Monday, December 20, 2010

Muffin by Syasya & Sara

Salam..lama betul tidak memblogkan diri sendiri..ade sedikit kemalasan dan juga terlalu sibuk dengan hal-hal yang memang tak boleh aku nak memblogkan diri sendiri....acehhh..alasan...

Ok, tanpa membuang masa.....jom layan this pixtures...taken by me.....well, my children very excited when their daddy gimme a little surprise...hehehehehe...surprise yg tak jd surprise...a few weeks back, tgh cari2 jalan ke PJ seksyen 14..kitaorg terjumpa la satu jualan gudang..so, we all mmg suka menda2 gini.....dipendekkan cerita....aku terjumpa la satu mixer yang mmg sudah agak lama aku memintanya utk dibelikan...and guess what...yus belikan!Dia kata.."I baru nak bg u adiah mixer nih..br plan nak belikan ptg nih...."..So takpelah..takyah balut2 ngan wrapping paper pun takpe..janji aku dpt...(wink...wink)



Di jualan gudang
yea..almost 2 weeks later..barulah ade kudrat nak wat muffin nih..itupun hari² Sara bertanya..biler nak buat muffin??? Dah ada mixer baru, so segalanya cepat dan pantas..tak perlulah kalo selama nih aku amik masa lama skit nak pukul all the indergrients..lenguh² tangan aku tau...


Inilah dayang² ku....


Syasya tengah bagi instruction...




Kusyuk...
Hamizan melihat dengan geram....nak tolong takleh

Sebelum dimasukkan ke dalam oven




Walaupun tak seberapa..hasil muffin ini akan dimakan oleh rakan² sekerjaku terutamanya si Lincoln yg baru sambut besdaynya semalam........huhuhuhuhuhuhu.....

Tuesday, November 9, 2010

Miss Shy

Another Project for me.....

Well, nothing much to do during the Diwali's holiday. So, i decided to do something new and of course an idea for poor little girl.. One of my friend's daughter....a gift for her!!! Just want to cheer her up for her 'broken' leg ...

Hope she like it.....



The next day, i did another frens for miss shy rabbit.....



but, not really done-done yet.......just wait. (^_^)

Tuesday, November 2, 2010

Sabtu yang sibuk....

Sabtu, 23 Oct 2010

Pagi² lagi aku dah buat nasi lemak..ehmm....wah.macam tak percaya..tetapi percayalah..ekekekeke.....Yelah, asik² beli nasik lemak jer, baik aku masak sendiri...Anak² pun boleh tambah banyak kali...Seronok......

Disebabkan Yus kene berkawad sepanjang 2 minggu nih..so, agak boring jugaklah plan hujung minggu di rumah.....Tak tahu nak buat apa...Aku teruskan hobi menjahit aku lah...Rumah dah kemas...Baju dah lipat....Masak sudah.....So, inilah hasilnya........



Masa dok pulun menjahit nih..macam biasa..ade jer gangguan...saper lagi kalo bukan Sara & Hamizan.....Kadang² terfikir macam manalah kawan aku yang menjahit dan ada ramai anak???? huhuhuhuhu....

Hamizan

Sara


Sabtu, 30 Oct 2010

Awal² pagi dah kene turun utk latihan kebakaran..Maklumlah duduk rumah atas rumah..so, kalo ade emergency...bolehlah dipraktikkan... ye tak???? Tapi, sementara nak tunggu pihak bomba datang....kita senamrobik dulu.........Tengok Sara mmg bersungguh....Syasya entah ke mana....berlari sana sini...Maklumlah ramai kawan....Aku??? Goyang sikit² jer time senamrobik......huhuhuhu

Thursday, October 28, 2010

Sepetang bersama Hamizan

Nak main tu..................
i'm not ready yet, mama......

Erkkk...laju..buaiku laju....




Macam tinggi jer.....
Macam mana nak turun nih?
Adussssss


weee.....Nak naik ke nak turun nih?
Berjaya......

ehmmm.....

ada apa dlm bag nih?

dahagalah mama

slurpp..slurppp....sedapnya air

Ehm....nak main aper pulak nih...?

.......uhmmm....lamer tak update blog

Salam....

Lame jugaklah aku tak update blog nih......banyak jugak kisah nak dikongsi...Tapi, maybe ambil masa skit kut...maklumlah, i'm still new in blogging.......

reason tak update blog:
1. busy nak pindah rumah ( pindah masa 1 Ramadhan dulu....alhamdulillah)
2. kelam kabut dek Sara (ooouchhhh..masa hujung jarinyer terputus dulu; nnt akan diceritakan)
3. nak selesakan diri dengan suasana di rumah baru....
4. semua di atas tuh cuma alasan jer..huk..huk...sebenarnya ade penyakit M = MALAS..so takde selindung² lagi...

ok...selamat memblogging..................

Wednesday, August 4, 2010

Pulau Pangkor & Nostalgia

Percutian di Pulau Pangkor...ehm...dikira-kira 6 kali aku dah jejakkan kaki ke Pulau Pangkor nih...Walaupun banyak kali, suasana..persekitaran adalah berbeza- beza kerana aku pi ngan insan-insan yang berlainan...

#1
Time nih pi sewaktu kecil bersama² keluarga tercinta... i think dalam usia aku 10 tahun kut...Yang paling aku ingat masa aku terjun ke laut, then kakiku geli-geleman sebab dasar pantai tuh lembik²...ehmm...mebi lumut kut.....

#2
Ehmm....time nih pi masa belajar kat UTM...masa cuti semester dulu, adalah wajib utk aku join Khemah Kerja Perpaduan anjuran JPN as pembantu fasilitator. Aku dah start join since i was 15 years old sbb entahla..time tuh aku rasa takmo / berminat nak berkawan ngan saper² lepas abis peksa PMR. So, ibu decided put me in Khemah Kerja Perpaduan as peserta. Dari situ aku menjoinkan diri ngan aktiviti²...kenai ramai org sehingga terpilih menjadi untuk menjadi Jurulatih Rekreasi..thats why pi ke Pulau Pangkor untuk mengetest tahap pemahaman dan ketahana fizikal... really enjoy that moment....

#3
Kali nih plak, pi ngan kawan² UTM lepas mendaki Gunung Brinchang....hohoho...seramai 6org wat keje giler pi Pangkor...patutnya terus balik UTM, tapi kami mengambil keputusan untuk ke Pulau Pangkor. Sesampai sane, konon² nak camping..sebab nak jimat belanja tp ehmm..batalkanlah.....duit pun time tuh tong-tong...memasing korek duit kat mesin ATM. Paling kelakar time tuh, byk jugaklah makanan dlm tin kami beli/bawa....konon nak makan lah..last² bg makcik gerai tolong masakkan utk kami semua.......

#4
Time nih aku pi ngan kawan² kerja di Cepias dulu. Kami sewa motor round satu pulau. Paling aku tak dapat lupakan biler aku dan kawanku lemas semasa mandi. Serius, aku takmo mati lemas then masuk dalam paper.Dah le ke sana tak bagitau parents..huhuhuhuhuhuuhuh

bersama kawan-kawan 

#5
Yang nih paling syok...sbb aper, sebab aku pi berdua ngan suamiku..time tgh boyot² 7 bulan....

me and hubby

Masa tuh ingat nak ke Langkawi, tp sebabkan perut dah boyot..rasa malas nak berjalan jauh....then kebetulan suami pun tak penah ke Pangkor.....

#6
Kali nih pun syok gaks..sbb pi beramai² ngan adik beradik....paling syiok, sbb ayah BELANJA...Walaupun banyak dugaan masa nak pilih tempat....akhirnya plan kali nih menjadik....

elokla tuh...



tak boleh tahan time nih...hahahahaha


Hamizan pun tak ketinggalan..



anak² daraku....

Aper²pun, kesimpulan yang aku dapat rumuskan....pi lah mana² pun banyak kali....takkan bosan sekiranya kita sendiri yang mengenjoykan diri kita masing-masing dengan cara kita sendiri. Last not not least, aku pulun buat beach tote nih a week before pi......


daripada tuala mandi

Beg nih, kalis air sbb aku lapikkan sekali dengan kain PUL....senget?? owh..my trendmark..so, gasaklah (org kata) janji aku puas hati dapat gunakan beg nih........


Monday, July 12, 2010

Berakhirnya Piala Dunia 2010 dan beg yang comel ini.

Pagi tadi berakhir sudah Piala Dunia 2010 yang diadakan di Afrika Selatan.Sesi mencuci mata pun berakhir sudah. Pening² kepala aku nih nak masuk keje. Nasib baiklah pagi tadi aku dapat tempat duduk di dalam Star LRT. Kebiasaannya jangan haraplah aku nak dapat tempat duduk. Penuh, pack dengan manusia ...berhimpit² tapi pagi nih seolah-olah banyak ruang kosong pulak. Ker dek penangan Piala Dunia sampai ramai yang terbangun lambat??? huhuhuhu

Torres dan Villa

Cak!!!! My dearest Mejad.

Mesti tertanya-tanya siapakah hero² nih....Ini adalah anak² kepada kawan aku; Nyzal. So cute specially Mejad. Penat mama Kin carik jersi² nih...huhuhuuh...dan tak lupa jugak, Hamizan pun dapat selai...huhuhuhu..But jersi German still no 1.

Errrkkkk...ehmm Nyzal, aku curik pix hang dlm facebook nak tepek pix hero² ko.Kasik glamer sat dalam blog aku. Takpe ker??? (ok kan?)

And before aku mengepos (suami aku yang pos that why tulisan pada parcel lain, pada resit lain)..aku memberikan satu kejutan (ayat skema) untuk kawan aku nih sempena birthday dia last month. Maaflah lambat. I hope ypu like it. Sorrylah as usual...senget the benget....hahahahaha

Ada model tolong posingkan.



Bunga leh cabut kalo takmo. 

Well Nyzal, semoga ko gumbira dengan pemberian daripada aku yang tak seberapa nih. Aku masih dalam proses pembelajaran. Maafkanlah aku sengetan yang melanda pada beg tuh. Yang paling penting, hanya ko sorang jer yang ade beg design gini.huhuhuh...(unless aku wat yang samer.hahahaha) Taklah, nama ko tuh yang penting. Unik!

Wednesday, July 7, 2010

Demam World Cup 2010 dan cerita muffin

Demam World Cup 2010

Last Friday, during lunch hour....aku curik-curik masa atau senang cakapla....gunakan masa yang sepenuhnya menyopping ke Jln Tar. Kira dah lama jugalah aku tak ke sana. Memandangkan kerja di opisku kadang-kadang aku asyik tak menyempat-nyempat nak mencusi mata ke...nak ronggeng-ronggeng ker.....

So, i found this cute little jersi.......look how nice Hamizan wear it...and i never thought that, OMG, he's becomes big now...hahahahha...aku beli size  4..ingat saiz 6 too big for him..ehhmmmmm....

Aksi-aksi Hamizan. German rocks beb!

Teringat  masa aku dok pilih-pilih jersi nih. Kebetulan pulak, ramai orang lelaki nih baru sahaja abis solat Jumaat.Dan nak dijadikan cerita plak, malam tuh Brazil akan beraksi ngan Holland. So, kompem jersi Brazil dan Holland susah nak carik sbb berebut-rebut. Then, ade sorang pakcik nih menanya pada aku. Saiz budak setahun 7 bulan patut amik saiz 4 ke saiz 6? aku dengan konfiden kata 6. Tapi biler tengak Hamizan pakai jersi saiz 4 macam sen dot dat jer...ehhhmmmmmm....Harap pakcik tuh pilih saiz 6 lah.......Kebanyakan mamat-mamat (bujang aku rasa) kat situ, amik jersi budak-budak nih sampai sorang 4 - 5 helai.....Siap kabar kat kawan sebelah, nak beri pada anak buah....Nak bergelak lak aku..iisssskkkkkk (tak sedar lak tuh, hanya aku dan Aein je perempuan di situ). So, baik blah cepat-cepat. 

Cerita Muffin
 Macam biasa, adelah sorang mamat kat opis aku nih HANTU MUFFIN. So, aku dah janji kan...aku wat la kelmarin ( 5 July 2010). Kali nih, aku wat perisa coklat lak..ehmmmmmm...bolehla.....tapi aku rasa perisa vanilla most fav la...

Cup muffin nih corak bola.

Dan, aku dibantu oleh dayang-dayangku untuk memjayakan misi muffin untul pakcik Lincoln.( tapi bukan untuk dia sorang lah, utk semua budak-budak opis aku jua). Tapi Syasya tarik diri awal sebab mengantuk. Memula, aku cadang nak wat masa semua anak-anakku tido.Misi berjaya selepas Hamizan tidur. Lepak-lepak dulu tengak citer CSI NY then Sara datang.

Sara : "Biler mama nak wat kek (muffin)?"

Aku :" Sat lagi....."

Then, aku tengok si Sara ke hulu hilir...macam tak keruan. Akhirnya, aku wat keputusan untuk buat awal. Then Syasya plak muncul dari bilik tidur and nak tolong. Oklah kalo begitu.


Sara menanti untuk makan. Yummy!

Mula nak makan.


How happy she is!


Oklah, lain kali mama akan buat muffin more sedap utk Syasya dan Sara. Hamizan masih blom boleh makan. Gigi pun baru nak tumbuh. Itupun hanya sebatang gigi bawah!



Antara brazil, Ghana dan pencil case Syasya.

Antara brazil, Ghana dan pencil case Syasya.

Demam bola sepak makin menjadi-jadi.Apatah lagi saingan suku akhir menampilkan pasukan-pasukan yang tidak terjangka akan masuk ke saingan sengit ini. Aku nih takdelah fanatic sangat dengan World Cup nih. Tapi apa salahnya kan kalo sekali sekala nak mencuci mata. Ngeh ngeh ngeh.

Cristiano Ronaldo

                                                           
 
Luis Suarez   

 
                      A. Gyan

            Kaka


So, 2 Julai lepas menyaksikan kekalahan mengejut daripada Brazil…hohohoho..siapa sangka juara 5 kali pada kali nih kalah memalukan kepada pasukan Holland yang bermain secara rileks jer…Takpelah Brazil, kasik peluang pada pasukan negara lain lak nak menjulang piala World Cup 2010.

Yang paling kesian, biler aku tengak game antara Ghana dan Uruguay. Iskkkk..naper la Ghana memilih jalan sukar lepas tendangan percuma penalti telah disia-siakan oleh Gyan. Aiyooooo...kalo tidak, mau pecah rekod team Afrika Selatan melangkah bergaya ke separuh akhir. Takpelah, cuba lagi 4 tahun....huhuhuhuhu...

Nak dijadikan citer, malam tuh aku begitu bersemangat nak menjahit pencil case for Syasya. Actually, lama hasrat nih pendam nak buat…asik bertangguh ajer…malas la…byk menda lain nak wat la. Dan inilah hasilnya...huhuhuhuhuh.....

Bahagian dalam


Bahagian luar

Well, tengok....betapa sengetnya hasil pencil case ini. Inilah bahana /  gara- gara tengok world cup sambil menjahit....So, jangan tiru pelakuan ini. hehehehehehe. Pengajaran yang aku dapat daripada hasil pencil case ini ialah:

  1. Jangan menjahit sambil menonton World Cup. ( haaa kan dah padan muka...senget benget...mata kejap nak tengok tv, kejap nak tgk mesin jahit)
  2. Don't use denim fabric...uwaaaaaa...looks nice but well...i'm still amatur...huk huk huk

Oklah, setakat ini sahaja...Jumpa lagi!



Wednesday, June 2, 2010

Another Kitun(s)

Got msg from my sis. She wants a cat for her sis in law. So, inilah hasilnya.Harap my sis would like it as well many ppl got the kitun for free as well....hehehehehe......

This kitun i just made for my fren who was lost her beloved kitun a few months ago. She really love her kitun so much and i think i can't give her a 'live' or cat yang betul² la kan.....Jauh plak nun di Manjung...so i decided to make this kitun specially for her. (and also, her birthday and also her first anniversary will be coming soon. :) )

Her late kitun's name was Tina Turner. I hope she really like it. *wink*

From left to right: a gift for my babysitter's doter, T luv T; a kitun for my fren; Noormanal.