Thursday, May 19, 2011

Popia Nestum / Spring Roll Nestum




Resepi nih  senang je…actually ade sukatan…tp aku tak gune sukatan.
Aku main campak je. Mula2  gulung-gulung kulit popia tu…pastu  gunting la…
Ikut nak gunting camne…Gunting serong pun boleh..

Cam aku; potong 4. Ada 50 keping , bila potong 4 jadiklah = 200 keping.....Mak aih..jenuh nak goreng....

Pastu goreng dalam minyak yang penuh sampai jadi keemasan…biorkan sejuk…
   
Sebelum tuh,  blend nestum yg makan tu sampai halus….pastu gaulkan ngan susu tepung ngan gula..

Gula pon  blend halus….pastu gaul….
Tapi nak pakai gula castor pun ok...Ikut suka la.....

Popia yg dah sejuk tu.. Gaul je la ngan bahan yg dah blend tu…ha..siap…senang gile…
Nestum, susu tepung ngan gula tu  rasa la dulu nak rasa camne..nak rasa lemak lebih ke…manis lebih ke..hehehe

TAPI .......   Gaul semasa kulit popia masih panas supaya ia senang melekat.

TQ to Izoom, my best buddy for the recipe.....huhuhu..sedap weh.....licin terus...divinely satisfying! 

Tuesday, May 17, 2011

Kisah Janda Yang Sangat Baik....

Ehmm..Ini bukan kisah apa-apa...Nama jer macam gempak tapi tak gempak pun. Kisah lama tapi baru nak update. Busy nyer pasal. Huhuhuhu...

20 April lepas, julung-julungnya company aku nih wat family day. Itulah kisahnya. Cumer tempat di Janda Baik. Waduh...Jalan sudah pusing-pusing, jauh ke atas....Ingat sudah dekat, rupanya jauh lagi. Tak silap aku, ini kali ke -3 aku mai Janda Baik nih......First masa aku bersama bebudak Cepias......Tido semalaman di saner..... Kali kedua bersama family semasa sambutan Hari Raya bersama saper ntah. Wa tak kenai......

close up



aper lah yang dimarahnya tu......

sara pun samer....
So far, boleh la kat AIR TENANG RESORT nih...Dalam broucher macam gempak..tapi biasalah iklan jer lebih..huhuhu...Tempat mandi manda untuk budak - budak bujang leh aar nak terjun bagai.....Yang ada family macam aku nih, alahai...susah wooooooo...Air yang deras dan sangat dalam....Sangat tidak sesuai untuk kana- kanak. Aku always aware jugak.Dah ler pi pada musim hujan, takut- takut tetiba air menderu tiba.....Alhamdulillah, semua selamat.

best berendam kalo time musim panas

perghhhh....sedap-sedap

nak sikit....

tukang masak..
aku tukang makan jer.....
hehheehheehhe

sate pun ade.....

hotdog pun ade
mewah makan ajer....
Kalo ikutkan, banyak aktiviti nak dibuat. Contoh macam sukaneka...Tapi disebabkan ramai yang datang lewat (jauh kut) dan sesat.. Semua aktiviti dibatalkan. Cian anak - anak aku, siap bertanya lagi; biler nak bermain.....Takpelah, next time ok????

makan time again....

action ajer budak-budak nih

sinila paling 'dalam'...huhuhu

along...along......

asik makan jer hamizan nih...
Makan.... mandi..makan...mandi...gitulah kekdahnya.....Plan asal, lepas dari Janda Baik nih, nak menyinggah ke Bukit Tinggi...Masa perjalanan turun, tak sampai 10 minit...anak-anakku sudah berdengkur....Alahai ciannya....Next time jugaklah kita ke sana yea.......

souvenior
Last but not least, adelah jugak souvenior nih......Pulun la jugak aku 5 hari nak menjait tuala -tuala nih....Anyway, we're really enjoyed it.......*wink*

Thursday, May 12, 2011

My Lovely Hamizan....

Selasa lepas, Nora datang ke rumah aku untuk menghantar kad kawen...opsss...TAHNIAH yea.....Insya Allah... kak Kin akan datang... *_< Lama jugak tak berjumpa..almost a year...Last jumpa pun masa aku bersalinkan Hamizan kalo tak silap la..... Iya dakkkk?

So, malam tuh aku memang rasa energyku membuak-buak ( aperla ayat aku nih) nak buat sesuatu....Malam sebelumnya aku dah pulun wat hair clip suka suki....Dan berdasarkan lakaran yang aku di siang hari nya...Aku cuba membuat sesuatu.....

Hamizan was soooooo happy; and im soooooo glad....*wink*
Malam tuh, Hamizan tidur dengan penuh senyuman terukir....Lapang dada tengok Hamizan, Bukan apa, selama nih plushies aku hanya buatkan untuk Syasya dan Sara serta order-order dari kawan -  kawan yang menyokong Senget Handmade nih. Cian plak tengok Hamizan takde aper- aper...Opsss ade...car from felt...nanti la aku upload pixnya......

so happy

little cute monster
Well, masa aku dok lakar-lakar dan mula jait ikut lakaran..Tengok nampak macam senang.....Tapi biler bab cantum...alamak......dengan peel Hamizan mengamuk baling balang kaca berisi butang segala butang aku.....adusssss...dugaaan..ngan Sara yang claimed that little cute monster was made just for her...ehmmmmmmmm

Aper-paer pun, aku sangat - sangat puas hati......... <3




Felt dan Hari Ibu

Ahad lepas (8 Mei 2011) bersamaan Hari IBU Sedunia, aku dengan berjaya dan bersungguh-sungguh hadiri Kursus Latihan Kemahiran 1 Malaysia nih...Ada banyak kursus jangka pendek yang ditawarkan dan pada mulanya aku cuma tahu nak hadiri Kursus Felt ajer. Dengan bayaran yang murah; hanya RM20 ...aku amik satu kelas but then penganjur kata 4 kelas = RM 20. Sangat menarik....

Walaupun aku familiar dengan kraf berkaitan kain felt nih, tapi aper salahnya kita menuntut ilmu. Maner tau ade teknik2 yang luar biasa boleh aku pelajari.....So, inilah first kelas iaitu Hair Clip Felt dan diajar oleh cikgu Azza dari Chomel Craft.


Ini adalah nota dan bahan-bahannya


Antara para peserta..kusyuk beb!

Antara yang aku nyer dah siap..huhuhuhuhu

Jiran depan aku....

Inilah hasilku....

Amboi kak Elly....
So, kelas kedua akan diadakan pada 22 Mei ini. Insya Allah jika takde aral melintang, aku akan hadiri. Duit yuran dah bayo beb......Kelas kedua masih Hair Clip jugak....

Bulan June, macam penuh jer wiken aku...Macam-macam kursus nak hadiri..Kesemuanya dari RM10 (32 jam cth; tarian zapin atau bahasa asing) dan RM20. Kalo ade yag berminat untuk lebih lanjut, leh klik di sini atau search ajer Kursus Latihan Kemahiran 1 Malaysia mana-mana Kolej Komuniti yang terdekat di kawasan rumah anda.