Wednesday, December 14, 2011

Wednesday, December 7, 2011

Pengalaman baru bagi si comel....

si comel Anne.....

Tengah hari tadi, aku datang melawat kali kedua nak tengok anak kedua si Anne nih...Memang anak jepung! Pinkish dan sepet....huhuhuhu....Tengah dok borak-borak, di sebalik tirai yakni katil sebelah kedengaran suara si ibu menangis teresak-esak....suara suami lantang mengatakan susu ibu adalah susu terbaik!!! Dan suara si comel menangis nak susu.... Erhmmm....Situasi apakah ini?

Masa nak balik( Anne dah discharged), kitaorang pi la katil sebelah ( yang bising-bising tadi tu....huhuhu)...Sambil-sambil salam untuk mengatakan Anne mau pulang.Rupanya baby menangis nak susu. Aku dah agak dah.  Aku tengok; alahai ciannya baby tuh...kepala 90 darjah..Si ibu baring tak seberapa mengiring. Sangat payah aku tengok baby tuh nak menyusu.

Sudahnya, aku mintak izin pada neneknya ( emak kepada si ibu tadi) untuk membetulkan kedudukan baby dan si ibu tadi. Masa tuh baby masih menangis walaupun menyusu. Selepas tunjuk teknik yang betul, barulah aman dunia sang ibu. Baby breastfeed dengan amannya. Aku bajet sangat lapar tuh.hehehehe....

So, aku bagi skitla petua pada si ibu...bla..bla...bla....Then aku pun blah. hahahahahhaha....

Pada pemahaman aku yang tak seberapa nih, aku rasa kebanyakan parents specially si ibu tak cukup bersedia dari segi mental dan juga pengetahuan dalam menjayakan susu ibu ini. Segala persiapan nak sambut baby dah tersedia, tapi antara yang paling penting; ilmu menyusu anak nih selalu letak ke tepi. I'm not talking to others but it based on my experienced too.. Masa anak first, aku langsung takde pengetahuan dalam menyusukan anak...Sudahnya, susu cap lembu le gamaknya kene nonot.....huhuhu

oh no!!! ini salah nih...hehehehehe

So, aku nak kongsikan tips daripada pengalaman aku dan juga yang penah aku hadiri kelas:

  1. Yang paling utama ialah NIAT si ibu untuk menyusukan anaknya
  2. Mental dan semangat ibu yang KUAT. Pedulikan apa orang nak kata. This is my baby and I don't care!
  3. Sokongan daripada SUAMI atau AYAH kepada si anak. Ini penting kerana dialah antara orang paling kuat di sisi si ibu selain ibu bapa kita.
  4. Pemakanan; kurma, ulam seperti tenggek burung/jantung pisang etc. Dan minum banyak air. Bagi aku, peduli la pasal petua tak kasi minum banyak air nanti tut berair....hohohohohoho....
  5. Sokongan dari persekitaran.
Dan aku rasa, bagi para bakal menjadi ibu bapa, silalah hadiri kelas pra natal ataupun layarilah internet untuk mendapatkan info bagaimana hendak menjayakan penyusuan ibu ini.Susu ibu ini tiada nilai. Hargailah hatta setitik pun. Aku tak paham segelintir ibu sanggup makan pil untuk tahan susu keluar atas alasan takmo alignment body lari...haiyaaa....

So, hasil dari pak google, aku sharekan skali cara-cara menyusukan bayi dengan betul. Harap dapat membantu sedikit sebanyak.


Another tip:   Sediakan 2 kubis bulat.Rendamkan dalam mangkuk berisi air. Letakkan di dalam peti selama 10 minit. Keluarkan dan tekap di dada. Insya Allah, dalam tempoh setengah jam, susu akan keluar dengan jayanya.....hehehe..Jangan tekap lama-lama, nanti susu takmo keluar sebab ini pun petua untuk menghentikan penyusuan badan.


Tuesday, November 22, 2011

Syabas Harimau Muda!!!

 Walaupun aku ini bukan peminat tegar bola sepak, namun kesungguhan pasukan Harimau Muda sangat memberansangkan..Sekalung tahniah....! Persiapan mental yang sangat hebat....


Tahniah!!!

 "They don't respect you, they don't respect our flag, they don't respect our King and they don't respect your parents. If you allow this to happen, then you are cowards. You must teach them what being Malaysian is all about...''- Coach Ong Kim Swee


 



Antara gelagat penyokong pihak lawan..kekekekekekeke.....

Antara gelagat pembaca berita TV3. Terkejut aku memula buka tv nak tengok berita...hehehehe
 


Yang lawaknya bila si Ferdinand SiNaga tu terjatuh kat kotak penalty dengan harapan agar refree akan beri Indo sepakan penalty percuma... tapi dia silap sebab refree nampak apa yang berlaku dan tiada foul yang berlaku... tapi si pelakon sinetron ni terus terbaring... aleh aleh refree kasi kad kuning kat dia.... time tu gak pengulas sukan (Zainal Abidin Rawop ) cakap... baring ler ko kat situ sampai pagi esok

Baddrol  dipanggil captain marvel @ marvellous .. sebab dia tenang tak gopoh.. lead the team sampai habis .. team ni keje berpasukan cantik..

Anyway....tahniah sekali lagi....Semangat juang anda itu yang sangat aku bangga!!!! Bergegar kuarters dengan jeritan gol dan mercun..serta perarakan kecil motorsikal membunyikan hon ( weh..anak aku mau tido daaaaaa)...


Friday, November 18, 2011

Mini Konvokesyen

Pada 15 November 2011, satu mini konvokesyen peringkat Parlimen Bandar Tun Razak diadakan di International Youth Centre (IYC), Cheras. Aku rasa buat julung-julung kali kut bersempena sambutan KEMAS yang ke-50 tahun.
persembahan koir


Acara dimulakan dengan persembahan silat oleh anak-anak cilik ketika kehadiran ahli parlimen Bandar Tun Razak. Diikuti persembahan koir untuk menyanyikan lagu Negaraku, Wilayah Persekutuan dan Kemas.

Syasya lead the traditional dance

Selepas ucapan bagai oleh yang berkenaan...wa tadah telinga ajer...Acara dimulakan dengan persembahan tarian tradisional oleh Tabika 1RAMD..hehehe....Masa ni memang aku ke hadapan.. Snap one shoot pix and the rest, shoot video untuk tatapan Syasya nanti.

Then, acara konvo dimulakan.....Sebenarnya kat sekolah dah pun buat tapi maybe nak bagi budak-budak merasa naik pentas..Ehmm..teringat lak time aku konvo dulu.... Budak - budak zaman sekarang macam - macam....
tengah Q
penyampaian sijil
Acara penyampaian sijil direhatkan dengan persembahan muzikal dari sekolah kemas mana ntah.. Not bad budak-budak nih menari. Lincah betul.


menari dik
Majlis tamat pada jam 12 tengah hari....Finally, so bolehla balik..erkkk..Petang kene pi majlis penyampaian Sekolah Pelangi laks....

Syasya n Auli with their teacher; Cikgu Zaharah

makan dulu....

Dah habis semua, barulah aku tengok budak-budak ni makan..Patut ler Syasya bad mood jer masa nak amik scroll..Perut laparlah tuh....Anyway, congrats!!!


Hari Sukaneka

              10 November lepas, satu sukaneka Tabika Kemas 1RAMD diadakan di padang hoki. Asalnya, aku plan tak menjoinkan diri atau menghadiri sukaneka anak aku tuh sebab malas nak apply cuti. Tapi disebabkan pagi tuh Hamizan tak seberapa sihat dan perlu ke klinik, aku menyinggahla. Alang-alang dekat kan antara klinik dan padang hoki tuh.

antara hadiah yang dipertandingkan

Sesampai sahaja, Syasya dah lead students untuk senamrobik... Bersungguh bebenau anak aku sorang nih. Takpelah, memang kesukaan dia. Then acara dimulakan dengan sukaneka murid 5 tahun dan diikuti oleh murid 6 tahun. Syasya ambil bahagian individu lari belon dan pecahkan belon dengan duduk. Ehmmmm...tak sempat duduk penuh, belon dah meletup. Dapat la no 1. Tajam laks montot dia nih..hahahahahha.... 
acara berkumpulan

pecah belon

Then, diikuti oleh sukaneka berkumpulan. Syasya dan geng dapat no 2. Acara apa ntah tak ingat. huhuhuhu. Then, ada acara sukaneka untuk parents. So, satu kumpulan terdiri daripada parents dan seorang anak. Kami masuk acara baling dadu dan mengisi air dalam botol.

Ok, bagi acara baling dadu; kalau baling dapat nombor ganjil...kene jalan mengundur but for starting..statik ajelah. Dan kalo dapat nombor genap, maju ke depan mengikut bilangan. Yang lawaknya, time no genap, masing-masing cuba melangkah sepanjang yang boleh untuk ke depan manakala bilamana dapat nombor ganjil, tak sampai setapak pun ke belakang. Sabar ajelah....Dan yang pastinya, kumpulan aku statik sampai sudah. Hahahah... Tangan takde ONG la....Baling aje mesti dapat nombor ganjil. Sudahnya kumpulan lain dah ke depan kami masih statik.hohohohohohoho......
Sara pun nak menyelit gaks

isi air dalam botol

Another game, isi air dalam botol lak, ada miss communication. Ehmm....takpelah kalau tak menang pun. At least, we all enjoyed. hehehehehehe....

Lepas sukaneka parents, sukaneka untuk ahli jawatankuasa pula. Oklah...Enjoy jugak melihat. Orang besor-besor main game budak-budak.hehehehehe

turn ahli jawatankuasa pulak
Acara sukaneka diakhiri dengan penyampaian hadiah sukaneka dan juga penyampaian hadiah untuk kelas. Ehmm... Syasya dapat nombor 2 dalam kelas. Rasa tak percaya sebab tahun lepas dapat nombor belas-belas juga la. Paling best, dapat hadiah sepasang baju sekolah. Syukur...Jimat satu...hehehe.. And as usual macam tahun-tahun lepas, setiap murid akan mendapat hadiah sebuah beg sekolah. Alhamdulillah, jimat lagi.




mari angkat khemah....
 Oh yea, sebelum acara penyampaian hadiah dimulakan, para bapa kene mengalihkan  khemah dari nun hujung ke hadapan khemah utama. Lawak jer aku tengok time nih. takpelah, hehehehe...


penyampaian hadiah

dapat hadiah lagi
 So far, seronok juga tengok sukaneka tuh. Petang tuh cepat-cepat bersiap nak pergi keje. Anyway, congrats yea Syasya! Mama always love you.....




Congrats Syasya!

Tuesday, November 8, 2011

E.O.S (Entri Org Sibuk)

Salam semua...

Kali ini bukan apa-apa yang menarik pun cuma sangat sibuk dengan urusan ditambah pula kesihatan yang tidak mengizinkan..huhuhu. Setiap hujung minggu pasti dipenuhi dengan membawa anak-anak jalan-jalan sekitar Lembah Klang. Sebab? Si Sara akan sokmo bertanya....

"Mama, esok keje tak? Cuti nanti kita jalan-jalan la..."


Kesian juga. Tapi aku dan suami akan memenuhi juga permintaan anak-anak kami. Lagipun jauh berjalan luas pemandangan. Ye ker jauh berjalan tuh? hehehehehe..So, last Depavali ( tak tahu nak ke mana pun)...As usual, pi Muzium Negara (ni kali ke brapa pi...budak-budak suka, tapi aku tak suka sangat sejarah..hohohohoho). Enjoy la juga.hehehehe...

amboi - amboi........

Syasya with Hamizan

Sara n Papa


Then, Sabtu lepas (29 Nov 11), our cousin kahwin at Bndr Tun Razak. Rumah kami dekat sahaja tapi datangnya antara yang terlambat sebab masa tuh Yus keje...hohohoho..Ayah tak sabar-sabar nak mengajak kami ke MAEPS. Ada expo apa ntah berkaitan dengan kelapa sawit.


Selamat Pengantin Baru Mizah!

Apa punya fesyen Sara......

Hamizan and Pak Busu
Dalam 1 tengah hari, kami semua bertolak ke MAEPS. Best jugak eskpo nih. Aku yang keje berdekatan dengan MAEPS nih pun tak tahu..hehehehhe..(masa pesta buku tuh pun tak tahu...uwaaaa..tak dapat beli buku..). Makan minun percuma..Siap sediakan tempat duduk nak lepak-lepak..Ais krim daripada kelapa sawit pun sedap gaks. Banyak kali round pulun minta ais krim.hehehehhe....Coklat pun sedap. Semua bab makanan, memang sedap...hehehehe...Dan minyak wangi daripada lada hitam pun ada. Aku minta sampai 2 botol..hehehehe..Bukan tamak, saja nak tambah koleksi ....Not bad, wangi juga.

 background air terjun

me and Huda

love the background.....

Hamizan nak cuba jentera nih

dah berapa kali round makan ais krim nih?

jawab jangan tak jawab...hadiah not bad...


Tup- tup hampir pukul 6petang, ibu dah telefon ajak balik. Alamak, banyak tak abis round. ( Nak jawab kuiz dah makan masa, dok melepak makan dan mencuba makan lagi..hehehehe). Seronok jugak jalan-jalan nih. Bawa payung besar gedabak, tapi panas terik jua. Memang sekarang cuaca tidak dapat dijangka.


Sunday, October 16, 2011

Selamat Hari Pahlawan 2011

Bersempena Sambutan Hari ATM last Friday, my hubby decided to go to Muzium TUDM kat Sungai Besi. Dekat jer dari rumah, mmg lama plan nak pergi tapi asyik tertangguh. Dan semalam, kitaorg pi tanpa dirancang. Selepas sarap, terus ke sana. Sebenarnya nak pi Chow Kit sat nak pi beli barang tapi alang-alang lalu ke situ..menyinggah la....Not bad...















Anyway, best juga bawa budak-budak ke sini. Masuk pun tiada bayaran. Selamat Hari Pahlawan.......