Tuesday, March 29, 2011

A cake stand for muffin or cupcakes

Sempena hari jadi Syasya, as usual muffin nyer menu mesti ada. Tapi masalahnya tempat nak meletakkan muffin aku takde. Atau senang kata cake stand takde. Nak membeli rasa macam ehmm... no need la..huhuhu (berkira atau rasa rajin byk?)

Comel kan?


So, i decided to make my own cake stand. Here are the steps:

Step 1


what you should have: 
Cake Boards
Satin ribbon ( any ribbon you like) for cake board and the polysthrene cake
Wrapping papers
Craft glue
A pair of scissors
A pencil


Bahan-bahan yang diperlukan

Step 2

  • Balut polysthrene cake dengan ribbon tadi. Mine was quite tall and  i cut it into two.
polysthrene cake yang sudah dibalut
Step 3
  • Trace cake board pada wrapping paper dan gamkannya di atasnya (optional - utk kelihatan cantik)
  • Atau lekatkan sahaja kertas pelapik kek.
Trace atas wrapping paper
Step 4
  • Lekatkan polysthrene cake yang sudah dibalut pada cake board yang sudah dilekatkan dengan wrapping paper.
  • Ulang langkah ini sehingga anda dapat beberapa tingkat kek yang dihendaki.
Gam betul-betul supaya kuat dan stabil yea....
Step 5
  • Tada..dah siap...simple bukan?
  • As usual ade sedikit senget (tapi tak nampak) sebab masa potong polystrene tuh hehehehehe...senget you i potong....*wink*
Mine was polka dot theme with stripes muffin cups.
For more info, i'm learned this tutorial ( bukan original nyer idea) and you can found it here . Enjoy!















Sunday, March 20, 2011

Wedding & Hot Balloons

Semalam, Sabtu 19 Mac 2011 Kazenku belah ayahku si Fyza melangsungkan majlis resepsinya dia Prescint 5, Putrajaya. Majlis akad nikah dah disumpurnakan di Muar 2 weeks before that. So aku dan family berkesempatan la balik kampung. Tapi balik hari jer sebab ahad tuh Yus kene kerja.


Hamizan with cik adik comel...

Hamizan sampai tak pakai baju....
Penat jugak rasanya bila wat kat dewan sebab bab nak angkut barang-barang dari dewan ke rumah pengantin. Poyo jer aku, sebab aku takdelah tolong sangat cuma tolong tengok jer...hehehehehhe....

Ucu Lan karok sampai hujan lebat kat luar nun!

aiseh, tak ready lak...

wah, siap ade banner lagi...........

with my kazens....
After wedding tuh, melepak sat semua sedara mara (yang masih ade) di rumah pengantin. Sambung makan lagi..(huhuhu) dan ade yang dok pakat rehat sambil berdengkur.

Dalam kul 6.30 petang pakat nak balik rumah. On the way nak balik, tetiba rasa nak singgah tengok hot ballons lak kat Prescint 2. Dapat lah snap shot skit.

view from Masjid Besi


dapatla snap belon yang malu-malu nak terbang nih...

So after solat maghrib kat Masjid Besi (masjid Tunku Mizan), Yus decide nak pi tengok belon panas. Plan asalnya, kami nak ke sana pada waktu awal-awal pagi. Tapi alang-alang kan...Kebetulan pulak ade sambutan bunga api, pi ajelah. Ramai jugak manusia nih. So lucky, kami terus dapat parking and snap shot skitla pix.

nice!




Ade belon yang terbalik..pelik lak aku biler bakul ke atas. tp tak sempat snap sbb handphone dah padam..................
Aku pakai camera phone jer. So nothing special sangat berbanding ramai kat saner pakai dslr sampai panjang nau muncung kamera.hehehehe..... Ade pertunjukkan belon panas. Onkan api mengikut rentak muzik. Walaupun aku dok jauh skit, bahang minyak dan bau terasa panas dan berbau. Tengah syok-syok nak snap tetiba ....................................... Handphone kehabisan bateri. hehehehehehe....Acara kemuncaknya ialah, pertunjukkan bunga api. Very nice to see lah biler ade pemandangan belon panas berlatar belakangkan bunga api. Sayangnya, takde pix nak share. Sorry! 

Acara habis kul 9 malam  dan lepas tuh apalagi, can cin cau la..Jem la plak. So, saper-saper nak lihat belon panas atau nak naik..Hari nih last day, but i think cannot naik kut sebab hujan lebat (same as yesterday). Mebi try next year ...Oh yea, last year aku pi, tak best sangat....Dunno why..hehehehe





Friday, March 18, 2011

Bila dah tak tahu nak buat apa...

Sejak dua menjak nih, setiap malam lepas makan, biasanya aku akan lepak depan tv. Tengok cerita NCIS pastu sambung cerita Bones kat Fox Channel. La nih Flash Forward dan White Collar tapi aku tak mengikuti sangat sebab cerita tuh ulangan.

Jadik, bosan-bosan aku wat la nih malam tadi. Bila dah siap....Sara cakap kat aku.."Mama, macam teddy Mr Bean lah..." Owh....Baru aku perasan, yela sayang.......
pandangan depan

pandangan belakang




saiz sebesar tapak tangan aku.ehmm..editing yg sungguh tak lawa..huhuhu






Sudahnya, Sara cakap itu dia punyer.Siap bawa en teddy tido bersama. Dan of course, Syasya dok muncung sebab Sara dah booked dulu...hehehehe...Malam karang mama wat lagik yea...?

Malam sebelumnya plak, aku wat hair clip. Ter- rajin lak tiap malam..hehehehehehe..Khas aku hadiahkan untuk Hanis ( puteri kepada June). Hope you like it!



Thursday, March 17, 2011

Damaged



Damaged-Cathy Glass
Damaged is the true story of the relationship between Jodie and me. Jodie was the most disturbed and abused child I had ever looked after, and her behaviour was so difficult that she has seen off five carers in four months. When she first came into my home it didn’t begin well – she soiled herself, and then wiped it on her face, grinning wickedly. When she met my teenage children: Adrian, Paula and Lucy, she greeted each of them with a sharp kick. Later, when I asked them for their first impressions of Jodie, Adrian looked very guilty when he said that Jodie reminded him of Chucky, the doll from the horror film Child's Play.

But Jodie trusted me and began to 'disclose', revealing details of the horrendous abuse she had suffered from the very people who should have loved and protected her. And although Jodie had been on the child protection register since birth, the Social Services were largely unaware of what had been going on...


Well, nih adalah antara latest book i've read. So sad sampai aku rasa sebak ( takmo nangis sbb abis baca kat opis). Very touching story that i couldn't believed what Jodie had going through. Aku sangat-sangat rekemen pada korang semua untuk baca buku ini. Bagi aku, ini adalah antara buku yang terbaik aku pernah baca. Dari susunan ayat ( sampai leh imagine how the story all about) yang sangat simple dan gaya bahasa yang senang hendak difahami (aku kan bukannya terror english..hehehehe).

Jodie was dramatically had sex abuse with someone should protected her; her parents. So, biler baca buku nih..ade banyak pendedahan yang dikupas yang membuatkan aku rasa macam..ehmm..wujud ker orang sejahat ini?????

I had never read any of Cathy Glass's book before but i believe she would be in line with my all time favourites author after this book.

Silalah baca and i'm looking forward for another books written by Cathy Glass. Well done Cathy...

ps: pix kat muka depan nih is not Jodie. But Cathy described her just like her (cover book).

Friday, March 11, 2011

Just Me and the Marshmallows

marshmallow....yummy


Marshmallow..? ehmm apa tuh? Nampak menarik..Gebu dan manis...That's why last week aku nak try buat sendiri. Dan ini adalah resepi yang aku cuba.Disebabkan marshmallow nih manis yelah..namanya pun gula... Hampir kesemua bahan-bahannya adalah daripada gula.

Bahan yang diperlukan ialah :

  • 2 cawan gula
  • 1 sudu besar liquid glucose/corn syrup
  • 30 gm serbuk gelatin
  • 3/4 sudu teh esen vanilla
  • 2 biji putih telur
  • pewarna 
  • minyak masak (untuk gris loyang)
  • *3/4 cawan air - utk buat gelatin
  • *3/4 cawan air - utk buat liquid glucose


Cara - caranya adalah seperti berikut:


  1. Masukkan gula, liquid glucose dan 3/4 cawan air ke dalam periuk kecil. Masak dgn api sederhana sehingga gula larut dan mendidih. (Untuk adunan glucose)
  2. Sediakan 3/4 cawan air di dalam bekas tahan panas. Taburkan gelatin dan biarkan melarut selama 5 - 15 minit. Kemudian letak di dalam double boiler. Kacau sekejap  utk pastikan gelatin benar-benar larut. Masukkan esen vanilla. Tutup api dan satukan dgn adunan glucose tadi. Kemudian ketepikan. (Untuk adunan gelatin)
  3. Sementara itu, pukul putih telur sampai kembang dan muncul soft peak.
putar jangan tak putar

  1. Masukkan adunan gelatin+glucose dan beberapa titis pewarna (warna ikut suka) tadi dan pukul dengan kelajuan paling tinggi selama 12-15 minit (sampai adunan menjadi tebal dan gebu).
  2. Masukkan aduan ke dalam loyang. Biarkan ianya mengeras. (paling cepat 2jam ataupun semalaman).
  3. Potong ikut citarasa samada potong segiempat sama ataupun menggunakan acuan. Pastikan setiap kali memotong, basahkan dengan air. Atau sapukan pisau dengan minyak.
  4. Salutkan marshmallow ini dengan tepung jagung dan gula icing ( yang telah diayak) dan dibiarkan betul-betul kering sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
  5. Boleh disimpan hampir 2 minggu.
Sadisnya, marshmallowku tak menjadik! Huwa...dah ikut betul-betul ni..sampai 2 kali aku mencuba tau!
Kenapa lah aku dapat begini? (lihat gambar di bawah..)

macam jeli pun ade jugak nih...
So, siapa- siapa yang mencuba marshmallow nih dan menjadik, silalah bagitau kat aku, di manakah silapnya..huhuhuhu.....

Selamat mencuba! Oh yea, resepi nih aku cari di tenet.


Sunday, March 6, 2011

Sambungan Jalan - jalan Melaka

Disebabkan hajat nak ke Zoo Melaka tidak kesampaian, the next week tuh kami tunaikan hajat anak -anak ke Zoo Negara. Zoo Negara again??? Tak apelah, this is first time for Hamizan.

lihat apa tuh?


at Zoo Negara

posing...

cak!
 Masa separuh round di zoo, kedengaran bunyi tarian singa dari jauh. Rupanya ade tarian singa di pintu hadapan. Hampir setengah jam jugakla kitaorg lepak tengok sampai Sara pun dapat gula-gula dari pakcik botak tuh. Start tarian singa dari pukul 2.30 sampai 4.30 ptg. Lama juga and aku lihat mereka bergilir-gilir tukar turn jadi singa merah nih.
 


Before balik, kami round dengan naik train. Seingat aku, dulu free ajer..Patutla aku tengok tempat menunggu lengang, rupanya kena bayo la ...Aiseh...Sane sinun, kene sediakan duit..Makanan dan minuman mmg sedia maklum, ternyata mahal.

Kedua, yg aku nampak...Haiwan - haiwan di zoo aku tengok macam berkurangan. Rhino Afrika dah takde..ehmm....Pada pendapat aku, lokasi sekarang mmg tak sesuai. Blakang zoo, ada kawasan perumahan. Macam mana lah leh diluluskan tanah itu utk perumahan...ehmmmmmmmm....


One family...


So, lepas ke zoo, kami singgah ke Taman Tasik Titiwangsa. Memang sangat lama tak ke sana. Sesampai sana, tak sampai 10 minit, hujan pun turun...Cian pada anak-anak tak sempat nak main di taman permainan. Tak mengapalah, mana- mana tempat semua sama. Next time ok?