pakai bantal panas, memang rasa lega. Selepas tuh, mak aiiihhh sakit balik.

Rasanya , esok harus berjumpa lagi dengan doktor. Sebab doktor sebelum ini ada berpesan; "kalau puan sakit lagi, kita refer pada pakar ortopedik.."

erkkk..Apa-apa ajelah. Janji bukan sakit kronik dan sakit ini beransur hilang.


Sedikit info:


Punca:
  • Gemar membongkok ke depan dan beralih ke kiri dan kanan ketika mengangkat atau menarik sesuatu.
  • Membongkok ke depan dan ke bawah ketika bekerja.
  • Perjalanan yang jauh tanpa berhenti rehat.
  • Berdiri terlalu lama.
  • Membawa barang yang beratnya tidak seimbang.
  • Duduk membongkok di kerusi.
  • Membongkokkan badan ketika batuk atau bersin.
  • Memakai kasut bertumit tinggi. (tak pakai bertumit pun)
INFO: Petua elak sakit belakang
  • Tidur di atas tilam spring; letakkan papan di atas dasar tilam.
  • Elakkan diri daripada ketegangan yang boleh menyebabkan sakit belakang.
  • Kekalkan kedudukan susuk badan (posture) yang baik ketika duduk dan berdiri.
  • Apabila mengangkat barang, tegakkan belakang anda dan bengkokkan lutut saja.
  • Pelajari senaman yang boleh membaiki pergerakan dan kedudukan susuk badan anda.
  • Jika memandu, anda perlu berhenti dan berehat seketika atau keluar dari kereta setiap 90 minit.
  • Bagi wanita, pakai kasut bertumit rendah.
  • Luangkan sedikit masa untuk berehat dan elakkan daripada terlalu banyak membuat kerja yang membebankan untuk jangka waktu yang lama.
  • Pegang objek yang berat rapat ke badan anda.
  • Apabila duduk di kerusi, pilihlah tempat duduk yang dapat mengampu seluruh paha anda dan biarkan kaki anda lurus ke bawah dan memijak lantai atau bangku kecil dengan selesa.


Cara rawatan di rumah:
  • Tuam dengan ais atau benda sejuk di bahagian yang sakit untuk selama 15 minit. Jika ini tidak mendatangkan kesan, balut botol air panas dengan tuala dan tuamkan ke bahagian yang sakit. Jangan menggunakan haba pada hari pertama anda terseliuh atau tegang otot.
  • Berehat di atas tilam yang padat dan agak keras yang diletak di atas lantai untuk selama 24 jam. Baring mendatar dengan mengampu lutut di atas bantal.
  • Jangan mengangkat barang yang berat dan elak daripada duduk, membongkok dan memandu terlalu lama.
  • Dapatkan nasihat daripada mereka yang terlatih dalam bidang penjagaan belakang mengenai senaman yang sesuai untuk mengatasi masalah ini.
  • Dapatkan khidmat jurupulih anggota dan ahli kiropraktor untuk membantu anda mencegah kecederaan daripada berulang.
Sumber : Berita  Harian 

    Bila dah jumpa doc, doc bagi ubat Celecoxib 200mg....Then aku kompius plak sebab aku ada ubat Mefenamic Acid 250mg. Erkk...nak makan mana satu nih?  Fungsi agak sama cumanya Mefenamic Acid lebih untuk menghentikan pendarahan and it was lower dose than Celecoxib.

    Nasib ada kawan ahli farmasi.huhuhuhuhu...Oklah, aku telan Mefenamic Acid dulu. >_<

    Tuesday, April 3, 2012

    AC97 - Our First Reunion!

    "Wah....Lama betul tak jumpa! "

    "Eh...lain nau muka ko!"

    "Ehmm..Siapa nih erkkk? Muka macam kenal....hehehe"

    "Masa kita kat UTM dulu, tak penah kita bercakap/tegur sapa kan?"


    Antara ayat-ayat biasa yang kita dengar apabila lama tak berjumpa......Perkataan yang diboldkan itu adalah ayat aku..huhuhuh..Serius tak ingat..Bab-bab nama memang aku failed!

    Memula aku tak plan nak join pun reunion ni sebab memikirkan tarikh yang clash dengan operation suamiku dan anakku; Sara. So far, alhamdulillah, tak clash dan boleh proceed. Dan kebetulan plak aku adalah salah seorang ahli comittee AC97. (siapa la yang lantik aku nih?) hohohohoho Thanks Qma!

    Persiapan amat mendebarkan dan mengujakan. Menantikan respon dari para ex student. Antara yang alasan glamer adalah, kalau si polan tak pi, aku pun tak pi. Masalahnya, geng-geng aku pun tak nampak bayangan tapi aku redah jugak.

    Tak dinafikankan kebanyakan yang hadir  adalah terdiri daripada Kolej 6. Me Kolej 2. Tapi tidak mengapalah. Sebab salah satu objektif ini pun adalah untuk mengeratkan tali silaturrahim yang hampir terputus. Yang jauh didekatkan, dan yang dekat dieratkan.Hahahahha. Apa punyer quote la Kin oiii.....

    Well, tulis panjang2 pun tak guna. Mari cuci mata!

    AC97 
    wohhahaha..masuk Kosmo!




    Bagi ahli comittee, dinasihatkan datang awal....Tengoklah betapa pulun mereka bekerja..Aceehhhhh.....

     
    prepation for ballons and banner




    preparation for guest goodies



    pam belon ke borak bro?

    orang kuat!

    cepat..cepat...masa dah suntuk!
    Majlis dimulakan lebih kurang jam 2 petang.  Pasangan mc kita adalah si Kedah dan si Aida. Actually Kedah adalah pak bidan terjun menggantikan En Mas yang tidak dapat hadir di saat-saat akhir atas sebab masalah kesihatan keluarganya. Mr Kedah, ko memang lawak! Reunion akan datang boleh jadi mc lagi yea.....


    pasangan emcee kita! good job guys....

    wah sedapnya kek!
    Menu adalah masakan arab. Aku baru nak makan second round, sudah abis maaaaaaaaa... Waaaaa sedap sangat ke atau kebulur nih? Ke aku yang nak amik lambat? Anyway, kek ini 3 kali aku makan..ekekekekekeke...Bising badan comel tapi makan tak ingat...

    with AC juniors!
    Well, mamat - mamat arab nih dok asyik cakap Masya Allah banyak kali bila tengok aksi-aksi agak nakal oleh si Hamizan. Aiyooooo Hamizan. Why so notty ??? hehehehehe....

    opss...mamat-mamat nih sangat pening dengan Hamizan
    Sebelum balik, sesi bergambar ramai-ramai. Memang havoc la...Kepoh sesangat....! heheheheehe

    reunion utm
    Jom geng, kita bergambar!



    reunion utm
    tengah bersiap berkumpul nak bergambar reramai!

    here we are!
    Dan tak lupa juga bergambar dengan exhousemate aku. Mastura berbaju hitam dan Khuraishah berbaju biru.

    me, Mas and Khurai - my exhousemate....
    Antara selingan adalah cabutan nombor bertuah dan contest untuk cute babies la...Kiddos la...Anyway, tahniah dan tahniah siapa yang dapat hadiah bertuah tuh. And yang agak kureng bertuah macam aku, huhuhuhuh...Tidak mengapa, janji happy! Motipnya kan nak berjumpa kenalan lama!

    Antara yang dibuat..bersengkang mata!

    cutest boy and girl, sila claim yea.....


    Anyway, thanks so much untuk kawan-kawan yang bertungkus lumus bagi menjayakan reunion kita buat julung-julung kalinya. Walaupun entri ini agak lambat, tapi suasana havoc tuh masih terpahat di sanubari. Tarikh 17 March 2012 adalah tarikh yang bermakna bagi keluarga AC97!


    ps: erhmm..Boleh aku cadangkan pas nih kita buat di UTM? waaaaa nostalgia tuh beb!